Είναι «επιτρεπτό» για μια μητέρα να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό της;

Είναι «επιτρεπτό» για μια μητέρα να κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό της;

Τότε έρχεται η στιγμή που περιμένατε. Το μωρό έρχεται επιτέλους στο σπίτι. Οι γονείς είναι ανήσυχοι, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο τους παιδί. Τι πρέπει να κάνουν; Τι πρέπει να γνωρίζουν για να είναι ασφαλείς; Τίθενται πολλά ερωτήματα σε διάφορους τομείς.

Ένα από τα κύρια θέματα για τα οποία ανησυχούν οι γονείς είναι ο ύπνος. Πολλοί γονείς, ιδίως οι μητέρες, φοβούνται να αφήσουν τα μωρά τους να κοιμούνται μόνα τους σε άλλο δωμάτιο ή ακόμη και στο κρεβάτι.

Πολλά έχουν ειπωθεί για την πρακτική αυτή, η οποία διχάζει την επιστημονική κοινότητα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού των βρεφών και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Από την άλλη πλευρά, άλλοι υποστηρίζουν ότι η πρακτική αυτή προάγει το θηλασμό και την ενσωμάτωση των πολιτιστικών και οικογενειακών αξιών. Αυτός ο διχασμός προκαλεί περαιτέρω σύγχυση στους γονείς οι οποίοι, αντιμέτωποι με πληθώρα πληροφοριών, δεν είναι σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουν.

Οι Gabrielle Fréchette-Boire και Evelyne Touchette, ερευνήτριες στο Πανεπιστήμιο του Κεμπέκ, Trois-Rivières, και ειδικοί σε θέματα ύπνου στην πρώιμη παιδική ηλικία και στον παιδικό και εφηβικό ύπνο, διερευνούν τα επιστημονικά ευρήματα και παρουσιάζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα και των δύο.

Ο ύπνος με το μωρό σημαίνει ότι οι γονείς κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο ή στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό. Σε μια πρόσφατη καναδική έρευνα, περίπου το 1/3 των μητέρων κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με το μωρό τους και το 40% δήλωσε ότι δεν είχε κοιμηθεί ποτέ με το μωρό του – σε μια έρευνα που διεξήχθη στο Κεμπέκ στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το 1/3 των μητέρων κοιμόταν στο ίδιο δωμάτιο με το βρέφος τους. Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία υποστηρίζει ότι «για τους πρώτους έξι μήνες, είναι ασφαλέστερο για τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα σε ένα κρεβατάκι στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους».

Πηγή: govastileto.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ