Τι απαντά η Κύπρος για την παρουσία της στην ορκωμοσία

Ο «τσάρος» ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά

Το ότι οι σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας δεν περνούν τις καλύτερες μέρες τους, αντιθέτως περνούν μάλλον τη χειρότερη περίοδό τους στα χρονικά, είναι πια κοινό μυστικό.

Μια σειρά από γεγονότα τα οποία δεν ξεκίνησαν πρόσφατα, όπως κάποιος ίσως βιαστεί να υποθέσει λόγω του Ουκρανικού, έχουν προκαλέσει μόνιμη ψυχρότητα ανάμεσα στα δύο μέρη αλλά και καχυποψία. Καχυποψία σίγουρα εντονότερη από κυπριακής πλευράς μετά και την υιοθέτηση από τη Μόσχα όχι μόνο του όρου «βόρεια Κύπρος» αλλά και του «νότια Κύπρος», αυτό εδώ και αρκετά χρόνια και παρά τις δημόσιες διαβεβαιώσεις της Ρωσίας ότι η στάση της στο Κυπριακό δεν αλλάζει.

Σε αυτό προστέθηκαν πολλά: από την αδιακόπως επιθετική έως και εχθρική ρητορική της Μόσχας έναντι της Λευκωσίας μέχρι και το πρόσφατο άνοιγμα ρωσικού προξενείου στα κατεχόμενα για το οποίο το ρωσικό ΥΠΕΞ έσπευσε να διαφημίσει ότι προσφέρει όλες τις προξενικές υπηρεσίες αλλά και στο οποίο στήθηκε κάλπη κατά τις ρωσικές προεδρικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου. Η Λευκωσία είχε προβεί τότε παρασκηνιακά σε έντονες παραστάσεις για να λάβει την πάγια απάντηση ότι η Μόσχα δεν άλλαξε στάση στο Κυπριακό.

Με τα ως άνω δεδομένα, ειδικά το σοβαρό ζήτημα της κάλπης, η παρουσία του κύπριου πρέσβη στη Μόσχα κατά την τελετή ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν προκάλεσε έκπληξη.

Κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία στην οποία τα «ΝΕΑ» αποτάθηκαν απέδωσε το όλο συμβάν στην έλλειψη επίσημης κοινής θέσης της ΕΕ. Αρχικά, ανέφερε, πλην των τριών βαλτικών κρατών και της Πολωνίας οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα πήγαιναν αυστηρώς λόγω των προνοιών της Συνθήκης της Βιέννης για τα καθήκοντα των διπλωματών και χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εγκρίνονται οι όποιες ενέργειες της Μόσχας. Αλλωστε, συνέχισε, η κοινή θέση της ΕΕ για τις περί ων ο λόγος εκλογές είναι σαφής και ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Υπέδειξε δε ότι όλα άλλαξαν το βράδυ του Σαββάτου με πολλές χώρες της ΕΕ να ζητούν από τους πρέσβεις τους στη Μόσχα να επιστρέψουν στη βάση τους επικαλούμενοι υπηρεσιακούς λόγους ώστε να μην παραστούν. Κάτι που προφανώς η Λευκωσία δεν ήθελε ή έκρινε ότι αδυνατούσε να πράξει.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ