Εξακολουθεί να γεννά υποπαραλλαγές ο κορωνοϊός

Συνεχίζει και… γεννά υποπαραλλαγές ο SARS-CoV-2 τέσσερα χρόνια μετά την εμφάνισή του. Μάλιστα, οι ειδικοί βλέπουν πιθανή έξαρση κρουσμάτων και φέτος το καλοκαίρι με την αρχή να γίνεται στις ΗΠΑ, δεδομένου πως τα δεδομένα δείχνουν δύο νέα στελέχη να κερδίζουν έδαφος με ταχείς ρυθμούς.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), οι νέες υποπαραλλαγές (μακρινοί συγγενείς της Ομικρον) έχουν ονομαστεί KP.2 και KP1.1 αλλά είναι ευρέως γνωστές με το παρατσούκλι FLiRT (φλερτ) λόγω της θέσης των μεταλλάξεων που φέρουν στην πρωτεΐνη-ακίδα.

Μάλιστα, η πρώτη αντιπροσωπεύσει ήδη στις ΗΠΑ το 25% των κρουσμάτων, με τους επιστήμονες να την ξεχωρίζουν για τις υψηλές ικανότητες μετάδοσής της. Οπως, δε, επισημαίνει ο δρ Lawrence Young, καθηγητής Μοριακής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, αμφότερες εξαπλώνονται σταδιακά και σε άλλες χώρες. Ομως, και σύμφωνα πάντα με τον ειδικό, η KP.2 δείχνει να είναι πολύ πιο μεταδοτική από τις προγενέστερες. «Η παραλλαγή αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα καλοκαιρινό κύμα λοιμώξεων» συμπληρώνει με νόημα.

Ακόμη όμως και σε αυτή την περίπτωση το νέο αυτό πιθανό κύμα θα έπληττε περισσότερο τα πιο ευάλωτα άτομα, δηλαδή τους ηλικιωμένους και τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία AstraZeneca ανακοίνωσε πως αποσύρει το εμβόλιό της έναντι της λοίμωξης COVID-19 από όλον τον κόσμο. Ως αιτία ανέφερε την «πλειάδα των διαθέσιμων, αναθεωρημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2. Αλλωστε, εξαιτίας της εξέλιξης αυτής, το εμβόλιο της εταιρείας δεν είχε πλέον ζήτηση, εξ ου και δεν παράγεται.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ