Απίστευτο: Έπαθε μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ εκφωνούσε τις ειδήσεις

Απίστευτο: Έπαθε μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ εκφωνούσε τις ειδήσεις

Βρετανός δημοσιογράφος υπέστη «ζωντανά» μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο – Ενημερωθείτε για τα προειδοποιητικά συμπτώματα του μικρού εγκεφαλικού που είναι εξίσου επικίνδυνο με το «κανονικό», καθώς αποτελεί προάγγελό του και τους τρόπους που πρέπει να αντιδράσετε 

YGEIAMOU.GR TEAM

Ο δημοσιογράφος Rageh Omaar υπέστη ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της εκπομπής ITV News at Ten προ ολίγων ημερών (την Παρασκευή 26/4). Καθώς εκφωνούσε την τελευταία είδηση του δελτίου, φάνηκε να χάνει τα λόγια του, ενώ το αριστερό του μάτι παρουσίασε κλίση προς τα κάτω. Ο παρουσιαστής αφού ολοκλήρωσε το δελτίο, νοσηλεύτηκε και πλέον αναρρώνει κατ’ οίκον.

Ο δημοσιογράφος Rageh Omaar

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης του δελτίου ο ευγενικός παρουσιαστής φάνηκε να τρέμει και να δυσκολεύεται να αρθρώσει τα λόγια του. Η κατάστασή του πυροδότησε ανησυχία ότι ο Rageh Omaar υπέστη ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αλλιώς ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι έάν κάποιο κοντινό σας πρόσωπο ξαφνικά αρχίζει να μπερδεύει τα λόγια του ή παρουσιάζει εμφανή παράλυση και μούδιασμα στη μια μεριά του προσώπου, όπως τα συμπτώματα που παρουσίασε ο 56χρονος Βρετανός δημοσιογράφος, τότε μην αφήσετε αυτά τα συμπτώματα χωρίς ιατρική φροντίδα.

Οι παραπάνω ενδείξεις, μαζί με την τύφλωση ή την διπλωπία, την έλλειψη ισορροπίας ή συντονισμού και ζάλης αποτελούν προειδοποιητικά σημάδια ενός παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου ή αλλιώς μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αντίθεση με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και παρότι αρκετά από τα συμπτώματα είναι κοινά, το μικρό εγκεφαλικό διαρκεί συνήθως μερικά λεπτά και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη, όπως αναπηρία.

Η συγκεκριμένη κατάσταση προκαλείται από την προσωρινή διακοπή της παροχής αίματος σε ένα τμήμα του εγκεφάλου, η οποία νεκρώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο εμποδίζει τη φυσιολογική λειτουργία του και αυτός είναι και ο λόγος που εμφανίζονται τα παραπάνω συμπτώματα.

Αν και τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, αποτελούν μια προειδοποίηση για ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο μελλοντικά. Σε αυτή την περίπτωση, στα συμπτώματα περιλαμβάνονται η παράλυση του προσώπου από τη μία μεριά, όπως στο στόμα, η αδυναμία άρσης των χεριών, αλλά και η ακατάληπτη ομιλία ή η αδυναμία κατανόησης.

Εάν παρατηρήσετε αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια, είναι σημαντικό να δράσετε γρήγορα και να καλέσετε αμέσως το 166.

Στην Ελλάδα, καταγράφονται 57.000 εγκεφαλικά επεισόδια ανά έτος και ένας στους έξι πολίτες της χώρας μας κινδυνεύει να υποστεί εγκεφαλικό κάποια στιγμή στη ζωή του. Παράλληλα, καταγράφονται 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά/έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία/έτος. Εν ολίγοις, 14.000 άτομα αναγκάζονται να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους με κάποια αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου.

Η ηλικία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και ο διαβήτης είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Οι τέσσερις κινήσεις που σώζουν ζωές

Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και εγκεφαλικό – Θα εκπλαγείτε

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι αλλάζει για τις γυναίκες συγκριτικά με τους άνδρες

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ