Disney: Περιόρισε τις ζημίες και ξέπερασε τις προσδοκίες της αγοράς –

Disney: Περιόρισε τις ζημίες και ξέπερασε τις προσδοκίες της αγοράς - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Η Disney πλησιάζει τον στόχο της να έχει μια ισοσκελισμένη χρονιά στις δραστηριότητες του streaming περιεχομένου φέτος, μειώνοντας τις απώλειες που προέρχονται από τους άμεσους  καταναλωτές, όπως φαίνεται από τα τελευταία τριμηνιαία οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας μετά την αμφισβήτηση που δέχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Άιγκερ από μερίδα επενδυτών.

Η μονάδα streaming του γίγαντα των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχασε 18 εκατομμύρια δολάρια το τρίμηνο του Μαρτίου, επίδοση βελτιωμένη σε σχέση με τις απώλειες ύψους 659 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το προηγούμενο τρίμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος Μπομπ Άιγκερ δήλωσε ότι η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει κερδοφορία στο τελευταίο τρίμηνο του οικονομικού έτους που λήγει τον Σεπτέμβριο.

Επιστροφή στις ρίζες για την Disney – Αλλαγή ζήτησε ο Μπομπ Άιγκερ

Η ναυαρχίδα της εταιρείας, η υπηρεσία streaming Disney+ πρόσθεσε περισσότερους από έξι εκατομμύρια πελάτες το τρίμηνο του Μαρτίου, ικανοποιώντας μια σπάνια πρόβλεψη σχετικά με τους συνδρομητές της, που παρείχε στους επενδυτές τον Φεβρουάριο.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal σε σχετικό δημοσίευμά της ο Άιγκερ βρίσκεται στη δίνη της οικοδόμησης ενός μέλλοντος με επίκεντρο το streaming για τον γίγαντα της ψυχαγωγίας, καθώς η τηλεθέαση της καλωδιακής τηλεόρασης μειώνεται. Πέρασε τον τελευταίο χρόνο μειώνοντας επιθετικά το κόστος, εκσυγχρονίζοντας το ESPN και αναζωογονώντας τα στούντιο της Disney μετά από εισπρακτικές αποτυχίες.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εξισορρόπησης η Disney συγχώνευσε τις δραστηριότητές της Star India -που περιλαμβάνει τα τηλεοπτικά της δίκτυα και την υπηρεσία ροής Hotstar- σε μια νέα κοινοπραξία με τη Reliance Industries και τη Viacom18. Η εταιρεία επιβαρύνθηκε με περίπου 2 δισ. δολάρια το τρίμηνο του Μαρτίου, λόγω της συμφωνίας στην Ινδία και τα γραμμικά τηλεοπτικά της δίκτυα και διολίσθησε σε ζημίες 20 εκατ. δολαρίων, από καθαρά κέρδη 1,27 δισ. δολαρίων ένα χρόνο νωρίτερα.

Τα έσοδα σε επίπεδο εταιρείας αυξήθηκαν περίπου 1% στα 22,08 δισ. δολάρια το τρίμηνο του Μαρτίου, αλλά υπολείπονται ελαφρώς της μέσης εκτίμησης των αναλυτών του FactSet.

Οι μετοχές της Disney σημείωσαν πτώση 4,8% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση. Πριν από την Τρίτη, η μετοχή είχε σημειώσει άνοδο 29% μέχρι στιγμής φέτος.

O διευθύνων σύμβουλος της Disney, Μπομπ Άιγκερ

Η ινδική… περιπέτεια

Η Disney αγόρασε τις συγκεκριμένες δραστηριότητες στην Ινδία το 2019 στο πλαίσιο της εξαγοράς του μεγαλύτερου μέρους των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων ψυχαγωγίας της 21st Century Fox ύψους 71,3 δισ. δολαρίων. Θεωρούνταν ένα από τα «κοσμήματα» της συμφωνίας, κυρίως λόγω των πολλών βασικών πακέτων δικαιωμάτων μετάδοσης κρίκετ που κατείχε η Star.  Όταν η εταιρεία έχασε ορισμένα από αυτά τα δικαιώματα, οι πελάτες ακύρωσαν τις συνδρομές τους.

Η απομείωση δείχνει ότι η επιχείρηση στην Ινδία αξίζει σήμερα περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερα από ό,τι όταν την αγόρασε η Disney, δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Disney, Χιού Τζονστον.

Η σύγκρουση με τους ακτιβιστές επενδυτές

Η Disney θριάμβευσε τον περασμένο μήνα έναντι των ακτιβιστών επενδυτών Νέλσον Πελτζ, ο οποίος επιδίωξε ανεπιτυχώς να κερδίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο και πίεσε για περικοπές στον προϋπολογισμό σε συνδυασμό με άλλα μέτρα, και της Blackwells Capital.

Τα εταιρικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 112 εκατ. δολάρια για το τρίμηνο σε 391 εκατ. δολάρια, ως αποτέλεσμα του κόστους που σχετίζεται με τη «σύγκρουση μέσω πληρεξουσίων» -μια από τις πιο δαπανηρές μάχες μετόχων που έχουν γίνει ποτέ- και την ετήσια συνέλευση, καθώς και του υψηλότερου πληθωρισμού, αποζημιώσεων και άλλων εξόδων. Η συνολική αποζημίωση του Άιγκερ διπλασιάστηκε το οικονομικό έτος 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 31,6 εκατ. δολάρια.

Αυξάνονται οι συνδρομητές

Ο αριθμός των εγχώριων συνδρομητών του Disney+ αυξήθηκε στα 54 εκατομμύρια το τρίμηνο του Μαρτίου από 46,1 εκατομμύρια στο τέλος Δεκεμβρίου. Οι συνολικοί παγκόσμιοι συνδρομητές της Disney+, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας Hotstar στην Ινδία, αυξήθηκαν σε 153,6 εκατομμύρια το τρίμηνο του Μαρτίου, από 149,6 εκατομμύρια στο τέλος Δεκεμβρίου.

Καθώς η εταιρεία πίεζε προς την κερδοφορία του τομέα streaming κατά το περασμένο έτος, μείωσε το περιεχόμενο, το μάρκετινγκ και τις διοικητικές δαπάνες, συμπεριλαμβανομένης της διαγραφής του κόστους των εκπομπών που αφαίρεσε από τις υπηρεσίες streaming. Σήμερα, το τμήμα ψυχαγωγίας της εταιρείας δεν επικεντρώνεται πλέον τόσο πολύ στις διαγραφές, δήλωσε ο Τζόνστον.

«Η εστίαση είναι όσο τίποτα άλλο στο πώς να παράγουμε εξαιρετικό περιεχόμενο με λιγότερο κόστος», δήλωσε ο Τζόνστον. «Εκεί βρίσκεται περισσότερο η ενέργεια παρά στη διαγραφή παλαιού περιεχομένου».

Η επιχείρηση streaming της εταιρείας περιλαμβάνει τις υπηρεσίες Disney+, ESPN+ και το πλειοψηφικό μερίδιο στο Hulu. Εργάζεται επίσης για τη δημιουργία μιας αυτόνομης απευθείας προσφοράς της ναυαρχίδας του τηλεοπτικού καναλιού ESPN και συνεργάζεται με τη Fox και τη Warner Bros. Discovery για μια νέα υπηρεσία streaming αθλητικών προγραμμάτων που θα προσφέρει όλα τα ζωντανά αθλητικά προγράμματά τους.

Ο αθλητικός τομέας

Ο αθλητικός τομέας της Disney επλήγη κατά τη διάρκεια του τριμήνου από το αυξημένο κόστος προγραμματισμού και παραγωγής που σχετίζεται με τον χρόνο διεξαγωγής των πλέι οφ του κολεγιακού αμερικανικού ποδοσφαίρου, καθώς και από τα χαμηλότερα έσοδα από τις θυγατρικές εταιρείες λόγω της διακοπής του καλωδιακού δικτύου. Τα αθλητικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2% στα 4,31 δισ. δολάρια, ενώ τα λειτουργικά έσοδα του κλάδου μειώθηκαν κατά 2% στα 778 εκατ. δολάρια.

Εξαιρουμένων των αθλητικών, η επιχείρηση streaming της Disney σημείωσε κέρδη 47 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο.

Τα αθλητικά είναι περιζήτητα περιουσιακά στοιχεία για τις υπηρεσίες streaming και τις εταιρείες καλωδιακής τηλεόρασης που ανταγωνίζονται για πελάτες. Η Disney, σημαντικός τηλεοπτικός συνεργάτης της National Basketball Association, βρίσκεται εν μέσω μιας μάχης υψηλού κινδύνου για ένα νέο πακέτο δικαιωμάτων.

Μείωση της τηλεθέασης

Η παραδοσιακή τηλεοπτική δραστηριότητα της Disney συνεχίζει να υποφέρει από τη μείωση της τηλεθέασης και επλήγη στο τρίμηνο από τη μείωση των διαφημιστικών εσόδων. Έφερε επίσης χαμηλότερα έσοδα από θυγατρικές εταιρείες ως αποτέλεσμα της νέας συμφωνίας της με την Charter Communications, η οποία περιλαμβάνει την κατάργηση οκτώ καλωδιακών δικτύων της Disney από τον καλωδιακό γίγαντα. Σε αντάλλαγμα, η Disney θα πληρωθεί για την υπηρεσία Disney+, την οποία η Charter προσφέρει στην πλειονότητα των πελατών της.

Το τμήμα… εμπειριών

Το τμήμα εμπειριών, το οποίο περιλαμβάνει θεματικά πάρκα, κρουαζιέρες, βιντεοπαιχνίδια και καταναλωτικά προϊόντα, ήταν ένα φωτεινό σημείο για το τρίμηνο.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος στα 8,39 δισ. δολάρια, ενώ τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 12% στα 2,29 δισ. δολάρια, εν μέρει ως αποτέλεσμα των υψηλότερων μέσων τιμών των εισιτηρίων. Τα έσοδα αυξήθηκαν στο Walt Disney World στη Φλόριντα και στον τομέα της κρουαζιέρας, αλλά μειώθηκαν στο Disneyland Resort στην Καλιφόρνια, όπου το κόστος αυξήθηκε λόγω του πληθωρισμού, ανακοίνωσε η Disney.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ