ΕΣΥ: Ποια Νοσοκομεία δέχονται τα περισσότερα Επείγοντα περιστατικά – Γιατί είναι τόσο δημοφιλή

ΕΣΥ: Ποια Νοσοκομεία δέχονται τα περισσότερα Επείγοντα περιστατικά - Γιατί είναι τόσο δημοφιλή

Τα δεδομένα του Υπουργείου Υγείας για το 2023 δείχνουν ότι οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχουν χάσει το ρόλο τους και αξιοποιούνται από τους πολίτες κατά βάση για συνταγογράφηση 

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Λιγότερες επισκέψεις καταγράφονται στα τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων, σε σχέση με τα προ-πανδημικά χρόνια. Παραμένουν, ωστόσο, «δημοφιλείς» οι εφημερίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων συγκεντρώνοντας μεγαλύτερο αριθμό επειγόντων συγκριτικά με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Μάλιστα, τα δημόσια νοσοκομεία που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό ασθενών στα ΤΕΠ (Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών) είναι … αουτσάιντερ, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία που συγκέντρωσε το Υπουργείο Υγείας για το 2023.

Συνολικά, το 2023 όλα τα νοσοκομεία της χώρας δέχθηκαν 11.339.194 εξετασθέντες εξωτερικούς ασθενείς (σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία, Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στην ολοήμερη λειτουργία, δηλαδή στα  απογευματινά ιατρεία). Εξ αυτών οι 6.169.241 ήταν στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ). Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι επισκέψεις στα εξωτερικά ιατρεία είναι κατά 1,5 εκατομμύριο λιγότερες σε σχέση με τα προ-πανδημικά χρόνια, γεγονός που δείχνει ενδεχομένως μια «στροφή» προς τον ιδιωτικό τομέα.

Τα ΤΕΠ επισκέφτηκαν 4.612.052 ασθενείς την περασμένη χρονιά, με το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης να είναι πρώτο σε αριθμό ασθενών στην εφημερία (109.846 ασθενείς). Δεύτερο σε όλη την Ελλάδα και πρώτο στο Λεκανοπέδιο Αττικής είναι το Νοσοκομείο Νίκαιας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το 2023 εξετάστηκαν συνολικά στην εφημερία του 109.104 ασθενείς. Δεν είναι ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που θα περίμενε κανείς να έχει τη μεγαλύτερη κίνηση στα ΤΕΠ του, κάτι που θα φαινόταν περισσότερο λογικό για μεγαλύτερα νοσοκομεία. Πρόκειται για ένα νοσηλευτικό ίδρυμα, πάντως, για το οποίο οι εργαζόμενοί του καταγγέλλουν πολλαπλές ελλείψεις. Εφόσον δέχεται έναν πολύ μεγάλο όγκο ασθενών, είναι ευνόητο ότι η ενίσχυσή του πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, όπως άλλωστε και σε κάθε νοσοκομείο με υψηλή κίνηση.

Ενδεικτικά, ο «Ευαγγελισμός» δέχθηκε την περασμένη χρονιά 75.903 ασθενείς τις ημέρες των εφημεριών του, ενώ το νοσοκομείο «Αττικόν» δέχθηκε 74.817 ασθενείς με επείγοντες καταστάσεις υγείας. Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Αττικής, τους περισσότερους ασθενείς στα ΤΕΠ δέχθηκε το «ΚΑΤ» (87.043 ασθενείς).

Ενδιαφέρον έχουν και οι άλλες Υγειονομικές Περιφέρειες, καθώς καταγράφονται επιπλέον…  εκπλήξεις. Στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας), η περισσότερη κίνηση στα ΤΕΠ καταγράφεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (95.030 ασθενείς το 2023), η οποία είναι μεγαλύτερη ακόμη και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία προηγείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με 79.931 ασθενείς, ενώ στην Κρήτη «μπροστά» βγαίνει το Βενιζέλειο με 88.493 ασθενείς στα Επείγοντα το 2023.

Απλά για συνταγογράφηση στην Πρωτοβάθμια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κίνηση στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) της χώρας, αφού τα επείγοντα περιστατικά που δέχθηκαν το 2023 είναι αρκετά λιγότερα από εκείνα εκείνα των νοσοκομείων. Πιο συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, η Πρωτοβάθμια, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας, οι ΤΟΜΥ, τα Περιφερειακά Ιατρεία, δέχθηκαν την περασμένη χρονιά 3.305.112 επείγοντα περιστατικά.

Ο αριθμός αυτός είναι εμφανώς μικρότερος σε σύγκριση με αυτόν των νοσοκομείων, γεγονός που δείχνει εμφατικά πως η ΠΦΥ στη χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί και να μην ανταποκρίνεται στο βασικό σκοπό της λειτουργίας της. Δεν είναι άλλος από το να διαχειρίζεται επείγοντα που δε χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα. Αυτό είναι το ζητούμενο κάθε προσπάθειας που γίνεται για την αναδιαμόρφωση της ΠΦΥ: Περιστατικά που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο να μη συρρέουν στις εφημερίες των νοσοκομείων, δημιουργώντας πολύωρες αναμονές.

Η ΠΦΥ αντιμετωπίζεται από τους πολίτες απλά για να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ο αριθμός των πολιτών που προσήλθαν σε πρωτοβάθμιες δομές μόνο για συνταγογράφηση είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τα επείγοντα περιστατικά (4.002.719 επισκέψεις μόνο για συνταγογράφηση). Σε ορισμένες περιπτώσεις δε η κίνηση για συνταγογράφηση είναι εντυπωσιακά υψηλή. Στις 4η, 5η και 6η Υγειονομικές Περιφέρειες, οι επισκέψεις για συνταγογράφηση είναι περισσότερες από τα τακτικά περιστατικά. Ενδεικτικά, στην 6η ΥΠΕ το 2023 καταγράφηκαν 1.135.432 επισκέψεις μόνο για συνταγογράφηση, ενώ τα τακτικά περιστατικά ήταν 1.129.065.

Διαβάστε επίσης:

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ είναι σύστημα ισονομίας, λειτούργησε όπως έπρεπε στην περίπτωση του πατρός Καλλιάνου

Το ΕΣΥ αποκτά νέο πρόσωπο – Τι αλλάζει για εργαζόμενους και ασθενείς

ΕΣΥ: Σε 20 hubs εντάσσονται τα 128 νοσοκομεία της χώρας

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ