Πληροφορική: Εξαγορές, συγχωνεύσεις και στο βάθος… τα κέντρα δεδομένων –

Πληροφορική: Εξαγορές, συγχωνεύσεις και στο βάθος... τα κέντρα δεδομένων - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Αν χαρακτηρίζει κάτι τον χώρο της Πληροφορικής στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες δεν είναι άλλο από κινητικότητα και ανακατατάξεις. Και όταν λέμε κινητικότητα και ανακτατάξεις αναφερόμαστε στις αρκετές και σημαντικές εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες.

Τελευταίο… κρούσμα η δημόσια προσφορά για την απόκτηση των μετοχών της EpsilonNet που δεν κατέχουν ήδη οι Γιάννης Μίχος και Εθνική Τράπεζα μαζί με την Bidco, θυγατρική του Ομίλου General Atlantic, προκειμένου η Bidco να εξαγοράσει τις μετοχές της μειοψηφίας. Στόχος των τριών μετόχων είναι η έξοδος της εταιρείας από το ελληνικό χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση της οποίας προσεγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ.

Που θα φτάσουν οι δαπάνες πληροφορικής στην Ευρώπη το 2024

Ο κ. Γιάννης Μίχος ο οποίος κατέχει το 55,42%, η Εθνική Τράπεζα, που έχει το 7,5%, (συνολικά 62,92%) και το equity fund GA, που θα μπει τώρα στην εταιρεία και ελέγχεται από το GASC MGP, LLC με έδρα το Ντέλαγουερ, θα προχωρήσουν στην εξαγορά του υπόλοιπου 37,08%, ώστε να υποβάλλουν στη συνέχεια δημόσια πρόταση για να αποκτήσου το 100% της Epsilon Net.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο όμιλος αναμένεται να βγει από το ελληνικό χρηματιστήριο, αποτελώντας ουσιαστικά τη δεύτερη εταιρεία πληροφορικής μέσα σε διάστημα λίγων μηνών, η οποία επιλέγει την έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό, με την πρώτη να είναι η Entersoft.

Είχε προηγηθεί η εξαγορά του 53% της Entersoft από την Olympia Group το επενδυτικό fund του Πάνου Γερμανού, με την υποστήριξη διεθνούς επενδυτή. Σημειώνεται ότι ο όμιλος πριν από 8 περίπου χρόνια απέκτησε πάνω από το 33% της SoftOne, που είναι πάροχος cloud-based επιχειρηματικού λογισμικού.

Η μη εισηγμένη SoftOne ακολουθεί ένα επιτυχημένο εμπορικό μοντέλο στον χώρο του business software (λογισμικό για επιχειρήσεις) που βασίζεται σε πανελλαδικό δίκτυο πλέον των 600 εξειδικευμένων συμβούλων αλλά και στοχευμένων εξαγορών που της προσδίδουν επιπλέον ώθηση.

Όπως είχε επισημάνει σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της SoftOne ο Πάνος Μαρτίνης, CEO της εταιρείας, «η επενδυτική αυτή κίνηση μόλις ολοκληρωθεί αναμένεται να αλλάξει τους συσχετισμούς, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση του οικοσυστήματός μας στην ελληνική και περιφερειακή αγορά». Ο κ. Μαρτίνης ξεκαθάριζε παράλληλα πως η εξαγορά της Entersoft δεν αλλάζει, για την ώρα, τη δομή και την καθημερινή λειτουργία της SoftOne.

Πολύ πρόσφατα ήρθε η μείωση κοντά στο 71% του ποσοστού του βασικού μετόχου της AustriaCard, Νικόλαου Λύκου, μετά από τη διάθεση του 15% της εισηγμένης σε διεθνείς επενδυτές. Η AustriaCard ανακοίνωσε ότι έγινε διάθεση 5,47 εκατ. μετοχών σε επενδυτές. Έτσι το ποσοστό του κ. Λύκου μειώθηκε από λίγο πάνω από το 77% της εταιρείας που διέθετε.

Η διαδικασία εντάσσεται στην προσπάθεια της εταιρείας να ενισχύσει τη διασπορά των μετοχών της, καθώς στον κ. Λύκο άνηκε λίγο πάνω από το 77% της εταιρείας, αλλά και να βελτιώσει τη θέση της σε όρους εταιρικής διακυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι η εισηγμένη προέκυψε από τη συγχώνευση της μητρικής Austriacard με έδρα την Αυστρία και της ελληνικής Inform Λύκος.

Η AustriaCard, η οποία έχει παρουσία σε 17 χώρες, εμπορική δραστηριότητα σε 50 χώρες, και παραγωγικές μονάδες σε 8 χώρες, δραστηριοποιείται στην παραγωγή καρτών για τράπεζες (payment), στις ψηφιακές λύσεις όπως το Digital On Boarding για την ταυτοποίηση ενός φυσικού προσώπου μέσα από το ψηφιακό κανάλι ή την ψηφιακή υπογραφή εγγράφων, συμβολαίων, αιτήσεων κ.α. και στις ψηφιακές μεταβλητές εκτυπώσεις για λογαριασμούς (εταιρειών ενέργειας, κινητής τηλεφωνίας κ.α).

Η συνολική εικόνα και οι προοπτικές

Σύμφωνα με μελέτη της Optima Bank, από το 2021, οι εξαγορές φτάνουν αισίως τις 42, αξίας περίπου 600 εκατ. ευρώ. Η Epsilonet και η Entersoft ήταν οι δυο πιο δραστήριες εταιρείες την περίοδο 2022-2023 πραγματοποιώντας 11 και 7 συμφωνίες αντίστοιχα. Αν λάβουμε υπόψιν και τις τελευταίες συμφωνίες η αξία εξαγορών και συγχωνεύσεων από το 2021 ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Επιπλέον, από τις αρχές του 2024, έχουν πέσει υπογραφές σε deals αξίας σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

Η Optima κάνει ιδιαίτερη μνεία και στις εξαγορές της Byte από την Ideal Holdings, της Intrasoft από τη Netcompany. καθώς και της SingularLogic από τις EpsilonNet και Space Hellas.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι όλη αυτή η έξαρση στον χώρο της πληροφορικής σχετίζεται με τα έργα που περιλαμβάνονται σε Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ύψους άνω των 3,5 δισ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2027. Σημείο κλειδί είναι ο ορίζοντας υλοποίησης, που μοιραία δημιουργεί πίεση για την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση απλά θα χαθούν τα συγκεκριμένα κονδύλια.

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και ο όγκος των πόρων που θα πρέπει να απορροφηθούν καθιστούν κάτι παραπάνω από αναγκαίες τις συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών. Υπενθυμίζεται ότι για τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν προβλέπεται – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – περίπτωση παράτασης, άρα ο κίνδυνος απώλειας πόρων δεν είναι ένα τόσο μακρινό ενδεχόμενο.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η δεύτερη είναι οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες ψηφιοποίησης, τόσο του δημόσιου τομέα όσο και του ιδιωτικού, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε πρόκειται για επιχειρήσεις. Έργα του δημοσίου (ψηφιοποιήσεις υπηρεσιών, αρχείων, υπουργείων), τεχνολογικός εκσυγχρονισμός του επιχειρείν, ψηφιακές πληρωμές, τουρισμός, εστίαση και υγεία αποτελούν ουσιαστικά τα αντικείμενα ενδιαφέροντος.

Τα κέντρα δεδομένων

Κάπου εδώ, με όλη αυτή την ψηφιοποίηση που απαιτείται ερχόμαστε στο κομμάτι των κέντρων δεδομένων, του hardcore κομματιού της πληροφορικής αν μας επιτρέπεται ο όρος, όπου επίσης παρατηρείται κινητικότητα αν και εδώ φαίνεται ότι υπάρχει πολύ πιο αργός ρυθμός, πιθανότατα λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων. Καλά τα έργα πληροφορικής, καλές οι συγχωνεύσεις, καλές οι ψηφιακές πλατφόρμες που ανακοινώνονται αλλά όλα αυτά απαιτούν και διαχείριση δεδομένων, των οποίων ο όγκος είναι τεράστιος.

Μετά από καθυστερηση μηνών η Microsoft τελικά ανακοίνωσε την έναρξη κατασκευής των τριών κέντρων δεδομένων στην περιοχή της Αττικής, με το έργο να αναλαμβάνει η RENCO σε συνεργασία με την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. Tο κατασκευαστικό αντικείμενο που αντιστοιχεί στη σύμβαση ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ και προβλέπει την ολοκλήρωση των μελετών, την κατασκευή και τη λειτουργία του πρώτου Data Center της Microsoft συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,2MW στα Σπάτα.

Από τα τέλη της περασμένης χρονιάς η Google έχει από την πλευρά της επιβεβαιώσει τη δέσμευσή της για τη δημιουργία data center στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, μια επένδυση που είχε αρχικά ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022. Ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει το 2025 να λειτουργήσει το πρώτο κέντρο δεδομένων στην Αττική. Ο αμερικανικός κολοσσός σχεδιάζει να αναπτύξει συνολικά τρία data centers μέχρι το 2030.

Η δημιουργία του πρώτου Google Cloud Region στην Αττική αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, τονώνοντας κατά 2,2 δισ. δολάρια το εθνικό ΑΕΠ (περί τα 2 δισ. ευρώ) μέχρι το 2030, με τα οφέλη της επένδυσης να «απλώνονται» σε ολόκληρη την οικονομική αλυσίδα.

Στον… παιχνίδι παραμένει και η Amazon, άλλος ένας εκπρόσωπος των Big Tech, η οποία έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων και υποδομών ενώ το νέο μνημόνιο προβλέπει και τη δημιουργία ενός περιφερειακού κόμβου διαστήματος. Παράλληλα, η αμερικανική εταιρεία επιθυμεί τη δημιουργία υποδομής Local Zone (Τοπικές Ζώνες) που αποτελούν υποδομές cloud οι οποίες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης εφαρμογών, προσφέροντας μεγάλη υπολογιστική ισχύ και ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, υποδομές ιδιαίτερα κρίσιμες για βιομηχανικές περιοχές.

Η Digital Realty από τη δική της πλευρά έχει ολοκληρώσει το τρίτο της κέντρο δεδομένων στην Αθήνα, ενώ υλοποιεί το Athens 4 και 5 και το Heraklion 1 στην Κρήτη.

Η Lancom έχει διαθέσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα με την εταιρεία να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς. Στα πλάνα της βρίσκεται ένα νέο data center στην Κρήτη που θα είναι έτοιμο μέσα στο 2024, ενώ από την εταιρεία δεν λείπουν οι φιλοδοξίες επέκτασης σε Βαλκάνια, Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή.

Η Cloudrock έχει επενδύσει 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ιδιόκτητου neutral data center στον Άγιο Στέφανο Αττικής και έχει στα σκαριά επενδυτικά σχέδια 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2029.

Η Hellas Sat βάζει στο στόχαστρο την αγορά των data centers με επενδύσεις που θα προσεγγίσουν τα 10 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου.

Προφανώς όλες αυτές οι κινήσεις σχετίζονται και με έναν άλλο κλάδο της οικονομίας, αυτόν του real estate: τα κέντρα δεδομένων θα πρέπει να εγκατασταθούν σε κάποια έκταση. Ζήτημα ωστόσο για τα παραπάνω, διεθνώς αναγνωρισμένο, παραμένει το θέμα της ενεργειακής υποστήριξης όλων αυτών των κέντρων δεδομένων. Υπάρχει η αναγκαία υποδομή για να υποστηρίξει τη λειτουργία τόσων κέντρων δεδομένων; Υπάρχει επαρκής παραγωγή ενέργειας; Τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας «αντέχουν»;

Ερωτήματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο κάποια στιγμή θα απαντηθούν.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ