Στρατηγική συνολικής αποδόμησης ΣΥΡΙΖΑ-Κασσελάκη επιλέγει το Μ. Μαξίμου -…

Να μετατρέψουμε τη στρατηγική αυτονομία της...

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Με την…κυβερνητική πυξίδα να δείχνει σταθερά προς την ατζέντα της καθημερινότητας, ο πρωθυπουργός ολοκλήρωσε πριν δύο εικοσιτετράωρα τον ευρύ κύκλο συναντήσεων με τους 157 της “γαλάζιας” Κοινοβουλευτικής Ομάδας και, πλέον, προετοιμάζεται για την τελική αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου  ενόψει των ευρωεκλογών της δεύτερης Κυριακής του Ιουνίου. Πριν αναχωρήσει, δε, για την Τήνο, όπου θα περάσει το τριήμερο της κορύφωσης του Πάσχα, θα βρεθεί σήμερα το πρωί στο Μαρούσι για ακόμη μία περιοδεία εντός των τειχών του Λεκανοπεδίου, με στόχο να θέσει και πάλι εμφατικά τα διλήμματα της ευρωκάλπης, απευθύνοντας, παράλληλα, νέο προσκλητήριο συστράτευσης στην κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας, πέντε εβδομάδες πριν το ορόσημο μίας αναμέτρησης με ευρωπαϊκό και εθνικό διακύβευμα. “Θα τρέξουμε όλοι μαζί σε αυτή την κάλπη. Έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ότι, σε αντίθεση με άλλες κάλπες, δεν έχουμε ούτε εθνικές εκλογές, ούτε περιφερειακές, ούτε δημοτικές. Αλλά πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι. Θέλω να σας ζητήσω να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια”, αναμένεται να τονίσει και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος σε παλαιά και νέα στελέχη της κυβερνητικής παράταξης. Από την ερχόμενη Τρίτη, άλλωστε, τόσο ο ίδιος, όσο και τα μεικτά κλιμάκια υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών θα…οργώσουν το σύνολο της επικράτειας, μέσα από ένα κύμα επισκέψεων, το οποίο θα έχει στην προμετωπίδα του:

-Τη στρατηγική του θετικού λόγου για την επόμενη ημέρα της χώρας, στον…καθαρό πολιτικό διάδρομο τριετίας, αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

-Την ανάλυση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της τετραετίας 2019-2023, αλλά και των αλλαγών που ήρθαν στο προσκήνιο τους πρώτους δέκα μήνες της δεύτερης “γαλάζιας” διακυβέρνησης.

-Την επικοινωνία των μεταρρυθμίσεων που θα…τρέξουν με το πέσιμο της αυλαίας της ευρωκάλπης.

“Να απαντήσουμε με την ενεργή συμμετοχή μας, με τη συσπείρωσή μας, στον μεγάλο κίνδυνο αυτών των ευρωεκλογών, που είναι η χαλαρότητα και η αδιαφορία. Είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές, για τους λόγους που σας εξήγησα. Και είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της 9ης Ιουνίου η Νέα Δημοκρατία να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές, να έχει όσο το δυνατόν πιο υψηλό ποσοστό και έτσι θα σταλούν μηνύματα και εντός Ελλάδας, αλλά και εκτός Ελλάδας”, επισημαίνει, στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο πρωθυπουργός.

Στο στόχαστρο ο ΣΥΡΙΖΑ

Παρά το γεγονός ότι η Ηρώδου Αττικού 19 και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν επιλέξει την τακτική της αποδόμησης των κομμάτων που βρίσκονται τόσο στα δεξιά, όσο και στα αριστερά της οδού Πειραιώς, η ευθεία αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ατζέντας είναι αυτή που αποτελεί σημείο αναφοράς στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, ότι από το βήμα της Βουλής το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης, ο πρωθυπουργός στράφηκε εναντίον του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία πορεία ταύτισης του κ. Κασσελάκη με την τακτική της υποσχεσιολογίας “κόστους δισεκατομμυρίων ευρώ”, πίσω από την οποία, σύμφωνα με τους “γαλάζιους”, κρύβεται ο “απολιτικός λαϊκισμός” που οδηγεί τη χώρα σε μία νέα χρεοκοπία.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει παγίως “όχι σε όλα, ναι στο τίποτα”. Από τη μία, μιλάει για το κράτος δικαίου με δύο υπουργούς καταδικασμένους στο Ειδικό Δικαστήριο, μιλάει για τη δημοκρατία όταν…ξέχασε, λέει, να καταθέσει υπόμνημα κατά των διαδόχων του φασισμού. Και από την άλλη, εξακολουθεί να μοιράζει ακοστολόγητες υποσχέσεις. Μόλις τις τελευταίες μέρες, ο αρχηγός σας φρόντισε να φορτώσει τον προϋπολογισμό με καμιά δεκαπενταριά δισεκατομμύρια τον χρόνο από την κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα, συν 5% ακόμα, μας είπατε, δαπάνες υγείας, άλλα 11 δισ. δηλαδή, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, μας το είπε και ο κύριος ομιλητής. Έτσι δεν είναι; Πόσο στοιχίζει; 2,2 δισεκατομμύρια. Έτσι, εύκολα αθροίζονται 15 δισεκατομμύρια σε κάθε συνέντευξη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει μέχρι τις εκλογές δηλαδή, πού θα φτάσει ο λογαριασμός. Αλλά, βέβαια, δεν μας λέτε και πόσους φόρους συνεπάγονται όλα αυτά”, ήταν η χαρακτηριστική πρωθυπουργική αποστροφή. Τα…γαλάζια βέλη, πάντως, εναντίον της Κουμουνδούρου δεν αφορούν μόνο το επίπεδο της οικονομίας, εν αναμονή την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια, η οποία θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά το Πάσχα, αποτελώντας, ουσιαστικά, ένα άτυπο ντιμπέιτ πριν τις ευρωεκλογές. Με…εμβέλεια το σύνολο της καθημερινότητας, με εμβέλεια τα ζητήματα που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, τα πυρά της κυβερνητικής παράταξης είναι σχεδόν καθημερινά. Τελευταίο παράδειγμα, η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την “υποκρισία”, με αφορμή την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι. “Αμετανόητοι, προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο για τον Ποινικό Κώδικα και παίζουν πολιτικά παιχνίδια -ξανά- πάνω στον πόνο των συγγενών των θυμάτων, επικαλούμενοι τον Νόμο 5090/2024 του υπουργείου Δικαιοσύνης. Έφτασαν, μάλιστα, στο σημείο πολλά στελέχη τους να παραποιήσουν τις δηλώσεις του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Ο νόμος αυτός δεν ήταν δυνατόν να ληφθεί υπόψιν από τους δικαστές, γιατί η εφαρμογή του ξεκινά από σήμερα, 1η Μαΐου. Για του λόγου το αληθές, στο κεφάλαιο Η, το άρθρο 138, παρ. 1 του Ν. 5090/2024 αναφέρει επί λέξει: “Με την επιφύλαξη των παρ. 2 και 3 η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την 1η.5.2024”. πλην ορισμένων άρθρων, στα οποία δεν υπάγεται το επίμαχο άρθρο 12. Τα ανωτέρω μπορεί κανείς να τα διαπιστώσει με μια ανάγνωση στο ακροτελεύτιο άρθρο του νόμου. Σε κάθε περίπτωση, μία απλή σύγκριση των διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσων νομοθέτησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δείχνει τον βαθμό υποκρισίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη και στους πλέον δύσπιστους”, τόνισε, σε χθεσινή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στη Μητρόπολη ο πρωθυπουργός

Μετά την κοινή παρουσία του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου, σε δομές στο Δήλεσι, νέους συμβολισμούς για το…λιώσιμο των πάγων ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Εκκλησία εκπέμπει η σημερινή επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να βρεθεί στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να παρακολουθήσει την Ακολουθία των Αγίων Παθών. Οι ευθείες βολές του κ. Ιερώνυμου εναντίον του προέδρου της Ελληνικής Λύσης για τις αναφορές του προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας να μην βρεθούν στις εκκλησίες το Πάσχα, εφόσον ψήφισαν τη νομοθετική πρωτοβουλία για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών…διαβάστηκαν άκρως θετικά από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσκαλεί τους πολίτες να στήσουν ανάχωμα απέναντι σε αυτούς που, όπως τονίζει, καπηλεύονται “με τον πιο πρόστυχο τρόπο” τη χριστιανική πίστη. “Αυτά είναι ανεπίτρεπτα πράγματα, τα οποία διχάζουν τους Έλληνες, ειδικά σε μία συγκυρία που πρέπει, παρά τις διαφορές μας, να είμαστε όλοι ενωμένοι. Μπορεί να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, δεν είμαστε όμως ποτέ εχθροί. Ποτέ δεν είμαστε εχθροί. Μπορεί να διαφωνούμε, αλλά ούτε θα βριζόμαστε, ούτε θα πλακώνουμε τους αντιπάλους μας στα μπουνίδια. Αυτές δεν είναι συμπεριφορές οι οποίες ταιριάζουν σε μία δημοκρατία”, έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός. 

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ