Το Ιράν προειδοποιεί: «Αν απειληθεί η ύπαρξή μας θα φτιάξουμε ατομική βόμβα»

Το Ιράν προειδοποιεί: «Αν απειληθεί η ύπαρξή μας θα φτιάξουμε ατομική βόμβα»

Το Ιράν θα πρέπει να «αλλάξει» το πυρηνικό του δόγμα εάν η ύπαρξή του απειλείται από το Ισραήλ, είπε ένας σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εγείροντας νέες ανησυχίες για ένα ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Σε περίπτωση επίθεσης στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις, η αποτροπή μας θα αλλάξει»

«Δεν έχουμε καμία απόφαση να κατασκευάσουμε ατομική βόμβα, αλλά αν απειληθεί η ύπαρξη του Ιράν, δεν θα υπάρξει άλλη επιλογή από το να αλλάξουμε το στρατιωτικό μας δόγμα», είπε χαρακτηριστικά ο Καμάλ Χαράζι, όπως μεταδίδει το ιρανικό Student News Network, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη έχει ήδη σηματοδοτήσει ότι έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει τέτοια όπλα.

«Σε περίπτωση επίθεσης στις πυρηνικές μας εγκαταστάσεις από το σιωνιστικό καθεστώς (εννοεί το Ισραήλ), η αποτροπή μας θα αλλάξει», προσθέτει ο Χαράζι.

Ο Χαμενεΐ απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων

Ο Αλί Χαμενεΐ απαγόρευσε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων με φετφά στις αρχές της δεκαετίας του 2000, επαναλαμβάνοντας τη στάση του το 2019 λέγοντας: «Η κατασκευή και η αποθήκευση πυρηνικών βομβών είναι λάθος και η χρήση τους είναι χαράμ (θρησκευτικά απαγορευμένη)… Αν και διαθέτουμε πυρηνική τεχνολογία, το Ιράν την έχει αποφύγει σταθερά».

Ωστόσο, ο τότε υπουργός Πληροφοριών του Ιράν δήλωσε το 2021 ότι η δυτική πίεση θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη να αναζητήσει πυρηνικά όπλα.

Το Ισραήλ και άλλοι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι η Τεχεράνη έχει επικεντρωθεί εδώ και δεκαετίες στην παραγωγή ενός πυρηνικού όπλου ούτως ή άλλως.

Τον Απρίλιο, το Ιράν και το Ισραήλ έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο έντασης, με την Τεχεράνη να εκτοξεύει περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ, στην πρώτη άμεση επίθεση της Τεχεράνης σε ισραηλινό έδαφος ως αντίποινα για ένα ύποπτο θανατηφόρο ισραηλινό χτύπημα στο συγκρότημα της πρεσβείας της στη Δαμασκό.

Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά ιρανικού εδάφους. Το Ιράν εμπλουτίζει το ουράνιο σε καθαρότητα έως και 60%, ενώ το ουράνιο οπλικού βαθμού εμπλουτίζεται σε περίπου 90%. Εάν το υπάρχον πυρηνικό υλικό εμπλουτιζόταν περαιτέρω, θα αρκούσε για δύο πυρηνικά όπλα.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προσωπεία

Προσωπεία

Σαλόμε Ζουραμπισβίλι Βέτο στον νόμο για τους ξένους πράκτορες Βέτο άσκησε στον αμφιλεγόμενο «νόμο περί ξένης…