Τα συνήθη προβλήματα υγείας εξαιτίας της υπερφαγίας

Η διατροφική αξία του πασχαλινού τραπεζιού

Το βαρύ στομάχι είναι ίσως από τα πρώτα προβλήματα που οι περισσότεροι από εμάς θα νιώσουμε εξαιτίας της υπερφαγίας. Πρόκειται πάντως και σύμφωνα με τον κλινικό διαιτολόγο – προϊστάμενο του Διαιτολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο Λαϊκό, Χάρη Δημοσθενόπουλο, για την πιο ήπια επιπλοκή που μπορεί να εμφανιστεί.

Και αυτό διότι η δυσπεψία μπορεί να αντιμετωπιστεί σχετικά εύκολα: Με ήπια αφεψήματα όπως χαμομήλι, ελαφριά άσκηση π.χ. περπάτημα και αποφυγή κατάκλισης αμέσως μετά το φαγητό. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι όταν νιώσει κανείς επιβαρυμένος να θέσει ένα «φρένο» αποφεύγοντας εκτός από αλκοόλ και τα ανθρακούχα ποτά.

Επιπρόσθετα, «άτομα με προβλήματα στομάχου όπως έλκος ή ιστορικό γαστρίτιδας μπορούν επίσης να βρουν εξαιρετικά δύσκολο να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. Τέλος ενοχλήσεις της χολής είναι επίσης πιθανές, ιδιαίτερα σε άτομα με ιστορικό λιθίασης.

Η μεγάλη συσσώρευση λίπους και κυρίως η παρουσία ποσοτήτων κορεσμένων λιπών και χοληστερόλης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της χολής, με καταστάσεις όπως οξεία χολοκυστίτιδα, οξεία παγκρεατίτιδα ή και κολικούς. Σε αυτές τις καταστάσεις που είναι σαφώς πιο σοβαρές από τη δυσπεψία, είναι συχνά απαραίτητη η μετακομιδή στο νοσοκομείο», καταλήγει ο κ. Δημοσθενόπουλος.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

efimeria_gennimata_1

Νοσοκομείο Γεώργιος Γεννηματάς: Τι απαντά η 1η ΥΠΕ για τις φωτογραφίες με τα φορεία στο παθολογικό ιατρείο των ΤΕΠ

Απαντήσεις για τις δύο φωτογραφίες με φορεία να έχουν γεμίσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς» κατά τη διάρκεια της…