Ο καθοριστικός ρόλος του Ερντογάν

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Το βράδυ της Δευτέρας, λίγες ώρες αφότου η Χαμάς ανακοίνωσε πως δέχεται την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε την απόφαση, η οποία, όπως διευκρίνισε, ελήφθη με υπόδειξη της Αγκυρας, και κάλεσε τις δυτικές χώρες να εντείνουν την πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να δεχθεί την κατάπαυση του πυρός.  Σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica», ο ρόλος που διαδραμάτισε ο τούρκος πρόεδρος στο να πει το «ναι» ο Ισμαήλ Χανίγια ήταν πράγματι καθοριστικός.

Οπως τονίζει η ιταλική εφημερίδα, ο τούρκος πρόεδρος έχει πολύ περισσότερη επιρροή επί της Χαμάς από ό,τι το Κατάρ, διότι εκείνος δεν είναι σύμμαχος, είναι φίλος. Ενας αδελφικός φίλος του Χανίγια και του μισού πολίτμπιρο της Χαμάς, με το οποίο μοιράζεται την ίδια μήτρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Και σύμφωνα με τον Ερντογάν, ή θα σταματήσει ο πόλεμος ή η νίκη της Χαμάς θα μετατραπεί σε ήττα.

Μια επιτυχία

Γιατί προς το παρόν, σημειώνει η «La Repubblica», για τους Αραβες η 7η Οκτωβρίου, παρ’ όλα όσα έχουν μεσολαβήσει, είναι μια επιτυχία. Επανέφερε το παλαιστινιακό ζήτημα στο κέντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αποκάλυψε τον τρωτό χαρακτήρα του Ισραήλ, ξεσήκωσε την κοινή γνώμη, ώθησε το Διεθνές Δικαστήριο να παρέμβει: ό,τι και να συμβεί, θα υπάρξει τερματισμός του αποκλεισμού της Γάζας και μια ενιαία κυβέρνηση με τη Δυτική Οχθη. Με τη λογική του Ερντογάν, λοιπόν, είναι καλύτερα να σταματήσει εδώ η Χαμάς, να εξαργυρώσει τα κέρδη της και να ανασυνταχθεί. Εκτιμάται, άλλωστε, πως οι περισσότεροι από τους 132 εναπομείναντες ομήρους είναι πια νεκροί.

Που σημαίνει πως όσο περισσότερο τραβάει ο πόλεμος τόσο πιο πολλά διαπραγματευτικά χαρτιά χάνει η Χαμάς.

Ο Χανίγια βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη από τις 20 Απριλίου. Γιατί το Κατάρ, με την κύρια αμερικανική βάση στη Μέση Ανατολή, δεν είναι ασφαλές – ενώ η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι καν βέβαιο ότι θα επιστρέψει στην Ντόχα.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ