Live: Εντολή του Ισραήλ για εκκένωση της ανατολικής Ράφα – Παγκόσμια κατακραυγή για το λουκέτο στο Al Jazeera

Live: Εντολή του Ισραήλ για εκκένωση της ανατολικής Ράφα - Παγκόσμια κατακραυγή για το λουκέτο στο Al Jazeera

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο στρατός έχει αρχίσει να διατάζει τους Παλαιστίνιους που ζουν στις ανατολικές συνοικίες της Ράφα να εκκενώσουν την περιοχή ενόψει μιας επίθεσης στην περιοχή.

Η εντολή δόθηκε μετά από μια νύχτα έντονων ισραηλινών βομβαρδισμών στη Ράφα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και ένα βρέφος.

Η κριτική στην απόφαση του Ισραήλ να κλείσει τις δραστηριότητες του Al Jazeera αυξήθηκε, με το National Press Club με έδρα την Ουάσινγκτον να δηλώνει ότι ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις στους δημοσιογράφους του δικτύου στη Γάζα.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις στο in:

08:10 Ο ισραηλινός στρατός διατάζει τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν την ανατολική Ράφα

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αρχίσει να διατάσσει τους Παλαιστίνιους που ζουν σε γειτονιές στην ανατολική Ράφα -κοντά στον περιμετρικό φράχτη με το Ισραήλ- να εκκενώσουν την περιοχή.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η διαταγή έρχεται πριν από μια «στρατιωτική επίθεση» και ότι οι Παλαιστίνιοι καλούνται να μετακινηθούν προς τους καταυλισμούς για εκτοπισμένους στις περιοχές Χαν Γιουνίς και αλ Μαουάσι.

Σε ανακοίνωσή του στο X, ο στρατός χαρακτήρισε την εκκένωση ως «προσωρινή» και δήλωσε ότι θα πραγματοποιηθεί σταδιακά.

Η δήλωση αναφέρει: «Η Ραφαέλα είναι μια πόλη που δεν έχει πρόσβαση σε κανένα σημείο της χώρας: Σύμφωνα με την έγκριση της κυβέρνησης, μια συνεχιζόμενη αξιολόγηση της κατάστασης θα καθοδηγήσει τη σταδιακή μετακίνηση των αμάχων στις συγκεκριμένες περιοχές στην ανατολική Ράφα, προς την ανθρωπιστική περιοχή.

«Οι εκκλήσεις για προσωρινή μετακίνηση στην ανθρωπιστική περιοχή θα μεταφερθούν μέσω φυλλαδίων, μηνυμάτων SMS, τηλεφωνικών κλήσεων και εκπομπών των μέσων ενημέρωσης στα αραβικά».

08:03 Η Ελλάδα δεν θα επανεξετάσει τις αμυντικές συμφωνίες με το Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε στο Al Jazeera για τους στενούς δεσμούς της χώρας του με το Ισραήλ και τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη Μέση Ανατολή. Λέει ότι δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να επανεξεταστούν οι αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης μιας σύμβασης ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την εκπαίδευση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

07:44 Διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Τούρκοι διαδηλωτές πραγματοποίησαν ένα ακόμη Σαββατοκύριακο πορεία στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, απαιτώντας από το Ισραήλ να σταματήσει τον φονικό πόλεμο στη Γάζα.

Κουνώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες, οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να ανοίξουν τα περάσματα στον πολιορκημένο θύλακα για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

07:32 Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων (National Press Club) ανησυχεί για την τύχη των δημοσιογράφων του Al Jazeera στη Γάζα

Η Εθνική Ένωση Δημοσιογράφων με έδρα την Ουάσιγκτον καταδίκασε την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κλείσει το Al Jazeera, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος» κίνηση για τη χώρα, τους Παλαιστίνιους και τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Emily Wilkins, πρόεδρος του National Press Club, δήλωσε ότι η ομάδα υποστηρίζει πλήρως την απόφαση του Al Jazeera να πολεμήσει την υπόθεση στο δικαστήριο.

«Ως δημοκρατία, ο λαός του Ισραήλ εξαρτάται από την ελεύθερη ροή πληροφοριών, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνησή του έχουν τόσο τεράστιο αντίκτυπο για το μέλλον των σχέσεων της χώρας του στη Μέση Ανατολή και με την ευρύτερη διεθνή κοινότητα», δήλωσε η ίδια.

«Το πιο ανατριχιαστικό σε αυτή την απόφαση είναι τι θα σημαίνει για τους δημοσιογράφους και τα συνεργεία του Al Jazeera που εργάζονται και ζουν στη Γάζα. Δεν αναφέρονται στην απόφαση της κυβέρνησης. Χαρακτηρίζοντας το Al Jazeera ως απειλή για την εθνική ασφάλεια, ανησυχούμε βαθύτατα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μπορεί να τους θεωρήσει ως νόμιμους στρατιωτικούς στόχους. Δεν είναι».

07:16 Οκτώ παιδιά σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα

Το παλαιστινιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Wafa μεταδίδει ότι ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα αυξήθηκε σε 22.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και οκτώ παιδιά, αναφέρει το δημοσίευμα.

07:00 Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την κοιλάδα Bekaa του Λιβάνου

Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου (NNA) μεταδίδει ότι ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά της χώρας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.

Η επιδρομή τις πρώτες πρωινές ώρες είχε ως στόχο ένα εργοστάσιο στην πόλη Σαβίρι στην περιοχή Μπάαλμπεκ, ανέφερε το NNA. Η στοχευόμενη περιοχή, που βρίσκεται κατά μήκος των λιβανοσυριακών συνόρων, είναι προπύργιο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ