Wall Street Journal: Ακόμα και το καλύτερο σενάριο θα είναι άσχημο για τους αμάχους στη Ράφα

Wall Street Journal: Ακόμα και το καλύτερο σενάριο θα είναι άσχημο για τους αμάχους στη Ράφα

Μπορεί για τη Διεθνή Αμνησία οι άμαχοι στη Γάζα να είναι ανθρώπινα όντα, αλλά για τις Ισραηλινές αρχές αποδεικνύεται ότι είναι πιόνια.

Στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μια επιχείρηση στη Ράφα θα πρέπει να είναι η πιο στοχευμένη μέχρι τώρα του ισραηλινού στρατού λόγω της παρουσίας τόσων πολλών αμάχων, της έντονης διεθνούς πίεσης και του κινδύνου δολοφονίας ομήρων.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal ακόμη και ένα σενάριο στην καλύτερη περίπτωση θα ήταν άσχημο.

Δεν είναι επίσης σαφές εάν το μνημειώδες έργο της μετακίνησης τόσων πολλών ανθρώπων εκτός κινδύνου σε ένα μέρος με καταφύγιο, νερό και φαγητό είναι ρεαλιστικό.

Οι μεγάλες απώλειες αμάχων απλώς θα επιδείνωσαν το διαφαινόμενο καθεστώς του Ισραήλ ως διεθνούς παρίας. Το Ισραήλ ήδη ανησυχεί ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μπορεί να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Μια επιχείρηση στη Ράφα που σκοτώνει χιλιάδες Παλαιστίνιους θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της υπόθεσης.

«Το άμεσο συμπέρασμα θα είναι, τι θα κάνετε με όλους αυτούς τους ανθρώπους;»

«Το διεθνές πολιτικό κόστος, ωστόσο, μπορεί να είναι υψηλό. Μετά από επτά μήνες πολέμου, η συμπάθεια του κόσμου για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου έχει εξασθενίσει. Στη θέση του υπάρχει μια αυξανόμενη απογοήτευση για τον αριθμό των νεκρών των Παλαιστινίων, ο οποίος ανέρχεται πλέον σε πάνω από 34.000 άτομα» αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί με μεγάλους αριθμούς νεκρών Παλαιστινίων», είπε ο Hussein Ibish, ανώτερος κάτοικος μελετητής στο Ινστιτούτο των Αραβικών Κρατών του Κόλπου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Το Ισραήλ δεν έχει περιθώρια».

Ήδη από τη Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός άρχισε να προετοιμάζει το πεδίο της μάχης με αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, σηματοδοτώντας μια πιθανή επικείμενη χερσαία επιχείρηση και διατάζοντας 100.000 Παλαιστίνιους -ένα μικρό μόνο μέρος αυτών που έχουν καταφύγει στη Ράφα- να βαδίσουν πως μια ανθρωπιστική ζώνη που έχει δημιουργηθεί από το Ισραήλ κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει αρχίσει να στήνει 40.000 σκηνές στο Mawasi, μια παραθαλάσσια περιοχή όπου είναι λιγότερο πιθανό να υπάρχουν σήραγγες της Χαμάς, αλλά οι ανθρωπιστικές ομάδες λένε ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από αυτό που χρειάζεται.

Όπως αναφέρει το Foreign Policy, δεν είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί έχουν δημιουργήσει αρκετή προσωρινή στέγαση, νοσοκομεία και ασφάλεια για να κάνουν την εκκένωση εφικτή.

«Το άμεσο συμπέρασμα θα είναι, τι θα κάνετε με όλους αυτούς τους ανθρώπους;» είπε ο Μπιλάλ Σάαμπ, συνεργάτης του Chatham House στο Λονδίνο και πρώην αξιωματούχος στο υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ