Κοκκύτης σε έξαρση: Σε 60.000 ανέρχονται τα κρούσματα στην Ευρώπη – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Αντιβιοτικά: Γιατί δεν «πιάνουν» πλέον στις παιδικές λοιμώξεις

Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών που είναι ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο, σύμφωνα με έκθεση του ECDC

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Υπερ-δεκαπλάσια αύξηση σε σύγκριση με το 2022 και το 2021 παρουσιάζει ο κοκκύτης στην Ευρώπη, όπως αναφέρει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Κατά τη διάρκεια του 2023 και μέχρι τον Απρίλιο του 2024, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ανέφεραν σχεδόν 60.000 περιστατικά κοκκύτη.

Το ECDC αναφέρει ότι ο κοκκύτης, μια ενδημική ασθένεια στην ΕΕ/ΕΟΧ και παγκοσμίως που προκαλεί μεγαλύτερες επιδημίες κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Τα βρέφη κάτω των έξι μηνών που είναι ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο, με την πλειονότητα των νοσηλειών και θανάτων που σχετίζονται με τον κοκκύτη να συμβαίνουν σε αυτή την ευάλωτη ηλικιακή ομάδα.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, δήλωσε: «Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε όλη την Ευρώπη δείχνει την ανάγκη επαγρύπνησης. Πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια, ιδίως στα βρέφη. Διαθέτουμε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια που μπορούν να τον προλάβουν. Ο εμβολιασμός είναι το βασικό μας εργαλείο για να βοηθήσουμε να σωθούν ζωές και να σταματήσουμε την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου».

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Άμον, ανέφερε: «Καθώς αντιμετωπίζουμε αυτή την επιδημία κοκκύτη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις ζωές που διακυβεύονται, ιδίως των μικρών μας παιδιών. Τα εμβόλια κατά του κοκκύτη έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά και κάθε δράση που αναλαμβάνουμε σήμερα διαμορφώνει την υγεία του αύριο. Έχουμε την ευθύνη, ως γονείς ή ως επαγγελματίες της δημόσιας υγείας, να προστατεύσουμε την πιο ευάλωτη ομάδα από τις θανατηφόρες επιπτώσεις αυτής της νόσου».

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο ενθαρρύνει τις υγειονομικές αρχές να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού και να επιτύχουν και να διατηρήσουν υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης και πλήρους ολοκλήρωσης της σειράς πρωτογενών εμβολιασμών και των επακόλουθων αναμνηστικών δόσεων, σύμφωνα με τις εθνικές συστάσεις.

Επίσης, ο εμβολιασμός κατά του κοκκύτη κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην πρόληψη της νόσου και του θανάτου μεταξύ των νεογνών που είναι ακόμη πολύ μικρά για να εμβολιαστούν. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ συνιστούν πλέον στις μητέρες τον εμβολιασμό κατά του κοκκύτη επιπλέον του προγράμματος εμβολιασμού ρουτίνας για την παιδική ηλικία.

Τα αυξημένα ποσοστά κοκκύτη μπορούν να συνδεθούν με διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων αιχμών της επιδημίας, των ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν επικαιροποιημένη εμβολιαστική κατάσταση, της φθίνουσας ανοσίας και της μειωμένης φυσικής ενίσχυσης του συνολικού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Το ECDC τονίζει πως ενώ τα βρέφη διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών εκβάσεων και θανάτου από τη νόσο, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα κάθε ηλικίας με υποκείμενες παθήσεις υγείας αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας.

 

Ειδήσεις σήμερα:

ΕΣΥ: Ποια Νοσοκομεία δέχονται τα περισσότερα Επείγοντα περιστατικά – Γιατί είναι τόσο δημοφιλή

ΟΚΑΝΑ: Όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ