Προσωπεία

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σκόπευαν να τον δολοφονήσουν

Η δολοφονία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και άλλων υψηλόβαθμων ουκρανών αξιωματούχων θα ήταν το «δώρο» που σχεδίαζαν να προσφέρουν στον Πούτιν με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του δύο πράκτορες της Ρωσίας που συνελήφθησαν από την ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας (SBU). Οι συλληφθέντες είναι «δύο συνταγματάρχες» της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια δημόσιων αξιωματούχων, οι οποίοι σύμφωνα με την Υπηρεσία στρατολογήθηκαν από τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας (FSB) και διέρρεαν διαβαθμισμένες πληροφορίες στη Μόσχα. Υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και πολιτικοί είχαν επίσης μπει στο στόχαστρό τους, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, που ανέφεραν επίσης ότι το δίκτυο προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην προεδρική φρουρά καθώς και ότι μέλη του είχαν εκρηκτικές ύλες. Ο επικεφαλής της SBU Βάσιλ Μαλιούκ δήλωσε ότι «η τρομοκρατική επίθεση, που υποτίθεται ότι θα ήταν δώρο στον Πούτιν για την ορκωμοσία, συνιστά αποτυχία των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών». Το Κίεβο έχει επανειλημμένως καταγγείλει απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του ουκρανού προέδρου.

Τζον Σουίνι

Επικεφαλής των Σκωτσέζων

Ο Τζον Σουίνι, ο νέος ηγέτης του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εξελέγη χθες πρώτος υπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο για να διαδεχθεί τον Χάμζα Γιούσαφ. Μεταξύ των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει είναι να εργαστεί για να βοηθήσει το κόμμα του να ανακάμψει ενόψει και των βρετανικών βουλευτικών εκλογών. Η ανάδειξή του σε «πρώτο υπουργό» με 64 ψήφους επί των 129 εδρών του σκωτικού κοινοβουλίου, του Χόλιρουντ, ήρθε μία μέρα μετά τη χωρίς αντίπαλο εξασφάλιση της ηγεσίας του κυβερνώντος SNP. Τώρα ο 60χρονος βετεράνος της τοπικής πολιτικής και επί σειρά ετών δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης γίνεται ο τρίτος επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας μέσα σε έναν και πλέον χρόνο. Αντικαθιστά τον Χάμζα Γιούσαφ, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού του συνασπισμού με τους Οικολόγους, οι οποίοι απείχαν από τη χθεσινή ψηφοφορία.

Τζοβάνι Τότι

Συνελήφθη για διαφθορά

Κατηγορούμενος για διαφθορά συνελήφθη ο περιφερειάρχης της Λιγουρίας Τζοβάνι Τότι στο πλαίσιο έρευνας που σχετίζεται με συμβόλαια τερματικού λιμένος, οικοδομικές άδειες και άδεια παραχώρησης παραλίας που ζήτησε ο Αλντο Σπινέλι, ένας 84χρονος επιχειρηματίας, γνωστός στην Ιταλία ως πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Γένοβας. Η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» έκανε λόγο για «σεισμό», καθώς ο Τότι συνελήφθη μαζί με τον πρώην πρόεδρο της Λιμενικής Αρχής της Γένοβας και νυν διευθύνοντα σύμβουλο του ενεργειακού κολοσσού IREN Πάολο Εμίλιο Σινιορίνι. «Η ομάδα είχε δημιουργήσει ένα σύστημα εξυπηρετήσεων με τη μορφή δωροδοκιών» ανέφερε η Εισαγγελία. Αν και η Ιταλία τα τελευταία χρόνια έχει γλιτώσει από το είδος των σκανδάλων πολιτικής διαφθοράς υψηλού προφίλ που αποτελούσαν μάστιγα τη δεκαετία του 1990, οι περιπτώσεις δωροδοκίας σε τοπικό επίπεδο παραμένουν ένα πρόβλημα που εμφανίζεται περιοδικά.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ