Κλείνει η ψαλίδα στις αμοιβές ανδρών, γυναικών

Κλείνει η ψαλίδα στις αμοιβές ανδρών, γυναικών

Του Κώστα Κατίκου

Μικρότερες έγιναν οι μισθολογικές ανισότητες που χωρίζουν τις γυναίκες από τους άνδρες ενώ παραμένουν υψηλές και εις βάρος ων γυναικών οι ανισότητες στην απασχόληση, στην πολιτική εκπροσώπηση και στις θέσεις ευθύνης (στελεχιακό δυναμικό) των επιχειρήσεων 

Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων 2020-2025, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ισότητας των Φύλων (EIGE) έχει αναπτύξει τον Δείκτη Ισότητας ανδρών – γυναικών ο οποίος αξιολογεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της κάθε χρόνο σε κλίμακα από 1 έως 100 για το επίπεδο της ισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα.

Για την Ελλάδα η έρευνα του 2024 έδειξε ότι στο διαχρονικό θέμα του χάσματος των αμοιβών, οι γυναίκες βρίσκονται σχεδόν στα ίδια επίπεδα με αυτά των ανδρών, ενώ παραμένουν οι ανισότητες στην απασχόληση όπου τα ποσοστά στις γυναίκες υστερούν έναντι της απασχόλησης των ανδρών, όπως επίσης και στην ανεργία που είναι υψηλότερη στις γυναίκες.

Η Ελλάδα παρουσιάζει σχετικά χαμηλό μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Το 2018 οι ελληνίδες εργαζόμενες έλαβαν μισθούς, 10,4% χαμηλότερους από τους άνδρες. 

Το 2021, τα στοιχεία για το μέσο ισοδύναμο καθαρό εισόδημα δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων είναι σχεδόν μηδενικό. 

Σύμφωνα με την έρευνα το 2018 οι αμοιβές για τις ελληνίδες σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης ήταν κατά μέσο όρο 1.524 ευρώ μαζί με το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών (εργαζόμενου και εργοδότη) ενώ στους άνδρες μισθωτούς η αμοιβή ήταν υψηλότερη κατά 278 ευρώ επιπλέον (σε ΜΑΔ).  Για το 2021 το χάσμα τείνει να εξαλειφθεί και η μισθολογική ανισότητα δεν θεωρείται πλέον ότι απέχει από τον μέσο όρο της Ε.Ε

Στην Ε.Ε έχει ψηφιστεί (από τον Απρίλιο του 2023) σχετική οδηγία που αποσκοπεί στην καταπολέμηση των μισθολογικών διακρίσεων και στη μείωση της διαφοράς αμοιβών μεταξύ των φύλων στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες θα πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους μισθούς και να μειώνουν την ψαλίδα των αμοιβών εάν το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων υπερβαίνει το 5%.

Η οδηγία περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για αποζημίωση για τα θύματα μισθολογικών διακρίσεων και κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων, για εργοδότες που παραβιάζουν τους κανόνες. 

Η ισότητα των φύλων αντιμετωπίζει συνήθως τις διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σε έξι βασικούς τομείς: εργασία, χρήματα, γνώση, χρόνος, δύναμη και υγεία.

Στις αμοιβές τη γνώση και την υγεία οι επιδόσεις είναι θετικές ενώ στην απασχόληση, και τις θέσεις ευθύνης ο γυναίκες στην Ελλάδα έχουν μείνει πίσω. 
Το 2022, η Ελλάδα είχε το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό γυναικών στη συνολική απασχόληση με 51,2% έναντι 70,3% των ανδρών, ενώ τα αντίστοιχα  ποσοστά στην Ε.Ε ήταν 64,9% και 74,7%.

Επίσης, η Ελλάδα είχε το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό ενεργών γυναικών (στο εργατικό δυναμικό) με 61,4% έναντι 77,5% των ανδρών, όταν στην ΕΕ τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 69,5% και 79,4%.

Απόρροια της χαμηλής γυναικείας απασχόλησης είναι η υψηλή ανεργία. Το 2022, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των φύλων στο ποσοστό ανεργίας, με ανεργία γυναικών 16,4% έναντι 9,3% των ανδρών σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων. 

Ειδικά για τις θέσεις ευθύνης υπάρχει κοινοτική οδηγία που θέτει στόχο στις εισηγμένες εταιρίες ως το 2026 να έχουν καλύψει το 40% των μη εκτελεστικών συμβούλων τους με γυναίκες, ή εναλλακτικά να βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις το 33% των γυναικών. 

Η συμμετοχή των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των μεγαλύτερων εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών αυξήθηκε στην Ελλάδα από 10% το 2019 σε 22% το 2023. Ωστόσο, είναι κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (30 %).

Ως προς την πολιτική εκπροσώπηση οι γυναίκες βρίσκονται στις τρείς τελευταίες θέσεις σε επίπεδο Ε.Ε. Μόνο το 23% των υπουργών, αναπληρωματικών και υφυπουργών της κυβέρνησης και μόνο το 27% των Γενικών Γραμματέων, είναι γυναίκες.

Όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην ευελιξία στην εργασία, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, καταλαμβάνοντας την 7η θέση και σημειώνει 91,15 μονάδες, έναντι του μέσου όρου της ΕΕ που είναι 87,74 μονάδες.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ