Mαθήτριες λυκείου έλυσαν μαθηματικό γρίφο που θεωρούνταν αδύνατος εδώ και 2.000 χρόνια 

Mαθήτριες λυκείου έλυσαν μαθηματικό γρίφο που θεωρούνταν αδύνατος εδώ και 2.000 χρόνια 

Μετά από 2.000 χρόνια βρέθηκαν δύο μαθητές στις ΗΠΑ που κατάφεραν να αποδείξουν το Πυθαγόρειο θεώρημα με βάση την τριγωνομετρία. Η εκπληκτική ανακάλυψη έφερε αναβρασμό στην κοινότητα των μαθηματικών τις τελευταίες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, η Calcea Johnson και η Ne’Kiya Jackson, δύο ιδιοφυή παιδιά, απέδειξαν το θεώρημα του Πυθαγόρα χρησιμοποιώντας την τριγωνομετρία. «Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό;» θα ρωτήσετε. Λοιπόν, αυτός ο μαθηματικός γρίφος έχει «κάψει» το μυαλό εκατοντάδων ακαδημαϊκών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Ne’Kiya Jackson και Calcea Johnson

Τα δύο κορίτσια συμμετείχαν στην εξαμηνιαία συνάντηση της Αμερικανικής Μαθηματικής Εταιρείας στη Τζόρτζια, όπου αποκάλυψαν τα ευρήματά τους στην ομάδα. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν επίσης ερευνητές μαθηματικών από πολλά πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Alabama, το Georgia, το Louisiana State, το Ohio State και το Oklahoma και τα δυο κορίτσια ήταν οι μοναδικές μαθήτριες που συμμετείχαν.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, οι Johnson και Jackson μίλησαν για το εύρημα τους και εξήγησαν πώς ανακάλυψαν μια νέα απόδειξη για το Πυθαγόρειο θεώρημα.

Τι ανακάλυψαν

Το συγκεκριμένο θεώρημα είναι γνωστό στους περισσότερους και σύμφωνα με αυτό το άθροισμα των τετραγώνων των δύο μικρότερων πλευρών ενός ορθογωνίου τριγώνου ισούται ακριβώς με το τετράγωνο της υποτείνουσας.

Όσοι επιχείρησαν να αποδείξουν αυτό το θεώρημα με βάση την τριγωνομετρία απέτυχαν γιατί θεώρησαν ότι οποιαδήποτε απόδειξη θα έπρεπε να είναι η κυκλική. Οι δύο μαθήτριες εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Συγκεκριμένα, είπαν: «Στη διάλεξή μας παρουσιάζουμε μια νέα απόδειξη του θεωρήματος του Πυθαγόρα η οποία βασίζεται σε ένα θεμελιώδες αποτέλεσμα της τριγωνομετρίας -τον νόμο των ημιτόνων- και δείχνουμε ότι η απόδειξη είναι ανεξάρτητη από την ταυτότητα της πυθαγόρειας τριγωνομετρίας sin^2x + cos^2x = 1».

Τα δύο κορίτσια έχουν κερδίσει τον σεβασμό των μεγαλύτερων μαθηματικών για αυτή τους την προσπάθεια και μιλώντας σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης είπαν ότι ζουν ένα όνειρο και είναι απίστευτη εμπειρία να παρουσιάζουν το έργο τους σε ανθρώπους που είναι πολύ πιο έμπειροι και καταξιωμένοι.

@60minutes Two high school seniors solved a mathematical puzzle that was thought to be impossible for 2,000 years. Bill Whitaker reports, Sunday. #60Minutes #math #highschool ♬ original sound – 60 Minutes



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ