Εντολές για εκστρατεία πόρτα πόρτα

Εντολές για εκστρατεία πόρτα πόρτα

Ο πρώτος πρωινός καφές στο Μαξίμου μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από την Τήνο δίνει σήμερα το σύνθημα έναρξης της γαλάζιας εκστρατείας πόρτα πόρτα ανά την επικράτεια. Ο Πρωθυπουργός βγαίνει στην πρώτη γραμμή της κούρσας από αύριο με πρώτο σταθμό την Αττική, στην οποία κινητοποιείται ολόκληρος ο γαλάζιος μηχανισμός δεδομένων των πολλαπλών και διαφορετικής βαρύτητας και σημασίας αναμετρήσεων.

Επόμενος σταθμός, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και συγκεκριμένα η Χίος, όπου την Παρασκευή θα συζητήσει με πολίτες στην Απλωταριά. Στο πρόγραμμα των αρχηγικών περιοδειών βρίσκονται μια σειρά από δύσκολες περιφέρειες, όπου η ΝΔ δοκιμάζεται τα κόμματα στα δεξιά της, όπως στη Μακεδονία, και επιπλέον η Ηπειρος, η Αιτωλοακαρνανία, η Πελοπόννησος, η Κρήτη.

Ταυτόχρονα έχουν κληθεί να πιάσουν δουλειά τα μεικτά κλιμάκια υπουργών, βουλευτών και κομματικών στελεχών με την οικονομία και την καθημερινότητα στην προμετωπίδα της προεκλογικής καμπάνιας. Η ΝΔ κινείται με στρατηγική επαναπροσεγγίσεων και όχι διεύρυνσης σε άγνωστα πεδία, δηλαδή ζυμώσεων με τα ακροατήρια που έδωσαν στην παράταξη τη διπλή εκλογική νίκη του 2023. Εξού και η επιμονή των γαλάζιων στο «εθνικό περιεχόμενο» της ευρωκάλπης.

Στις συναντήσεις που είχε ο Μητσοτάκης με τους υπουργούς που ορίστηκαν «στρατηγοί» της προεκλογικής μάχης σε 12 περιφέρειες (πλην της Αττικής δηλαδή) και με τους βουλευτές του, ζητήθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις ζύμωση με τους ψηφοφόρους, οι οποίοι είχαν στραφεί προς τη ΝΔ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Θέλει να «μαζέψει» τις διαρροές εξ αριστερών

Στην Ηπειρο συνεχίζει τις εμφανίσεις του αυτές τις μέρες ο Στέφανος Κασσελάκη, σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκεκριμένη περιφέρεια – που εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερες από την πανελλαδική επίδοση του κόμματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2023. Το ίδιο μοτίβο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε και κατά την παρουσία του στην Κέρκυρα, με την επίσκεψή του στο μνημείο του Κώστα Γεωργάκη, αλλά και με την παρουσία του ανήμερα Πρωτομαγιάς στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.

Με συμβολικές κινήσεις, αλλά και με τις παρεμβάσεις κατά των ισραηλινών επιθέσεων στους Παλαιστινίους, η Κουμουνδούρου θέλει να «μαζέψει» τις διαρροές εξ αριστερών της. Με αυτή την τακτική, παράλληλα με τα ανοίγματα που ήδη κάνει ο Κασσελάκης προς μη αναμενόμενα ακροατήρια και προς τους ευρύτερους προοδευτικούς ψηφοφόρους, έχει στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει (ρεαλιστικά) να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ποσοστό του Ιουνίου. Επισήμως, σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι η «ανατροπή», η οποία ανάλογα με το πρόσωπο που την αναφέρει έχει διαφορετικό περιεχόμενο.

Σε κάθε περιοδεία ο Κασσελάκης έχει στόχο να ανοίγει θέματα ευρύτερης ατζέντας με τοπικές αφορμές: από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, που ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως «τα λιμάνια, ειδικά τα κομβικά λιμάνια, είναι δημόσια αγαθά για εμάς», μιλώντας για μια «εθνική υπόθεση. Αρα λοιπόν θα τα διαχειριστούμε χρηστά κατ’ αυτόν τον τρόπο. Και δεν πρόκειται να τα ξεπουλάμε σε ξένους, χωρίς καμία δέσμευση για τους έλληνες πολίτες». Σήμερα και αύριο ο Κασσελάκης θα παραμείνει στην Ηπειρο, με επισκέψεις στην Αρτα και τα Γιάννενα, καθώς και συναντήσεις με φορείς της περιοχής.

Τέσσερις σταθμοί για τη «μάχη» της Κρήτης

Η Κρήτη, στην οποία φτάνει σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, πέραν της σημασίας που έχει για τον ίδιο, θεωρείται καθοριστική για  την εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ – αυτή ήταν που βοήθησε στην κατοχύρωση του διψήφιου ποσοστού στις περασμένες διπλές κάλπες, παρότι η ΝΔ αναπάντεχα κέρδισε την πρωτιά στο νησί.

Η επίσκεψη θα είναι τετραήμερη, ενδεικτική της σημασίας που δίνει η Χαριλάου Τρικούπη, και περιλαμβάνει και τους τέσσερις νομούς: σήμερα ο Ανδρουλάκης αναμένεται να βρεθεί στα Χανιά, αύριο στο Ρέθυμνο, την Παρασκευή θα πάει στη Σητεία (όπου θα παρευρεθεί και στην κηδεία του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Φοίβου Ιωαννίδη) και το Σάββατο θα «κλείσει» την παρουσία του στην Κρήτη στο πατρογονικό Ηράκλειο και, εκτός απροόπτου, στο χωριό από το οποίο έλκει την καταγωγή του, το Αρκαλοχώρι.

Στην Κρήτη ο Ανδρουλάκης γνωρίζει πως έχει και αυτοδιοικητικά ερείσματα, τα οποία έχουν ειδική σημασία σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση για το ΠΑΣΟΚ – με πρόσφατη την εμπειρία και τις νίκες των περιφερειακών εκλογών, η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να αξιοποιήσει το δίκτυο των επαφών της για να βοηθήσει το ΠΑΣΟΚ στην ευρωκάλπη που έρχεται.

Σε αυτό το πλαίσιο μπορεί να ερμηνευθεί και η συνάντηση που είχε χθες ο Ανδρουλάκης με τον δήμαρχο Σερίφου Κωνσταντίνο Ρεβίνθη, με τον οποίο συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι των μικρών χωριών του Αιγαίου. «Προτείνουμε να υπάρχουν ισχυρά φορολογικά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις στη μεταποίηση και στον πρωτογενή τομέα, ενίσχυση των υποδομών που πάσχουν και ισχυρό κοινωνικό κράτος με έμφαση στην υγεία και την παιδεία» ανέφερε στη σχετική του δήλωση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μυστήρια του Λευκού Πύργου

Τα μυστήρια του Λευκού Πύργου

Καθοριστικής σημασίας τόσο για την (ανα)διαμόρφωση δυναμικών στη δεξιά πολυκατοικία, μεταξύ του… νεοδημοκρατικού ρετιρέ και των…