Υγεία: Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόβετε εντελώς το αλκοόλ;

Υγεία: Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόβετε εντελώς το αλκοόλ;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι τα οφέλη από την πλήρη διακοπή του αλκοόλ;

Είτε πίνετε μία ή δύο φορές το μήνα, είτε μία ή δύο φορές την εβδομάδα, υπάρχουν σοβαρά οφέλη για την υγεία όσων απέχουν εντελώς από την κατανάλωση αλκοόλ.

Αν σκέφτεστε να το δοκιμάσετε, θα αρχίσετε να αποκομίζετε τα οφέλη ήδη από μία εβδομάδα αργότερα, ενώ τα οφέλη της απουσίας του αλκοόλ που αισθάνεστε ένα μήνα αργότερα μπορεί να είναι αρκετά για να μην επιστρέψετε ποτέ.

Σύμφωνα με το Drink Aware, να τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν κόβετε το ποτό:

Μετά από μία εβδομάδα

Mετά από μία εβδομάδα διακοπής του αλκοόλ, το σώμα βιώνει αρκετές θετικές αλλαγές, όπως:

Καλύτερη ενυδάτωση: Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι αυξάνει την παραγωγή ούρων και αφυδατώνει το σώμα. Μετά από μόλις μία εβδομάδα χωρίς αλκοόλ, το σώμα σας θα είναι καλύτερα ενυδατωμένο και μπορεί να παρατηρήσετε βελτιωμένη ποιότητα δέρματος και λιγότερο φούσκωμα.

Αυξημένη ενέργεια: Το αλκοόλ μπορεί να επιβαρύνει το σώμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και χαμηλή ενέργεια. Μετά από μία εβδομάδα χωρίς αλκοόλ, θα πρέπει να παρατηρήσετε ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας είναι υψηλότερα και αισθάνεστε πιο παραγωγικοί.

Βελτιωμένη διάθεση: Το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Μετά από μία εβδομάδα χωρίς αλκοόλ, μπορεί να έχετε βελτιωμένη διάθεση και να αισθάνεστε λιγότερο αγχωμένοι ή καταθλιπτικοί.

Μετά από ένα μήνα

Μετά από ένα μήνα διακοπής της κατανάλωσης αλκοόλ, το σώμα μπορεί να βιώσει αρκετές θετικές αλλαγές, όπως:

Βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας: Με την πάροδο του χρόνου, η ηπατική σας λειτουργία μπορεί να βελτιωθεί. Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία του αλκοόλ και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.

Υγιέστερο δέρμα: Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει το δέρμα να φαίνεται ξηρό και θαμπό. Μόλις σταματήσετε εντελώς την κατανάλωση αλκοόλ, το σώμα μπορεί να διατηρήσει καλύτερα τα επίπεδα ενυδάτωσης, οδηγώντας σε πιο υγιές δέρμα.

Απώλεια βάρους: Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες και η μεγάλη κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αν σταματήσετε να πίνετε, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν απώλεια βάρους, ειδικά αν κάνουν επίσης διατροφικές αλλαγές και αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις της διακοπής του αλκοόλ είναι διαφορετικές για τον καθένα, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Ωστόσο, ορισμένα από τα πιο συνηθισμένα οφέλη μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Καλύτερη ψυχική υγεία
  • Καλύτερος ύπνος
  • Υγιέστερο βάρος
  • Πιο ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα
  • Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου
  • Βελτιωμένη μνήμη και γνωστική λειτουργία
  • Μειωμένος καρδιαγγειακός κίνδυνος

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ