Ο 25χρονος Δημήτρης πρόσφερε δώρα ζωής σε πέντε ασθενείς με τον θάνατό του την ημέρα του Πάσχα

Ο 25χρονος Δημήτρης πρόσφερε δώρα ζωής σε πέντε ασθενείς με τον θάνατό του την ημέρα του Πάσχα

Την εβδομάδα των Παθών μια οικογένεια από την Πάτρα ενημερώθηκε ότι η κατάσταση υγείας του γιου της είναι μη αναστρέψιμη. Ο πόνος δεν την εμπόδισε να προχωρήσει στην απόφαση δωρεάς των οργάνων του

YGEIAMOU.GR TEAM

Τραγωδία χτύπησε την πόρτα της οικογένειας του Δημήτρη Τσιλιμέκη στην Πάτρα τις Άγιες Ημέρες που προηγήθηκαν, αφού ο 25χρονος έχασε τη ζωή του μετά από τροχαίο δυστύχημα. Ακόμη και μέσα στον ανείπωτο πόνο της, όμως, η οικογένεια του Δημήτρη βρήκε τη δύναμη και έλαβε την απόφαση να δωρίσει τα όργανά του, προσφέροντας «ζωή» σε πέντε συνανθρώπους.

Σύμφωνα με όσα έγραψαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Δημήτρης Τσιλιμέκης κατέληξε μετά από σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου του Λαζάρου στην Ελευθερίου Βενιζέλου και Εμπειρίκου.

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, η οικογένεια περίμενε να ακούσει κάποιο καλό νέο από τους γιατρούς της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών. Δυστυχώς, όμως, τη Μεγάλη Πέμπτη, η οικογένεια του Δημήτρη ενημερώθηκε ότι η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη, καθώς ήταν εγκεφαλικά νεκρός. Έτσι, αποφάσισε να προχωρήσει σε δωρεά των οργάνων του.

Η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του Πάσχα. Υπό τον συντονισμό του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), όλη η εμπλεκόμενη ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών μαζί με τους γιατρούς που μετακινήθηκαν από τα νοσοκομεία όπου μεταφέρθηκαν όργανα για μεταμόσχευση, συνεργάστηκαν και πέτυχαν την ασφαλή αφαίρεση και μεταφορά των οργάνων.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος», η Καθηγήτρια και διευθύντρια της ΜΕΘ Φωτεινή Φλίγκου μαζί με την ομάδα της φρόντισαν να διατηρήσουν τα όργανα σε καλή κατάσταση ώστε να είναι κατάλληλα για τους υποψήφιους λήπτες. Ακολούθως, ο επίκουρος Καθηγητής, εξειδικευμένος στις μεταμοσχεύσεις Νίκος Καρύδης, αφαίρεσε τον ένα νεφρό που θα μεταμοσχευτεί σε ασθενή στο Λαϊκό.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας του ΠΓΝΠ Βασίλης Κοζομπόλης αφαίρεσε τον κερατοειδή, ο οποίος θα μεταμοσχευτεί στην Πάτρα. Το ήπαρ και ο άλλος νεφρός μεταφέρθηκαν από τον χειρουργό Αθανάσιο Κοφίνα στο Ιπποκράτειο, όπου βρέθηκαν συμβατοί λήπτες. Τη λήψη της καρδιάς έκανε ο διευθυντής καρδιοθωρακοχειρουργικής του Ωνασείου Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης. Την ομάδα της λήψης των οργάνων συμπλήρωνε η αναισθησιολόγος Μαρία Σπυράκη, ο ειδικευόμενος αναισθησιολόγος Αντώνης Κωστούρος και φυσικά το νοσηλευτικό προσωπικό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πολύωρη διαδικασία.

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ