Ο «τσάρος» ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά

Ο «τσάρος» ορκίστηκε πρόεδρος για πέμπτη φορά

Οταν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέρασε χθες τις επιχρυσωμένες πόρτες του Κρεμλίνου στη λαμπερή πέμπτη τελετή ορκωμοσίας του στη Μόσχα, τον υποδέχθηκαν χειροκροτώντας μέλη της πολιτικής και θρησκευτικής ελίτ που τον αντιμετωπίζουν ως τη ζωντανή ενσάρκωση της Ρωσίας. Δεν έχει υπάρξει μια τόσο ισχυρή ατμόσφαιρα προσωπολατρίας στη Μόσχα από την εποχή του Στάλιν. Εάν ολοκληρώσει αυτή τη θητεία ο Πούτιν θα γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης.

Ενας σύγχρονος τσάρος, ο 71χρονος Πούτιν κυβερνά τη Ρωσία επί 24 χρόνια και δεν δείχνει σημάδια αποχώρησης –  τουλάχιστον όχι οικειοθελώς. Είχε ένα διπλό μήνυμα για τη Δύση κατά τη χθεσινή ομιλία του – είναι έτοιμος να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, όμως είναι αποφασισμένος να κερδίσει στην Ουκρανία. Η ορκωμοσία προκάλεσε μεταξύ άλλων διαφωνίες και εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς η Γερμανία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Μόσχα για μία εβδομάδα, επικαλούμενη μεγάλη ρωσική κυβερνοεπίθεση, ενώ Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Μάλτα αποφάσισαν να στείλουν τους πρεσβευτές τους στην επίσημη τελετή επιδιώκοντας, όπως εκτιμάται, να διατηρηθεί μια στοιχειώδης διπλωματική επικοινωνία με τη Ρωσία. Ειδικά ο πρόεδρος Μακρόν θέλει να κρατήσει ανοιχτή τη γραμμή με το Κρεμλίνο, καθώς μάλιστα μόλις συναντήθηκε και με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ που επισκέφτηκε το Παρίσι. Στην ορκωμοσία δεν παρευρέθηκε ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μόσχα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε και σύσταση από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ για αποχή.

Οι υποσχέσεις

«Δεν αρνούμαστε τον διάλογο με τα δυτικά κράτη» δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για συνομιλίες για την ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα, αλλά μόνο εάν δεν υπάρξει «αλαζονεία» από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Παράλληλα υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του «νίκη» λέγοντας ότι όλοι οι Ρώσοι είναι πλέον «υπεύθυνοι στη χιλιετή ιστορία μας και στους προγόνους μας». Οταν τελείωσε η τελετή αποχώρησε υπό τους ήχους της μουσικής του Μιχαήλ Γκλίνκα «Η ζωή του τσάρου».

«Η εξουσία του προέδρου μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, μεγαλύτερη από τον αμερικανό πρόεδρο, μεγαλύτερη ακόμη και από τους τσάρους. Τόσα πολλά εξαρτώνται από τον πρόεδρό μας» δήλωσε ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ. Ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν, πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, είπε: «Αν υπάρχει Πούτιν, υπάρχει Ρωσία. Αν δεν υπάρχει Πούτιν, δεν υπάρχει Ρωσία». Ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, βασικός σύμμαχος του Κρεμλίνου, χαιρέτισε την εξουσία του Πούτιν ως «θαύμα του Θεού» και περιέγραψε την εισβολή στην Ουκρανία ως ιερό πόλεμο κατά των «σατανικών» δυνάμεων.

Πρόσκληση για διάλογο;

Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών της Ρωσίας (SVR), δήλωσε στο Reuters ότι η ομιλία του Πούτιν ήταν μια πρόσκληση προς τη Δύση για έναρξη διαλόγου. «Από τη μια πλευρά, αυτή είναι μια πρόσκληση προς τη Δύση για ισότιμη συνεργασία και από την άλλη πλευρά είναι η σταθερή πεποίθηση ότι η Ρωσία θα διασφαλίσει τη δική της ανάπτυξη και ασφάλεια» τόνισε. Και αν η Δύση δεν θέλει να μιλήσει; «Τότε αφήστε τους να σκεφτούν» πρόσθεσε ο Ναρίσκιν χαμογελώντας. Το μήνυμα έρχεται μόλις μια ημέρα αφότου ο Πούτιν διέταξε ασκήσεις για την πρακτική ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία η κυβέρνηση διαλύθηκε, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, και τώρα ο Πούτιν θα ορίσει νέο πρωθυπουργό και νέα κυβέρνηση. «Ο πρωταρχικός στόχος για τον Πούτιν είναι να παράγει περισσότερα όπλα, να διατηρεί σταθερή την οικονομία, να την προστατεύει από κυρώσεις και να στοχεύσει τον πληθωρισμό» σχολιάζει η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης R. Politik. «Δεν πρέπει να περιμένουμε αναθεώρηση αυτής. Οσον αφορά τα πρόσωπα, από τη μία πλευρά, έχει στηριχθεί στην παλιά φρουρά έμπιστων φίλων και γνωστών, όπως ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά από την άλλη βασίζεται και σε πιστούς τεχνοκράτες όπως ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, για να διατηρήσουν την οικονομία της χώρας όρθια.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ