Χαμάς: Η επιμονή του Νετανιάχου στην εισβολή στη Ράφα είναι ζήτημα «κλειδί» στις συνομιλίες στο Κάιρο

Χαμάς: Η επιμονή του Νετανιάχου στην εισβολή στη Ράφα είναι ζήτημα «κλειδί» στις συνομιλίες στο Κάιρο

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Al Jazeera ότι η επιμονή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα εισέλθει στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, τη Ράφα, ανεξάρτητα από μια πιθανή συμφωνία ανταλλαγής ομήρων, αποτελεί «βασικό στοιχείο» που συζητείται στις τρέχουσες συνομιλίες στο Κάιρο σήμερα Σάββατο.

Σε κρίσιμη φάση φαίνεται να είναι οι συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

«Δυστυχώς, υπήρξε μια σαφής δήλωση από τον Νετανιάχου που είπε ότι ανεξάρτητα από το τι μπορεί να συμβεί, αν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ή όχι, θα συνεχίσει την επίθεση», είπε στο Al Jazeera ο ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός και αυτό σημαίνει ότι η επίθεση θα συνεχιστεί, κάτι που είναι αντίθετο με αυτό που συζητάμε», τόνισε.

Αν και ο εκπρόσωπος της Χαμάς σημείωσε ότι οι συνομιλίες με τους διαμεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ «προχωρούν», υποστήριξε ότι επικεντρώνονται «στο κύριο θέμα, που είναι η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση από τη Γάζα».

Παλαιστίνιοι αποχαιρετούν τους δικούς τους ανθρώπους μετά από ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα.

Τι έχει ζητήσει η Χαμάς

Η Χαμάς έχει ζητήσει τον πλήρη τερματισμό του πολέμου και την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) από τη Γάζα, ενώ το Τελ Αβίβ επιμένει ότι θα προχωρήσει στην ανατροπή της κυριαρχίας της Χαμάς στη Λωρίδα μετά από μια παύση των μαχών για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Τουλάχιστον, θέλουμε να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει η δήλωσή του και την αντίδραση των διαμεσολαβητών. Η αντίληψή μας είναι ότι κάθε προχώρημα για κατάπαυση του πυρός σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλες επιθέσεις εναντίον της Γάζας και της Ράφα», ανέφερε ο Χαμντάν.

Ο αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να τερματίσουν αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα, αν το επέλεγαν.

«Εάν η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είχε πει ξεκάθαρα στον Νετανιάχου ‘αρκετά’, σας διαβεβαιώνω ότι αυτό θα συμβεί», υποστήριξε.

Δημοσιεύματα αραβικών μέσων ενημέρωσης υποστήριξαν νωρίτερα σήμερα ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει διαβεβαιώσεις ότι το Ισραήλ θα αποσύρει όλα τα στρατεύματα από τη Γάζα με την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης μιας πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους, αν και Ισραηλινός αξιωματούχος εμφανίστηκε να απορρίπτει τις αναφορές αυτές εκ προοιμίου.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ