Η Αθήνα θέλει ήρεμα νερά και όχι εκπλήξεις

Η Αθήνα θέλει ήρεμα νερά και όχι εκπλήξεις

Λιγότερες από δύο εβδομάδες έχουν απομείνει μέχρι το ταξίδι του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Τα δεδομένα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, και αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει αυθημερόν στην τουρκική πρωτεύουσα, καθώς στο επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει η επίσκεψη στην Καππαδοκία, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το κλίμα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», θα διαμορφωθεί σε σημαντικό βαθμό από τις εξελίξεις στη Γάζα, καθώς η τουρκική ηγεσία έχει ανεβάσει σημαντικά στις προτεραιότητές της το συγκεκριμένο ζήτημα. Η αναβολή της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ δεν προβληματίζει ιδιαίτερα την Αθήνα, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά δεν χαράζει την εξωτερική της πολιτική ετεροκαθοριζόμενη από τις κινήσεις τρίτων.

Αν μη τι άλλο, είναι γεγονός πως ίσως, αν γινόταν τελικά το ταξίδι Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, το κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Τουρκία να ήταν διαφορετικό και η Αγκυρα να έμπαινε και πάλι πιο ενεργά στους σχεδιασμούς της Ουάσιγκτον για την περιοχή, κάτι που στην παρούσα φάση φαίνεται να μην υπάρχει με τέτοια επιμέλεια, όπως παλαιότερα. Οι ΗΠΑ θέλουν την Τουρκία στη Δύση αλλά έτσι όπως φέρεται δεν μπορούν να… ποντάρουν σε αυτήν όπως παλαιότερες δεκαετίες.

Θέματα «χαμηλής πολιτικής». Ως προς το ταξίδι Μητσοτάκη στην Αγκυρα, οι συζητήσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες θα έχουν να κάνουν με περιφερειακά ζητήματα, ενώ ως προς τα ελληνοτουρκικά οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα θέματα «χαμηλής πολιτικής», όπως για παράδειγμα το εμπόριο και η πολιτική προστασία, για την οποία μάλιστα υπάρχει και το ενδεχόμενο υπογραφής διμερούς συμφωνίας, μια και η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τις δύο χώρες και το καλοκαίρι αναμένεται ιδιαίτερα θερμό, με τον κίνδυνο πυρκαγιών να απασχολεί τις δύο πλευρές. Η Αθήνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανοίξει το φλέγον θέμα των θαλασσίων ζωνών παρά το ότι αρχικά υπήρχαν κάποιες σκέψεις που ήθελαν, αν διαπιστωνόταν θετικό κλίμα, να γινόταν μια αρχική έστω νύξη. Η κίνηση, δε, της Αγκυρας να εντάξει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» με οκτώ αναφορές στο μάθημα της Γεωγραφίας, στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει τίτλο «Ο Αιώνας της Τουρκίας εκπαιδευτικό μοντέλο» και τέθηκε σε διαβούλευση στις 26 Απριλίου, κάνει κύκλους στην Αθήνα να σχολιάζουν πως «καλό θα ήταν να μην εκπαιδεύονται οι νέες γενιές σε τέτοια ιδεολογήματα».

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Αθήνας είναι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, και ειδικά στο πρώτο ταξίδι έλληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα μετά το 2019 και μετά την πρόσφατη διετή ελληνοτουρκική κρίση, να μην υπάρξουν εκπλήξεις. Ειδικά στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Οι ίδιες πηγές, δε, τόνισαν πως το ταξίδι-«αστραπή» του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη στο Λονδίνο και η συνάντησή του με τον Χακάν Φιντάν είχαν ακριβώς αυτόν τον στόχο. Να μην υπάρξουν εκπλήξεις στη συνέντευξη Τύπου, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δυναμιτίσει και πάλι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες και το βελτιούμενο κλίμα να διολισθήσει προς ένα «θερμό» καλοκαίρι αντίστοιχο με εκείνο κατά το οποίο το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» άρχισε να πλέει σε περιοχές που είναι κόκκινο πανί για την Αθήνα.

Οπως αποφασίστηκε, τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα συνοδεύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ – ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης και οι υφυπουργοί Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης. Στην επίσημη συνάντηση με τον Ερντογάν, ωστόσο, αναμένεται από την ελληνική αποστολή να συμμετάσχουν μόνο ο υπουργός Εξωτερικών και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Αννα-Μαρία Μπούρα. Απώτερος στόχος για την Αθήνα, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι οι δίαυλοι ανάμεσα στις δύο χώρες να παραμένουν ανοικτοί και σε επίπεδο κορυφής και να παγιωθεί ένα σκηνικό κανονικότητας στις διμερείς σχέσεις.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ