Γυμνάσια εξάσκησης στα τακτικά πυρηνικά όπλα θα κάνουν οι Ρώσοι

Γυμνάσια εξάσκησης στα τακτικά πυρηνικά όπλα θα κάνουν οι Ρώσοι

Τη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων που θα περιλαμβάνουν εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων και στα οποία θα συμμετέχουν και στρατεύματα που σταθμεύουν κοντά στην Ουκρανία ανακοίνωσε η Μόσχα, κλιμακώνοντας την ένταση με τη Δύση μέρες αφότου ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στην πιθανότητα περαιτέρω στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου. Το Κρεμλίνο έκανε σαφές ότι πρόκειται για απάντηση σε δηλώσεις που αφορούν πιθανή αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο κατήγγειλε την «ανεύθυνη ρητορική» της Μόσχας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας που αναρτήθηκε στο Telegram, οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν «στο άμεσο μέλλον» και στη διάρκειά τους «θα ληφθεί σειρά μέτρων για την εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων».

Ο στόχος της άσκησης

Οπως ανέφεραν ρώσοι αξιωματούχοι, στόχος της άσκησης είναι «να διατηρήσει το επίπεδο προετοιμασίας» του στρατού και «να διασφαλίσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ρωσίας» μετά «τις προκλητικές δηλώσεις και απειλές κάποιων δυτικών αξιωματούχων εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η «απάντηση» αφορούσε δηλώσεις του «Μακρόν», «βρετανών εκπροσώπων» και ενός «εκπροσώπου της αμερικανικής Γερουσίας».. Αυτοί οι ανώτεροι αξιωματούχοι «μίλησαν για βούληση και ακόμα και για πρόθεση να σταλούν ένοπλα αποσπάσματα στην Ουκρανία, δηλαδή να τοποθετηθούν στρατιώτες του ΝΑΤΟ απέναντι από τον ρωσικό στρατό» επισήμανε. Κατήγγειλε επίσης την «πολύ επικίνδυνη ρητορική» του γάλλου προέδρου.

Ταυτοχρόνως η Ρωσία προειδοποίησε χθες τη Βρετανία ότι εάν βρετανικά όπλα χρησιμοποιηθούν από την Ουκρανία για να πλήξει ρωσικά εδάφη, τότε η Μόσχα θα μπορούσε να ανταποδώσει πλήττοντας βρετανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό τόσο εντός της Ουκρανίας όσο και αλλού.

Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου σχολίασε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση κι ότι προς το παρόν δεν έχει παρατηρηθεί αλλαγή στην τοποθέτηση των στρατηγικών δυνάμεων.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ