Νέο χαστούκι έδωσαν στους Τόρις οι τοπικές εκλογές

Νέο χαστούκι έδωσαν στους Τόρις οι τοπικές εκλογές

Οι τοπικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στην Αγγλία ήταν το τελευταίο εκλογικό τεστ, τόσο για τους κυβερνώντες Συντηρητικούς όσο και για τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς, πριν από τις γενικές εκλογές που αναμένονται προς τα τέλη της χρονιάς: τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν αυτό που λένε οι δημοσκοπήσεις, σε πανεθνικό επίπεδο, εδώ και 18 μήνες. Παρά τις προσπάθειες του Ρίσι Σούνακ ώστε να ανακτήσει το κόμμα κάποια αξιοπιστία, οι Τόρις δεν έχουν συνέλθει από τα σκάνδαλα της περιόδου Μπόρις Τζόνσον και την καταστροφική θητεία της Λιζ Τρας. Παρότι λοιπόν οι Εργατικοί δεν εμπνέουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό, οι ψηφοφόροι φαίνονται διατεθειμένοι να τους δώσουν μια ευκαιρία.

Σάρωσε ο Σαντίκ Καν

Στις τοπικές εκλογές, ο εργατικός Σαντίκ Καν κατάφερε να επανεκλεγεί δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη συνεχόμενη θητεία, επικρατώντας με 43,8%-33% της συντηρητικής αντιπάλου του, Σούζαν Χολ, παρά την επιθετική καμπάνια την οποία διεξήγαγε αυτή η τελευταία προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τη δυσφορία αρκετών ψηφοφόρων για την αύξηση των εγκλημάτων με μαχαίρι και την επέκταση της Ζώνης Εξαιρετικά Χαμηλών Εκπομπών, για τα οχήματα, στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου. Το Λονδίνο ήταν όμως ήδη «χαμένο» για τους Τόρις. Πέραν αυτού, το κόμμα έχασε σχεδόν 500 πόστα δημοτικών συμβούλων παντού στην Αγγλία, ακόμα και στα παραδοσιακά «μπλε» εδάφη του Νότου. Η πιο πικρή ήττα για αυτούς ήταν πιθανότατα αυτή που υπέστη ο Αντι Στριτ, ο απερχόμενος δήμαρχος των Ουέστ Μίντλαντς, μιας περιοχής από τις πιο φτωχές αλλά και τις πιο νεανικές της Αγγλίας, που περιλαμβάνει τις πόλεις Κόβεντρι και Μπέρμιγχαμ. Αυτός ο μετριοπαθής συντηρητικός, που είχε ψηφίσει κατά του Brexit το 2006 και έκανε προεκλογικά ό,τι μπορούσε προκειμένου να αποστασιοποιηθεί από το κόμμα του, ηττήθηκε τελικά οριακά, με 37,8%-37,5%, από τον εργατικό του αντίπαλο Ρίτσαρντ Πάρκερ.

«Πρωτοφανές» αποτέλεσμα

Για ένα «πρωτοφανές» αποτέλεσμα, που «ξεπέρασε τις προσδοκίες μας», έκανε λόγο ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. «Οι Εργατικοί άλλαξαν, είναι έτοιμοι να υπηρετήσουν εκ νέου τους εργαζόμενους και να κυβερνήσουν. Το κόμμα θα γυρίσει τη σελίδα 14 χρόνων συντηρητικής παρακμής και θα εγκαινιάσει μια δεκαετία εθνικής ανανέωσης. Η αλλαγή ξεκινάει σήμερα», δήλωσε ο 61χρονος που μπορεί κάλλιστα να εισέλθει στην Ντάουνινγκ Στριτ ως πρωθυπουργός πριν από τα τέλη της χρονιάς. Δεν είναι όλα ρόδινα για το κόμμα του: οι Εργατικοί δεν κέρδισαν παρά 185 επιπλέον τοπικά αξιώματα σε σύγκριση με τις προηγούμενες τοπικές εκλογές του 2021, ενώ έχασαν τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου του Μπρίστολ από τους Πράσινους και υποχώρησαν στις ζώνες με μεγάλο μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως το Ολνταμ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ – λόγω αυτής που εκλαμβάνεται ως υπερβολικά φιλοϊσραηλινή γραμμή του Κιρ Στάρμερ. Οι δημοσκοπήσεις θέλουν ωστόσο τους Εργατικούς να προηγούνται πανεθνικά κατά 20 μονάδες.

Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε άμεσα, κατά τις συνήθειες των Τόρις, μια νέα εσωκομματική ανταρσία κατά του αρχηγού τους; Σύμφωνα με τους αναλυτές, όχι: οι αντάρτες θεωρούν προφανώς ότι δεν είναι (προς το παρόν) αρκετοί ή / και ότι δεν έχουν βρει κάποιο καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Το βέβαιο είναι πως οι Συντηρητικοί θα συνεχίσουν να διχάζονται ως προς τη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, με την πρώην υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν και άλλους να ζητούν μία ακόμα δεξιότερη στροφή.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ