Οι 19 ημέρες νοσηλείας του Δημήτρη Καλλιάνου – Η Δικαιοσύνη αναζητά την αλήθεια

Νοσοκομεία: Δημιουργούνται Επείγοντα ειδικά για τραυματίες τροχαίων ατυχημάτων - Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο

* Των Παναγιώτας Καρλατήρα, Μαρίας-Νίκης Γεωργαντά

Οταν στις 6 Απριλίου ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, φρόντιζε για την περίθαλψη του πατέρα του, Δημήτρη, σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, πρώτα στο Ασκληπιείο Βούλας και μετά στο «Αττικόν», κανείς από την οικογένεια και την ιατρική κοινότητα δεν φανταζόταν τον «πόλεμο» που θα ξεσπούσε.

Οι 19 ημέρες που διήρκεσε η νοσηλεία του 79χρονου Δημήτρη Καλλιάνου, δυστυχώς με μοιραία έκβαση, θα συμπυκνωθούν στο πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διεξάγεται στο νοσοκομείο «Αττικόν» και το οποίο αναμένεται μετά το δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου. Μέχρι τότε, η οικογένεια πιθανότατα θα έχει λάβει τον ιατρικό φάκελο του θανόντος, διά του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια, προκειμένου να προβεί -όπως έχει δηλώσει- στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και την αναζήτηση αλλά και την απόδοση ευθυνών.

Η περιπέτεια υγείας του Δημήτρη Καλλιάνου έγινε γνωστή στο πανελλήνιο δύο ημέρες πριν από τον θάνατό του μέσω ενός βίντεο που ανάρτησε στα social media ο γιος του, Γιάννης Καλλιάνος, κλαίγοντας και επιρρίπτοντας ευθύνες στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου «Αττικόν».

Ηταν το πρώτο από μια σειρά βίντεο και δημόσιων δηλώσεων μέσω των οποίων κατηγορούσε το νοσοκομείο και την ιατρική ομάδα που είχε αναλάβει τον πατέρα του για παραμέληση, εστιάζοντας ιδίως στο γεγονός ότι ο 79χρονος ασθενής δεν είχε εισαχθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η εντατική φροντίδα του ασθενή, είτε σε ΜΕΘ είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), ήταν επίμονο αίτημα της οικογένειας αρκετές ημέρες πριν τον θάνατό του. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το νοσοκομείο, «ο Δημήτρης Καλλιάνος διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» και εισήχθη στην Α’ Πανεπιστημιακή Αγγειοχειρουργική Κλινική (6/4/2024) λόγω γάγγραινας αριστερού άκρου ποδός.

Ο ασθενής έπασχε μεταξύ άλλων από τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια υπό αιμοκάθαρση, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, βαριά στεφανιαία νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια (οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου και επανειλημμένες διαδερμικές αγγειοπλαστικές στεφανιαίων, κολπική μαρμαρυγή, ανεπάρκεια τριγλώχινας, τοποθέτηση απινιδωτή), πνευμονική ίνωση με κατ’ οίκον οξυγονοθεραπεία και καρκίνο γεννητικών οργάνων».

Χειρουργική αντιμετώπιση

Ο 79χρονος υποβλήθηκε σε χειρουργική αντιμετώπιση της γάγγραινας, δηλαδή σε ακρωτηριασμό δαχτύλου του αριστερού ποδιού. Η γάγγραινα ήταν επιπλοκή του σακχαρώδη διαβήτη από τον οποίο έπασχε. Δεν πρόκειται πάντως, λένε ιατρικές πηγές, για μια συνηθισμένη κατάσταση σε ρυθμισμένους διαβητικούς ασθενείς.

Μάλιστα, η διαπίστωση ότι ο συγκεκριμένος ασθενής είχε ενδείξεις αρρύθμιστης νόσου ξένισε τους γιατρούς και των δύο νοσοκομείων από τα οποία πέρασε, καθώς είναι οι παραμελημένοι διαβητικοί ασθενείς που εμφανίζουν επιπλοκές όπως το διαβητικό πόδι. Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε στον θάλαμο όπου νοσηλευόταν ο ασθενής, γεγονός το οποίο καταλόγισε στη συνέχεια ο βουλευτής τόσο στους γιατρούς όσο και στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, το περιβάλλον του θαλάμου δεν ήταν άσηπτο και σε κάθε περίπτωση ο ακρωτηριασμός δεν αποτελεί απλή ιατρική επέμβαση, όπως τους ανέφεραν οι γιατροί. Το νοσοκομείο, ωστόσο, επιμένει ότι πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική και ότι ο ακρωτηριασμός του δαχτύλου συγκαταλέγεται στις μικροεπεμβάσεις που μπορούν να γίνονται στους θαλάμους. Επιπλέον, υποστηρίζουν ότι λόγω της επιβαρυμένης υγείας του ασθενούς, καθώς βρισκόταν σε οξυγονοθεραπεία, ήταν ασφαλές να παραμείνει στον θάλαμο για αυτή την ολιγόλεπτη επέμβαση.

Η νοσηλεία του Δημήτρη Καλλιάνου στην αγγειοχειρουργική κλινική εξελισσόταν καλά σε ό,τι αφορά τον ακρωτηριασμό, αλλά εμφάνισε άλλες επιπλοκές και προβλήματα λόγω των σοβαρών συννοσηροτήτων του που κινητοποίησαν έντονα την οικογένεια. Ο βουλευτής, αλλά και ο αδελφός του, Χρήστος Καλλιάνος, γιατρός στο επάγγελμα σε νοσοκομείο του εξωτερικού, υποστηρίζουν ότι η υγεία του πατέρα τους επιδεινωνόταν, ενώ τονίζουν ότι ο θεράπων γιατρός τους διαβεβαίωνε ότι όλα πάνε καλά. Επίσης, έκαναν στις δηλώσεις τους λόγο για «πλήρη αδιαφορία» και ότι τα σύνθετα προβλήματα υγείας του 79χρονου δεν αντιμετωπίστηκαν συνολικά από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, ούτε και εντατικά.

Κλινική εικόνα

Τη Δευτέρα 22/4 και έπειτα από δύο εβδομάδες νοσηλείας, σύμφωνα με το νοσοκομείο, ο ασθενής ανέφερε υποκειμενική επιδείνωση, έχοντας όμως σταθερά ζωτικά σημεία. Αυτά σε συνδυασμό με τις εξετάσεις για την κατάστασή του (καλή επικοινωνία, καλή ανταλλαγή αερίων και αυτόματη αναπνοή, σταθερή αιμοδυναμική εικόνα χωρίς υποστήριξη) σχημάτιζαν μια εικόνα που συνέχιζε κατά τους γιατρούς να μην πληροί τα ιατρικά κριτήρια εισαγωγής στη ΜΕΘ.

Εισήχθη όμως τελικά στη ΜΕΘ ένα 24ωρο αργότερα διότι έκανε συγκοπτικό επεισόδιο (ανακοπή) και διασωληνώθηκε. Ο Δημήτρης Καλλιάνος κατέληξε το πρωί της 25ης Απριλίου, με τους οικείους του να μιλούν για προδιαγεγραμμένη πορεία μέσα στο «Αττικόν» από τη στιγμή που δεν είχε υποστηριχθεί σε νοσηλεία ΜΑΦ (που δεν διαθέτει το νοσοκομείο) ή ΜΕΘ.

Ολο αυτό το διάστημα, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», η οικογένεια ζητούσε με επιμονή εντατική θεραπεία χωρίς διασωλήνωση, αφού γνώριζε (και) από τους γιατρούς ότι η διαδικασία διασωλήνωσης και αποσωλήνωσης ήταν επισφαλής και ριψοκίνδυνη για την περίπτωση του 79χρονου. Ο Χρήστος Καλλιάνος, λόγω της ιατρικής του ιδιότητας, διεκδικούσε συνεχώς στενότερη επίβλεψη για τον πατέρα του.

Και παρότι η διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ γιατρών, όταν είναι οι ίδιοι ασθενείς ή οι οικογένειές τους, είναι «άγραφος κανόνας», στην προκειμένη περίπτωση πηγές του νοσοκομείου υποστηρίζουν πως η οικογένεια Καλλιάνου υπερέβη το όριο. Προσθέτουν δε ότι ο έτερος γιος επικαλούνταν συχνά πυκνά τη βουλευτική του ιδιότητα σε επίπεδο κλινικής και νοσοκομείου.

Πάντως, τόσο ο Γιάννης Καλλιάνος όσο και ο αδελφός του παραδέχονται ότι είχαν συχνή επικοινωνία -τηλεφωνική αλλά και μέσω μηνυμάτων- με τη διοίκηση του νοσοκομείου, τους γιατρούς, αλλά και το υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία του πατέρα τους.

«Εκφράζω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μου στον Γιάννη Καλλιάνο για τον θάνατο του πατέρα του. Δεν αντιδικώ με τον Γιάννη. Σέβομαι βαθιά τον πόνο του. Ωστόσο, δεν θα επιτρέψω να σπιλώνεται η τιμή του ΕΣΥ. Ο πατέρας του φίλου Γιάννη είχε πολύ επιβαρυμένη υγεία.

Αυτό που έκανε γνωστό και ο ίδιος είναι ότι μεταξύ άλλων είχε σακχαρώδη διαβήτη που οδήγησε σε διαβητικό πόδι. Ημουν στις Βρυξέλλες όταν μου τηλεφώνησε για πρώτη φορά και μου είπε πως ο πατέρας του νοσηλεύεται στο «Αττικόν» και χρειάζεται ΜΑΦ ή ΜΕΘ. Τον άκουσα και του απάντησα ότι αυτό κρίνεται μόνο από τους γιατρούς.

Στη συνέχεια μου ζήτησε να μάθω γιατί οι γιατροί δεν βάζουν τον πατέρα του σε ΜΕΘ. Δεν αισθάνθηκα ότι ο Γιάννης ζητούσε διακριτική μεταχείριση, αλλά ότι είχε αγωνία για τον πατέρα του. Ενημερώθηκα από τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο 79χρονος είχε υποβληθεί σε μια αγγειοχειρουργική επέμβαση που είχε καλή εξέλιξη και πως η γενικότερη εικόνα του δεν δικαιολογούσε τη νοσηλεία σε ΜΕΘ. Και σίγουρα όχι τη διασωλήνωση, διότι δεν θα άντεχε την αποσωλήνωση.

Aυτό το γνώριζε και η οικογένεια, γι’ αυτό δεν ζητούσε διασωλήνωση, αλλά νοσηλεία στη ΜΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, έχει διαταχθεί ΕΔΕ η οποία θα καταδείξει εάν ο ασθενής έλαβε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ιατρική φροντίδα που μπορούσε να λάβει», δηλώνει ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» για μια υπόθεση που κατά τον ίδιο αφορά σε ένα ΕΣΥ που πρέπει να διέπεται από δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των πολιτών. Από την πλευρά του ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, περιορίζεται πλέον σε μια λακωνική δήλωση. «Η υπόθεση ήταν για μένα μια μαχαιριά στην καρδιά. Ολα τα υπόλοιπα θα τα απαντήσει η Δικαιοσύνη», λέει στο «ΘΕΜΑ».

Ερωτήματα

Δύο είναι τα ερωτήματα που έχουν προκύψει στο ευρύ κοινό όλες αυτές τις ημέρες που η υπόθεση έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις. «Γιατί ο ασθενής δεν μπήκε σε ΜΕΘ εφόσον είχε επιδεινωθεί» και «αν θα ήταν αναστρέψιμη η τελική έκβαση αν νοσηλευόταν νωρίτερα σε ΜΕΘ».

«Διευκρινίζεται ότι η εισαγωγή των ασθενών σε κάθε ΜΕΘ της χώρας γίνεται με αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια και αφού καταγραφούν σε κεντρικά ελεγχόμενη πλατφόρμα του ΕΚΑΒ, κριτήρια τα οποία ο συγκεκριμένος ασθενής μέχρι τις 23/4 δεν πληρούσε.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας του ΕΚΑΒ, κανένας μη διασωληνωμένος παθολογικός ασθενής δεν συμπεριλήφθηκε στην πλατφόρμα τον τελευταίο μήνα», υποστήριξε το νοσοκομείο, απαντώντας στις καταγγελίες της οικογένειας γιατί δεν εισήχθη στη ΜΕΘ του «Αττικόν».

Αξίζει να γίνει ξεκάθαρο ότι υπήρχε διαθεσιμότητα κρεβατιού ΜΕΘ. Δεν ήταν, επομένως, πρόβλημα η έλλειψη κλίνης, παρά το γεγονός ότι είναι μια χρόνια πληγή και υπάρχει σταθερά λίστα αναμονής. Κατά μέσο όρο η λίστα ημερησίως περιλαμβάνει 30 άτομα, αλλά όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ που τη διαχειρίζονται, είναι ένας δυναμικός αριθμός, καθώς καταγράφεται αδιάκοπη κίνηση περιστατικών προς τις ΜΕΘ, αλλά συνεχής είναι και η «τροφοδοσία» της λίστας με ασθενείς από τις κλινικές των νοσοκομείων.

Τα τελευταία χρόνια η διαχείριση της λίστας γίνεται ηλεκτρονικά – είχε ξεκινήσει πιλοτικά το 2019 και μετά την πανδημία λειτούργησε πλήρως. Την πλατφόρμα διαχειρίζονται κεντρικά στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ εντατικολόγοι σε 24ωρη βάση, οι οποίοι παρέχουν οδηγίες στους γιατρούς. Ειδικότερα, όταν διασωληνώνεται ο ασθενής, ο γιατρός ανεβάζει στην πλατφόρμα αίτημα για νοσηλεία σε ΜΕΘ και συμπληρώνει συγκεκριμένα ιατρικά δεδομένα που του ζητούνται και τα οποία περιγράφουν την κλινική κατάσταση του ασθενούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το «ΘΕΜΑ», στις 24/4 ήταν διαθέσιμες 149 κλίνες από τις 865 των ΜΕΘ του ΕΣΥ. Σε αυτό το νούμερο δεν περιλαμβάνονται οι ΜΕΘ των στρατιωτικών και των παιδιατρικών νοσοκομείων. Σημειωτέον, από τις διαθέσιμες κλίνες δεσμεύεται πάντοτε το 1/3 για τους ασθενείς που θα χρειαστούν ΜΕΘ μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και περίπου 1/3 για τα εσωτερικά, μη διακομίσιμα -όπως χαρακτηρίζονται- περιστατικά, αυτά δηλαδή που πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ εντός του νοσοκομείου όπου βρίσκονται ήδη.

Για «ανθρωποφαγία» κάνουν λόγο οι αγγειοχειρουργοί, συνάδελφοι του αγγειοχειρουργού που βρίσκεται αντιμέτωπος με την οργή της οικογένειας. Μιλούν για «απειλητικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς από ανθρώπους που εκμεταλλεύονται την πολιτική και επαγγελματική τους ιδιότητα» σε επιστολή που έστειλαν στον πρωθυπουργό.

Το «φακελάκι»

Στο μεταξύ, αίσθηση έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες της οικογένειας ότι ο αγγειοχειρουργός που αντιμετώπισε το διαβητικό πόδι του Δημήτρη Καλλιάνου χρηματίστηκε, καθώς και οι δηλώσεις του γιου του, Χρήστου Καλλιάνου, ότι σκέφτηκε το ενδεχόμενο της ευθανασίας για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του πατέρα του στο «Αττικόν». Μέσω των δικηγόρων του (Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Γιάννης Παπαριστείδης), ο πανεπιστημιακός αγγειοχειρουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι ουδέποτε αποδέχθηκε τα 500 ευρώ από τη σύζυγο του θανόντος.

Καταγγέλλει «όψιμη – ακραία – συκοφαντική επίθεση της οικογένειας Καλλιάνου σε βάρος ενός καθηγητή πανεπιστημίου με διαχρονικό διεθνές επιστημονικό αποτύπωμα, που πλήττει την ηθική του υπόσταση και επιχειρεί την κοινωνική του εξόντωση».

Προσθέτει ότι «είναι εξωφρενικό ψεύδος να τεχνουργείται ότι δήθεν δέχθηκε δώρο από τη μητέρα συναδέλφου του ιατρού και βουλευτού. Πέραν της αναλήθειας, ένας κοινοβουλευτικός οφείλει να αποτρέπει να γίνονται τέτοιες προσφορές σε δημόσιους λειτουργούς».

Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν οι δηλώσεις του Χρήστου Καλλιάνου περί ευθανασίας. «Σκέφθηκα ακόμη και να φέρω ουσίες από το νοσοκομείο όπου εργάζομαι και να του κάνω ενός τύπου ευθανασία. Η διασωλήνωση του πατέρα μου έγινε για τα μάτια του κόσμου», ανέφερε (ΑΝΤ1), παρότι προφανώς γνωρίζει ως γιατρός ότι η ευθανασία δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα.

 

Ειδήσεις σήμερα:

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία: Άγνωστο πότε ξεκινούν – Τι ισχύει σήμερα

Πάνω από 4,3 εκατ. ασθενείς προσβλήθηκαν από νοσοκομειακή λοίμωξη την περίοδο 2022-2023

Δωρεά οργάνων: «Ζωή» σε συνανθρώπους του έδωσε 33χρονος με τον θάνατό του

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ