Πασχαλινή αποφυλάκιση για τον Μιχαλολιάκο

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Εκτός φυλακής θα περάσει το Πάσχα ο Νίκος Μιχαλολιάκος, με περιοριστικούς όρους, φυσικά, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση εξόδου από την Αττική, την παραμονή σε συγκεκριμένο μέρος, την εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του μία φορά τον μήνα και την απαγόρευση κάθε συνάντησης με τους συγκατηγορούμενους «συντρόφους» του. Θυμίζω ότι ο ιδρυτής και αρχηγός του νεοναζιστικού κόμματος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 6 μηνών με βάση την πρωτόδικη απόφαση που είχε κρίνει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Την αποφυλάκισή του αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας έπειτα από βαριά νόσησή του με Covid το καλοκαίρι του 2022. Μάλιστα, έκτοτε, εκτίει την ποινή του φρουρούμενος σε μονάδες υγείας, αρχικά σε κέντρο αποκατάστασης στο Ιλιον και, έπειτα, σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο δημόσιου νοσοκομείου.

«Είναι αμετανόητος», λέει ο εισαγγελέας

Σε ό,τι αφορά την αντίθετη άποψη, υπέρ της παραμονής στη φυλακή του Μιχαλολιάκου, ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι, ενώ ισχύουν οι τυπικές προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του, εντούτοις δεν υπάρχουν οι ουσιαστικές προϋποθέσεις γι’ αυτή. Συγκεκριμένα, στην κάθετα αρνητική εισαγγελική εισήγηση αξιολογήθηκε η μη ύπαρξη μεταμέλειας και ηθικής βελτίωσης του χρυσαυγίτη, παραθέτοντας εκτεταμένη αρθρογραφία μέσα από τη φυλακή, στην οποία εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας. Το Δικαστικό Συμβούλιο, ωστόσο, διαφώνησε. Και επεσήμανε στο βούλευμά του ότι τυχόν αμφιβολίες για τις ουσιαστικές προϋποθέσεις θα πρέπει να λειτουργούν υπέρ του κρατουμένου, αξιολόγησε τη διαγωγή του θετικά και απέρριψε το επιχείρημα ότι η αρθρογραφία του είναι ένδειξη διάθεσης τέλεσης νέων παράνομων πράξεων από τον Μιχαλολιάκο. Κρατήστε, ωστόσο, ότι κατά του βουλεύματος για την αποφυλάκισή του επιτρέπεται έφεση από τον εισαγγελέα, η οποία θα πρέπει να εξεταστεί αυτεπαγγέλτως από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.

Η δικάσιμος και το νέο «πουλέν»

Μιας κι έπιασα τα δικαστικά και τα διάφορα… λουλούδια του μπαξέ, μαθαίνω ότι οι 11 βουλευτές των «Σπαρτιατών» που κατηγορούνται για την από κοινού εξαπάτηση εκλογέων, έλαβαν και επισήμως το χαρτί που τους καλεί στο ακροατήριο. Συγκεκριμένα, παραπέμπονται στο ακροατήριο του Γ’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών στις 19 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη. Στο μεταξύ, ο Κασιδιάρης φρόντισε και πάλι να δώσει «γραμμή» μέσα από τη φυλακή στους αμετανόητους φαν του, αυτή τη φορά υπέρ συγκεκριμένου υποψήφιου ευρωβουλευτή του κόμματος «Πατριώτες», του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου. Που τον πήρε με μεταγραφή από τη δημοτική παράταξη Κασιδιάρη στον Δήμο της Αθήνας.

Χωρίς εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

Την πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κατάργηση της ετήσιας ανανέωσής του ζητούν ελληνοαμερικανοί βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σε διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος για τον Τερματισμό του Κυπριακού Εμπάργκο». Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Κρις Πάπας, Ντίνα Τίτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη και, εφόσον εγκριθεί, θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα στην άρση του εμπάργκο που είχε νομοθετηθεί το 2019, με τον Νόμο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο (East Med Act). Για να γίνω ακόμη πιο σαφής, σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα, ο εκάστοτε αμερικανός πρόεδρος έχει αναθέσει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιστοποιεί κάθε χρόνο ότι η Κύπρος συνεχίζει να εκπληρώνει μια σειρά από προϋποθέσεις για να της χορηγείται ετήσια αναστολή του εμπάργκο. Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε οι περιορισμοί αυτοί θα καταργηθούν και η άρση θα ανανεώνεται αυτόματα κάθε πέντε χρόνια.

Σφίγγει ο κλοιός για το Predator

Παρεμπιπτόντως, μία από τις προϋποθέσεις της αμερικανοκυπριακής συνεργασίας που αναφέρονται στο East Med Act είναι η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, με βάση την οποία εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία το κλιμάκιο του FBI. Γιατί το θυμήθηκα αυτό; Διότι μαθαίνω ότι σφίγγει ο κλοιός για τις κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με την Intellexa, στα εταιρικά έγγραφα των οποίων έχουν εντοπιστεί διάφορες περίεργες μεταχρονολογημένες αλλαγές για τους μετόχους και τα στελέχη τους, εντελώς συμπτωματικά όταν οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ρίξουν βαριές κυρώσεις στους εμπόρους του λογισμικού Predator. Ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος έκανε επιτόπιους ελέγχους στις εταιρείες και έχει στείλει στην Κυπριακή Αστυνομία πόρισμα που περιγράφει, μεταξύ άλλων, τον ρόλο έλληνα δικηγόρου που εργάζεται στη Λευκωσία. Και κάτι μου λέει ότι δεν θα μπορούν να παίζουν για πολύ κάποιοι κρυφτούλι με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Πυρά και στον ΟΗΕ

Το ότι οι ΗΠΑ έχουν ανοίξει κανονικότατο πόλεμο με τα λογισμικά παρακολούθησης, τους εμπόρους και τις κυβερνήσεις που τα χρησιμοποιούν, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, φαίνεται κι από τις μεγάλες διεθνείς πρωτοβουλίες που λαμβάνουν. Οπως η διεθνής συμμαχία Spyware Accountability Initiative («Πρωτοβουλία Λογοδοσίας για τα Spyware»). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έφτασε μέχρι και στα Ηνωμένα Εθνη, με ειδική εκδήλωση-συζήτηση που πραγματοποίησε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, με το Ιδρυμα Φορντ, στην οποία ενημέρωσε τους ομοτράπεζούς της, διπλωμάτες και μέλη διεθνών οργανώσεων, για τις επόμενες κινήσεις που σκοπεύουν να κάνουν οι Αμερικανοί κατά των κατασκοπευτικών λογισμικών. Και ναι, πληροφορούμαι ότι στη συζήτηση αναφέρθηκε και η Ελλάδα ως παράδειγμα χώρας όπου το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε εναντίον δημοσιογράφων και πολιτικών, αλλά και που επέτρεψε την εξαγωγή του.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ