«Είναι υποχρέωσή τους η απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

«Είναι υποχρέωσή τους η απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Με αυξημένο ενδιαφέρον και ψυχραιμία παρακολουθεί η Αθήνα από χθες την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στα Σκόπια, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την επικράτηση του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στις διπλές κάλπες της Βόρειας Μακεδονίας για την εκλογή προέδρου και νέας κυβέρνησης.

Αυτό που τόνιζαν ελληνικές διπλωματικές πηγές όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι πρόκειται για μια δημοκρατική διαδικασία σε μια γειτονική χώρα της οποίας το αποτέλεσμα θα γίνει σεβαστό όποιο και αν είναι, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι οι αρκετά υπονομευτικές θέσεις ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών που διατυπώθηκαν δημόσια κατά την προεκλογική περίοδο από τον ηγέτη του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι δεν έχουν περάσει απαρατήρητες και ότι σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν την Αθήνα. «Είναι υποχρέωση των Σκοπίων η απαρέγκλιτη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών» σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι από την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η Βόρεια Μακεδονία είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική χώρα στην ευρύτερη περιοχή με την οποία θέλουμε να έχουμε καλή γειτονία και την οποία στηρίζουμε ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική.

Εμφατική επισήμανση

Από την Αθήνα αυτό που επισημαίνεται εμφατικά, ενόψει του νέου πολιτικού τοπίου και της ανησυχίας που υφίσταται για τυχόν κλυδωνισμούς στην τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι πως πρόκειται για μια συμφωνία διεθνή με χαρακτήρα δεσμευτικό. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται από την ελληνική διπλωματία, η ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ προϋποθέτει την τήρηση των συμπεφωνημένων. Οσο για την υπογραφή των τεχνικών μνημονίων και την κύρωσή τους από την ελληνική Βουλή, αυτό είναι κάτι που η Αθήνα τοποθετεί, όπως αφήνεται να εννοηθεί, σε δεύτερο χρόνο και σίγουρα αφού θα έχει καθίσει η σκόνη από το εκλογικό αποτέλεσμα στα Σκόπια, ούτως ώστε να έχουν φανεί κάποια πρώτα δείγματα γραφής από το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές από τα Σκόπια, που παρακολουθούν προσεκτικά τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς και γνωρίζοντας καλά πώς λειτουργεί το κάθε κόμμα όταν βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εθνικιστικές κορόνες του VMRO-DPMNE να λάβουν σάρκα και οστά και να θέσουν σε κίνδυνο την τήρηση όσων έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο της συμφωνίας του 2018 μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. «Οποιος και να κυβερνήσει τη χώρα, η Συμφωνία των Πρεσπών θα τηρηθεί μέχρι κεραίας» προεξοφλούν από τα Σκόπια, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι καθόλου τυχαίο πως το κείμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν περιλαμβάνει ρήτρα που να αναφέρει ημερομηνία καταληκτική. «Αυτό σημαίνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών υπεγράφη και ήρθε για να μείνει» σημειώνουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές.

Οσον αφορά τις ρητορικές εξάρσεις που ακούστηκαν προεκλογικά, από τα Σκόπια περιγράφονται ως «πυροτεχνήματα προς άγραν ψήφων», που δεν αποκλείεται να ακουστούν και μετεκλογικά, χωρίς όμως, όπως τονίζουν, αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει έστω και μια πιθανότητα να μετατραπούν ποτέ σε κίνδυνο πραγματικό τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών όσο και για την τήρηση της Συμφωνίας.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ