Σαββατοκύριακο στην πολύχρωμη οπτασία του Πόρτο

Σαββατοκύριακο στην πολύχρωμη οπτασία του Πόρτο

10+1 απολαυστικά πράγματα που θα κάνουν τη διαμονή σας αξέχαστη

Το Πόρτο είναι η τέλεια πόλη για να επισκεφθείτε για μια απόδραση το Σαββατοκύριακο. Γιατί; Επειδή αυτή η χαλαρή, παραποτάμια μητρόπολη προσφέρει πολλά να κάνετε σε 48 ώρες, αλλά όχι τόσο πολλά που θα νιώσετε ότι χάσατε και θα έπρεπε να είχατε μείνει περισσότερο.

Το Πόρτο είναι πολύχρωμο, λιθόστρωτο και γοητευτικό. Το κέντρο του που είναι καταχωρημένο στην UNESCO, με τα αταίριαστα σπίτια, τις παραδοσιακές εκκλησίες με πλακάκια και τα λοφώδη σοκάκια, σας δίνουν μια ματιά στην πλούσια ιστορία και την καθημερινή ζωή του Πόρτο ταυτόχρονα. Είναι μια πόλη με θέα που κόβει την ανάσα, αυθεντική πορτογαλική κουλτούρα και ιδιόμορφη αρχιτεκτονική και ντιζάιν. Και φυσικά, είναι το σπίτι του κρασιού πόρτο.

Αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δύο μέρες στο Πόρτο, το παρακάτω δρομολόγιο είναι για εσάς.

Κατευθυνθείτε προς την κύρια έλξη: Cais da Ribeira

Η προκυμαία της πόλης, το Cais da Ribeira, είναι το πιο ζωντανό και φωτογενές σημείο στο Πόρτο. Εδώ θα βρείτε τα αταίριαστα, πολύχρωμα σπίτια που, μαζί με τον ποταμό Duoro και τη γέφυρα Dom Luís I, συνοψίζουν καλύτερα την πόλη. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το πρώτο μέρος που θα πρέπει να κατευθυνθεί όποιος φτάνει στο Πόρτο για να απολαύσει τη χαλαρή και ιδιόμορφη ατμόσφαιρα της πόλης. Περπατήστε με την κάμερα στο χέρι και απολαύστε τη θέα καθώς πηγαίνετε προς τη γέφυρα Dom Luís I.

Περπατήστε στη γέφυρα Dom Luís I

Το Πόρτο έχει έξι γέφυρες, αλλά η γέφυρα Luis I είναι η πιο επιβλητική και διάσημη, που συνδέει το Cais da Ribeira του Πόρτο με την άλλη πλευρά της πόλης, τη Vila Nova de Gaia.

Η γέφυρα σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε μεταξύ 1881-86 από τον Γερμανό μηχανικό Théophile Seyrig. Είναι ενδιαφέρον ότι ο Seyrig ήταν πρώην μαθητής και συνάδελφος του Gustave Eiffel – ο οποίος φυσικά χάρισε στον κόσμο τον Πύργο του Άιφελ. Οι δυο τους είχαν συνεργαστεί προηγουμένως σε μια άλλη γέφυρα του Πόρτο, τη Maria Pia, και υπέβαλαν προτάσεις για την κατασκευή της γέφυρας Luís I, ωστόσο το σχέδιο του Seyrig κέρδισε το έργο που πρότεινε ο Άιφελ.

Σήμερα η γέφυρα προσφέρει μια πανοραμική θέα του Πόρτο στους τουρίστες από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες, καθώς μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος τόσο του κάτω όσο και του πάνω καταστρώματός της, τραβώντας φωτογραφίες της πόλης από κάτω σας.

Επισκεφτείτε το Gaia’s Quay και το Mirador do Serra do Pilar

Αντί να είναι απλώς ένα προάστιο του Πόρτο, η Γαία είναι τεχνικά μια πόλη που βρίσκεται νότια του ποταμού Douro από το Πόρτο. Αλλά για τουριστικούς σκοπούς, μπορείτε απλώς να το σκεφτείτε ως το νότιο Πόρτο.

Αν περπατήσετε πάνω από τη γέφυρα Luís I από την πλευρά του Cais da Ribeira, θα βρείτε την Gaia και όλα τα γραφικά σπίτια που θα μπορούσατε ποτέ να φανταστείτε σε ένα σημείο. Κατά μήκος του νερού, θα δείτε επίσης τα παραδοσιακά λιμάνια, γνωστά ως barco rabelo, να τριγυρίζουν στον ποταμό Douro. Τα σκάφη συνήθιζαν να μετέφεραν τα βαρέλια του λιμανιού κάτω από το ποτάμι από την κοιλάδα όπου παρήχθη στη Γαία όπου αποθηκεύονταν και αποστέλλονταν. Σήμερα, είναι πραγματικά εκεί για επίδειξη.

Μόλις περιπλανηθείτε κατά μήκος του, γυρίστε πίσω και ανεβείτε στο λόφο για την όμορφη θέα στο Πόρτο, από την καλύτερη θέα της Γαίας, το Mirador do Serra do Pilar.

Πιείτε ένα ποτήρι πράσινο κρασί δίπλα στο ποτάμι

Το Πόρτο είναι φυσικά διάσημο για το ομώνυμο κρασί του, αλλά υπάρχει ένα άλλο κρασί που αξίζει να δοκιμάσετε όσο βρίσκεστε στην πόλη. Vinho verde, κυριολεκτικά σημαίνει «πράσινο κρασί», αλλά μεταφράζεται ως νεανικό κρασί και μπορεί να είναι λευκό, ροζ ή ακόμα και κόκκινο. Αυτό το ελαφρύ και δροσιστικό κρασί που έχει ελαφρύ αφρισμό προέρχεται από την επαρχία Minho της Πορτογαλίας, η οποία είναι το βορειότερο μέρος της Πορτογαλίας. Σε μια ηλιόλουστη μέρα στο Πόρτο, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάθεσαι έξω και να πίνεις ένα δροσερό ποτήρι vinho verde.

Θα συνιστούσα να πιάσετε ένα ποτήρι στο Bar Ponte Pensil και να παρακολουθήσετε το ηλιοβασίλεμα πάνω από τα βουνά. Εκεί η εξυπηρέτηση είναι λίγο αργή, αλλά αξίζει τον κόπο για τη θέα – πηγαίνετε λίγο νωρίς για να πάρετε μια καλή θέση στο μπαλκόνι καθώς πολλοί άλλοι τουρίστες θα έχουν την ίδια ιδέα.

Επισκεφθείτε το βιβλιοπωλείο του Χάρι Πότερ: Livraria Lello

Συχνά αναφέρεται ως το πιο όμορφο βιβλιοπωλείο στον κόσμο και φημολογείται ότι ενέπνευσε την περιγραφή της J. K. Rowling για τη βιβλιοθήκη του Χάρι Πότερ.

Αν και είναι μαγικό μέσα, να είστε προειδοποιημένοι, δεν θα έχεις το μαγαζί μόνος σου. Έχει γίνει τόσο δημοφιλές που πρέπει τώρα να αγοράσετε ένα εισιτήριο (που κοστίζει 4 € και μπορείτε να το αγοράσετε και Online) και να κάνετε ουρά για να μπείτε μέσα. Το βιβλιοπωλείο έχει μια υπέροχη, μεγάλη σκάλα που οδηγεί στον δεύτερο όροφο με εντυπωσιακή βιτρό οροφή.

Καθώς είναι τόσο απασχολημένο, προτείνω να πάτε πρώτα πριν κατευθυνθείτε στο Palacio de Cristal Gardens.

Απολαύστε τη θέα στο Palacio de Cristal Gardens

Οι βοτανικοί κήποι του Πόρτο είναι κάπως απατηλοί – καθώς περιπλανηθείτε στα λουλούδια, τα γλυπτά, τους περιποιημένους φράχτες, τα σιντριβάνια, ακόμη και τα παγώνια, θα εντυπωσιαστείτε, αλλά δεν θα ξετρελαθείτε. Συνεχίστε, όμως, και θα βρείτε το καλύτερο μέρος – τη θέα τους στον ελικοειδή ποταμό Douro, τους αμπελώνες και την πόλη από μακριά.

Καθώς οι κήποι είναι λίγο μακριά, υπάρχει μια πραγματικά χαλαρή ατμόσφαιρα εδώ και πολλές διαφορετικές γωνίες για να αιχμαλωτίσετε τον ποταμό Douro.

Από εδώ, κατευθυνθείτε προς τα πίσω είναι η παλιά πόλη και κατευθυνθείτε προς το Clerigos Tower.

Ρίξτε μια ματιά στους δρόμους του Πόρτο από ψηλά στον Πύργο του Κληρίγου

Το Πόρτο είναι μια πόλη με πανοραμική θέα – κατά κάποιο τρόπο νιώθεις σαν να πηγαίνεις από τοποθεσία σε τοποθεσία έχοντας ελαφρώς διαφορετικές γωνίες της ίδιας θέας. Επομένως, ίσως αναρωτηθείτε αν αξίζει τον κόπο να πληρώσετε 5 € και να ανεβείτε τα 240 σκαλοπάτια που απαιτούνται για να φτάσετε στην κορυφή του Πύργου του Κληρίγου για μια ακόμη εναέρια θέα. Αλλά νομίζω ότι είναι, γιατί σε αντίθεση με τις άλλες απόψεις, που έχουν τον ποταμό Douro ως σημείο εστίασής τους, το Clerigos Tower σας αφήνει να κοιτάξετε στους ζιγκ-ζαγκ δρόμους του ιστορικού κέντρου του Πόρτο που έχει καταγραφεί στην UNESCO.

Πηγαίνετε πίσω στο χρόνο στο Palacio da Bolsa

Το Palacio da Bolsa βρίσκεται σε μικρή απόσταση με τα πόδια από το Clerigos Tower και μεταφράζεται σε…περιμένετε…το Χρηματιστήριο Παλάτι. Δεν ακούγεται πολύ συναρπαστικό, έτσι δεν είναι; Σχεδόν δεν ασχολήθηκα με το Palacio da Bolsa, καθώς όταν ήμουν στο Πόρτο ο καιρός ήταν εκπληκτικός και ήθελα απλώς να είμαι έξω για να το απολαύσω, αλλά είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα. Αν με ρωτήσατε, αυτό το πολυτελές, υπερυψωμένο κτίριο αξίζει την τιμή των 9 € για μια ξενάγηση 30 λεπτών (ο μόνος τρόπος για να το δείτε).

Χτισμένο μεταξύ 1842 και 1910, για να προσθέσει στην αξιοπιστία της πόλης και να εντυπωσιάσει τους Ευρωπαίους επενδυτές, το πρώην χρηματιστήριο, που δεν είναι πλέον το κέντρο εμπορίου του Πόρτο, πρέπει να ήταν ένα από τα πιο πολυτελή στον κόσμο στην εποχή της ακμής του. Η ξενάγηση ξεκινά στο Pátio das Nações (Αίθουσα των Εθνών) με γυάλινο τρούλο, το οποίο είναι διακοσμημένο με τα οικόσημα των χωρών που ήταν οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι του Πόρτο. Στη συνέχεια, θα περιηγηθείτε σε πολλά όμορφα δωμάτια, με ενδιαφέρουσες ιστορίες. Αλλά ο κλέφτης της περιοδείας είναι το Salão Árabe (αραβική αίθουσα), που είναι μια τεράστια αίθουσα χορού εμπνευσμένη από το παλάτι της Αλάμπρα στη Γρανάδα και επιχρυσωμένη με 18 κιλά χρυσού. Το δωμάτιο από μόνο του πρέπει να είναι ένα από τα κορυφαία κοσμήματα της πόλης.

Μόλις τελειώσετε με την ξενάγηση, κατευθυνθείτε στην εκκλησία της διπλανής πόρτας.

Επισκεφθείτε την εκκλησία του Sao Franscisco

Αυτό που μοιάζει με μια αρκετά τυπική εκκλησία από έξω, είναι εξαιρετικό μέσα. Το εσωτερικό αυτής της πολυτελούς εκκλησίας καλύπτεται από την κορυφή μέχρι τα νύχια με 100 κιλά φύλλα χρυσού.

Περάστε δίπλα στον πανέμορφο καθεδρικό ναό του Πόρτο

Ο ίδιος ο καθεδρικός ναός είναι όμορφος χωρίς να είναι ο πιο όμορφος στην πόλη, αλλά η είσοδος είναι δωρεάν, οπότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά. Εάν έχετε μερικά ευρώ να περισσέψετε, θα συνιστούσα επίσης να πληρώσετε για να δείτε το μοναστήρι και την εξωτερική αυλή, η οποία είναι διακοσμημένη με όμορφα πορτογαλικού στυλ, ζωγραφισμένα στο χέρι μπλε και λευκά πλακάκια azulejo – είναι εκπληκτικό.

Φάτε το διάσημο σάντουιτς του Πόρτο: το Francesinha

Και τέλος, μην φύγετε από το Πόρτο χωρίς να φάτε μια από τις απολαύσεις της πόλης που φράζουν τις αρτηρίες, τη francesinha. Μου είπαν ότι το σάντουιτς είναι η πορτογαλική εκδοχή του γαλλικού croque monsieur και αφού έχω ένα, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είναι νόστιμο, αλλά βεβαιωθείτε ότι πεινάτε πολύ. Το σάντουιτς φτιάχνεται με ψωμί, ζαμπόν, καπνιστό λουκάνικο και καλύπτεται με λιωμένο τυρί, ένα αυγό και είναι πνιγμένο σε καυτερή σάλτσα. Σερβίρεται με τηγανιτές πατάτες και με μπύρα Superbock.

 

Πηγή: allyou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ