Κατέβασαν ρολά τα διαγνωστικά κέντρα – Τι διεκδικούν

Κατέβασαν ρολά τα διαγνωστικά κέντρα - Τι διεκδικούν

Σε κινητοποιήσεις είναι τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, ζητώντας ένα όριο στις αυτόματες επιστροφές, που τους έχουν φέρει σε οικονομική δυσπραγία

YGEIAMOU.GR TEAM

Έχουν «κατεβάσει ρολά» από χθες τα μικρά διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια, αντιδρώντας στα δυσθεώρητα ύψη των αυτόματων επιστροφών (clawback και rebate). Οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Γιατρών μέσω των κινητοποιήσεών τους (8-10 Μαΐου) διεκδικούν, μεταξύ άλλων, ένα πλαφόν στο clawback.

Αναλυτικότερα, ζητούν ένα όριο, έως 5%, στο clawback που δίνουν, με το υπόλοιπο να το καλύπτει το κράτος. Όπως υποστηρίζουν, εδώ και δέκα χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως καμία κίνηση για τον περιορισμό των αυτόματων επιστροφών, με αποτέλεσμα οι εργαστηριακές ειδικότητες να μην έχουν ενδιαφέρον από τους νέους γιατρούς. 

Δεύτερο βασικό αίτημά τους είναι η συλλογική σύμβαση, την ώρα που ζητούν επειγόντως μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης. Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει «κόφτες» στη συνταγογράφηση, αλλά όπως λένε οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών, τα μέτρα γίνονται με πολύ αργό ρυθμό.

Τις κινητοποιήσεις των μικρών διαγνωστικών κέντρων στηρίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όπως και οι κατά τόπους Ιατρικοί Σύλλογοι.

«Επί δώδεκα συνεχή χρόνια οι εργαστηριακοί γιατροί υφίστανται μια διαρκή υφαρπαγή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τον ΕΟΠΥΥ (clawback) , η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα αγγίζει τα όρια του 60%. Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας από την πλευρά της πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τους επιστήμονες που παρέχουν έργο», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), και προσθέτει:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές ενώσεις εργαστηριακών γιατρών και καλεί την πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης, η οποία οδηγεί καθημερινά σε αφανισμό τα μικρά και μεσαία διαγνωστικά εργαστήρια. Η κινητοποίηση καλύπτεται και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο».

Διαβάστε επίσης:

Clawback: Την κατάργησή του στην Ελλάδα ζητούν Ευρωπαίοι γιατροί

ΕΟΠΥΥ: Φρένο στη συνταγογράφηση εξετάσεων- Δείτε αναλυτικά ποιες και πότε θα αποζημιώνονται

ΙΣΑ: Η κατάργηση του clawback θα διευκολύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στα απογευματινά χειρουργεία

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ