Startups: Μαγνήτης η καινοτομία «made in Greece» για τους Αμερικανούς –

Startups: Μαγνήτης η καινοτομία «made in Greece» για τους Αμερικανούς

Το δολάριο… αγαπάει τις νεοφυείς εταιρείες και τις επιχειρήσεις που παράγουν υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα με εμβληματικούς αμερικανικούς κολοσσούς να κάνουν απόβαση στο οικοσύστημα καινοτομίας τα τελευταία χρόνια παρέχοντας πρόσθετη ώθηση στο αδιάκοπο ράλι εξαγορών που παρατηρείται στον τεχνολογικό κλάδο της χώρας μας.

Sustenergo: «Γκουρού» στην εξοικονόμηση ενέργειας με «όπλο» το internet of things

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό οικοσύστημα των startups συσσωρεύει κεφάλαια, επενδύσεις, ωριμότητα και εμπειρία με τα νεοφυή σχήματα που είτε «γεννήθηκαν» στην χώρα μας είτε ιδρύθηκαν αλλού από ελληνικά μυαλά, να διαγράφουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα πορεία. Μέσα σε χαλεπούς καιρούς, οι νεοφυείς εταιρείες επενδύουν σταθερά στην καινοτομία προσελκύοντας στην χώρα μας διόλου ευκαταφρόνητα κεφάλαια από το εξωτερικό.

Ψήφος εμπιστοσύνης αξίας 380 εκατ. δολαρίων

Eίναι ενδεικτικό πως οι νεοφυείς εταιρείες που είτε είναι ελληνικές αλλά με έδρα το εξωτερικό είτε έχουν παρουσία ή δραστηριότητα στην Ελλάδα έβαλαν στα ταμεία τους περί τα 380 εκατ. δολάρια από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σε 40 γύρους χρηματοδότησης από 34 διεθνείς αλλά και εγχώριους επενδυτές, βάσει στοιχείων του Marathon Venture Capital, με τις startups να συνεχίζουν ακάθεκτες από εκεί που σταμάτησαν το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως πάνω από 70 εταιρείες startups στη χώρα μας χρηματοδοτήθηκαν με περισσότερα από 485 εκατ. ευρώ το περασμένο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούσε η αβεβαιότητα.

Το 2023 σημειώθηκε σημαντική συμμετοχή της τάξης του 33% από επενδυτικά σχήματα με έδρα την Αμερική σε ελληνικές startups. Συνολικά, το 78% των επενδύσεων είχαν ξένη προέλευση. Στο 42% των επενδυτικών γύρων έδωσαν δυναμικό παρών angel επενδυτές (πιο «έμπειροι» δηλαδή επενδυτές που ρίχνουν κεφάλαια σε καινοτόμα εγχειρήματα), ποσοστό που απεικονίζει την ελπιδοφόρα πορεία που έχει χαράξει το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.

Τα τελευταία χρόνια η λίστα των deals, με αμερικανικές εταιρείες να εξαγοράζουν ελληνικές καινοτόμες εταιρείες όλο και μεγαλώνει. Συνολικά, το 2023 έγιναν 11 νέες εξαγορές εγχώριων startups, με ορισμένες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ σε αξία, με το 1/3 των επενδύσεων σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες να γίνεται από αμερικανικά κεφάλαια.

Στην πιο πρόσφατη εξέλιξη στον χορό των εξαγορών στον ραγδαία αναπτυσσόμενο κλάδο της τεχνολογίας, ο αμερικανικός κολοσσός της General Atlantic, ισχυρότατος παίκτης στην διεθνή επενδυτική σκακιέρα, αποφάσισε να επενδύσει στην εταιρεία πληροφορικής, ειδικεύεται στο business software, Epsilon Net. Η General Atlantic είναι private equity fund με έδρα τις ΗΠΑ και διαχειρίζεται ενεργητικό 84 δισ. δολαρίων. Επενδύει σε εταιρείες υψηλής ανάπτυξης και τη δεδομένη στιγμή έχει μερίδιο σε 225 εταιρείες.

Πέρα από το mega – deal του 2022, με την εξαγορά (αξίας 800 εκατ. ευρώ) της Viva Wallet από την JP Morgan, ο κατάλογος των αμερικανικών τεχνολογικών γιγάντων που «μαγεύτηκαν» από την γοητεία της «made in Greece» καινοτομίας (η αξία των deals στον κλάδο της τεχνολογίας ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ από το 2021 μέχρι σήμερα) περιλαμβάνει βαριά ονόματα μεταξύ των οποίων οι Meta, Cisco, Microsoft, Hewlett Packard Enterprise (ΗP).

Η BETA, η InAccel και οι υπόλοιποι

Η πρόσφατη εξαγορά της ελληνικής επιχείρηση παραγωγής λογισμικού BETA CAE Systems, αντί 1,24 δισ. δολαρίων (1,15 δισ. ευρώ) από τον αμερικανικό κολοσσό Cadence Design Systems, εισηγμένο στον Nasdaq τάραξε τα νερά υπενθυμίζοντας πως αμερικανικοί κολοσσοί έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στην θερμοκοιτίδα καινοτομίας της χώρας μας.

Η BETA κατασκευάζει επεξεργαστές δεδομένων που δίνουν την δυνατότητα στις βιομηχανίες να εντοπίζουν πιθανές αστοχίες στα προϊόντα τους, ελέγχοντας πριν το στάδιο της παραγωγής καίρια στοιχεία ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, συμπεριφοράς κινητήρα, μείωσης θορύβου και αεροδυναμικής. Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες για ατέλειες όταν τα προϊόντα βγουν στην αγορά

Η άγνωστη στο ευρύ κοινό BETA με συνιδρυτή και πρόεδρο τον Παναγιώτη Κουβράκη, κατάφερε, χωρίς φανφάρες, με αθόρυβη δουλειά, να φτάσει σε ένα deal παγκόσμιας απήχησης. O κ. Κουβράκης, Διδάκτωρ Μηχανολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιμονή και υπομονή «ζύμωσε» την τελική συμφωνία που τάραξε τα νερά στον κλάδο. Λάτρης της μηχανολογίας, των μαθηματικών και του προγραμματισμού κινούμενος κάτω από τα ραντάρ, οδήγησε την εταιρεία στον δρόμο της δόξας.

Στο στόχαστρο του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού της Intel, πολυεθνική εταιρεία – με πρωταγωνιστική θέση στους ημιαγωγούς, μπήκε η ελληνική startup, InAccel, δημιούργημα των Χριστόφορου Κάχρη, Ηλία Κορομηλά και Γιάννη Σταμέλου.

Η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας λαμβάνει περισσότερο τη μορφή του acquihiring, καθώς η ομάδα της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης ενσωματώνεται στο «όχημα» του αμερικανικού κολοσσού.

Η InAccel είναι πρωτοπόρος διεθνώς στην ανάπτυξη και στην αξιοποίηση επεξεργαστών ειδικού σκοπού για εφαρμογές όπως η μηχανική μάθηση, η μηχανική όραση και οι εφαρμογές βιο-πληροφορικής.

Πατάει γκάζι στην επεξεργασία δεδομένων

Η startup ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη που υπήρχε στην αγορά για ταχύτερη επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. Νέες εφαρμογές, όπως η ανάλυση μεγάλων δεδομένων και η μηχανική μάθηση, έχουν τεράστιες απαιτήσεις σε υπολογιστικούς πόρους κάτι που δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις στους διαχειριστές υπολογιστικών κέντρων.

Code BGP

To καλοκαίρι του 2023, την εξαγορά της Code BGP (spin-off εταιρείας που ίδρυσαν το 2021 οι ερευνητές του ΙΤΕ Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Βασίλειος Κορώνης και Λευτέρης Μανασσάκης), που δημιουργεί λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο δρομολόγησης του Διαδικτύου, ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός της Cisco.

Η τεχνολογία της Code BGP θα ενσωματωθεί στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes της Cisco με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου διαδικτύου.

Arricto

Την ίδια περίοδο, ο αμερικανικός γίγαντας της πληροφορικής, η ΗP, άπλωσε δίχτυα στην Arrikto, την ελληνική startup των Κωνσταντίνου Βενετσανόπουλου και Βαγγέλη Κούκη με ειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη.

Mist.io

Η ελληνική startup Mist.io, δημιούργημα των Χρήστου Ψάλτη και Δημήτρη Μωραΐτη, εξαγοράστηκε το περασμένο έτος από την Dell, χάρη στη λύση για κοινή διαχείριση πληροφοριακών υποδομών που είχε αναπτύξει.

Accusonus

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο κολοσσός της Meta προχώρησε, αντί 100 εκατ. δολαρίων, στην εξαγορά της Αccusonus, μιας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2013 στην Πάτρα και η οποία ήταν από τις πρωτοπόρες στον τομέα της. Πιο συγκεκριμένα, εισήγαγε την τεχνητή νοημοσύνη στην ψηφιακή μουσική παραγωγή και επεξεργασία.

Η startup ιδρύθηκε από τους Αλέξανδρο Τσιφλίδη και Ηλία Κοκκίνη ενώ αργότερα μπήκε στην εταιρεία και ο Michael Tzannes ως σύμβουλος και επενδυτής.

Softomotive

Το 2021, η Microsoft απέκτησε την ελληνική Softomotive, η οποία έχει αναπτύξει μια λύση λογισμικού για τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών σε επιχειρήσεις.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ