Αυξάνονται πάλι τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες

Αυξάνονται πάλι τα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες

Του Τάσου Δασόπουλου 

Με ένα άλμα 278 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έφτασαν τον Μάρτιο τα 2,65 δισ. ευρώ από 2,37 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, με βασική αιτία τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία συνεχίζουν να δημιουργούν νέες οφειλές.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των ληξιπρόθεσμών οφειλών, το μεγαλύτερο μέρος αφορά νέες οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων, οι οποίες αυξήθηκαν τον Μάρτιο στα 1,45 δισ. ευρώ από 1,36 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο.

Την καθυστέρηση στη μείωση των οφειλών, και πολύ περισσότερο τη ριζική αντιμετώπιση των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων, παρατήρησαν για άλλη μια φορά οι ελεγκτές της Κομισιόν κατά την αξιολόγηση της οικονομίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, στις αρχές Απριλίου. Οι αξιωματούχοι άκουσαν για άλλη μια φορά τα επιχειρήματα των ελληνικών Αρχών για μείωση της εκκρεμότητας που υπάρχει με το clawback, μέσω επενδύσεων που θα κάνουν οι φαρμακευτικές εταιρίες, αλλά και τους αυστηρότερους ελέγχους που θα γίνονται για να μην αναγεννιούνται οι οφειλές. Τόνισαν όμως ότι αναμένουν ουσιαστικά βήματα προόδου το 2ο εξάμηνο του 2024. 

Παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 

Μάλιστα, σε μια προσπάθεια πίεσης προς την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε στο τέλος του προηγούμενου μήνα τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση εφαρμογής της οδηγίας, με βάση την οποία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατών-μελών θα πρέπει να εξοφλούνται με μια προθεσμία 30 ημερών (οδηγία 2011/7/ΕΕ). Η ίδια οδηγία προβλέπει ότι αυτή η προθεσμία μπορεί να παραταθεί σε 60 ή περισσότερες ημέρες “εφόσον η παράταση αυτή δεν είναι κατάφωρα καταχρηστική για τον πιστωτή”. Στην ουσία, η κίνηση της Κομισιόν αποσκοπεί στο να πιέσει την Ελλάδα να βρει λύση με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ιδιώτες. Τούτο, διότι η παραπομπή γίνεται για μια οδηγία αρκούντως ασαφή. Στην πράξη, η απουσία πραγματικής μέγιστης προθεσμίας πληρωμής και η ασάφεια του όρου “κατάφωρα καταχρηστική” που χρησιμοποιείται έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία επιβάλλονται συχνά προθεσμίες πληρωμής 120 ημερών και μεγαλύτερες στους μικρότερους πιστωτές.

Εκτός όμως από το χρέος των νοσοκομείων, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα στο κομμάτι των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, οι ελεγκτές της ΕΕ έχουν εντοπίσει ότι και οι οφειλές των υπολοίπων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης βρίσκονται μακροχρόνια σε στασιμότητα, μακριά από τον στόχο για τη μείωση και τον μηδενισμό τους. 

Οι υπόλοιποι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης 

Πράγματι, με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΟΤΑ, ΟΚΑ και ΝΠΔΔ.

Ειδικότερα, οι οφειλές με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) , μειώθηκαν οριακά στα 490 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο από 514 εκατ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο.

Αντίθετα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξήθηκαν σημαντικά κατά 123 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 336 εκατ. ευρώ από 213 εκατ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. 

Οι οφειλές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου αυξήθηκαν επίσης κατά 51 εκατ. ευρώ στα 257 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο από 206 εκατ. τον Φεβρουάριο 

Τέλος, οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων αυξήθηκαν επίσης τον Μάρτιο κατά 32 εκατ. ευρώ στα 649 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο από 617 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο. Από το σύνολο των παρακρατούμενων φόρων, τα 285 εκατ. ευρώ παρουσιάζουν καθυστέρηση επιστροφής πάνω από 90 ημέρες μετά τη δημοσίευση σχετικής απόφασης σε ΦΕΚ, ενώ 364 εκατ. καθυστερούν να αποδοθούν στους δικαιούχους σε λιγότερο από 90 ημέρες. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ