Με διαφορετικές καμπάνιες

Με διαφορετικές καμπάνιες

Εχει συμβεί πολλές φορές σε εκλογικές αναμετρήσεις η κατάρρευση ενός κόμματος στον Βορρά ή στον Νότο της χώρας να γείρει την πλάστιγγα του εκλογικού αποτελέσματος εναντίον του. Σε αυτές τις ευρωεκλογές μπορεί να μη φαίνεται πως θα συμβεί το ίδιο, όμως οι τελευταίες έρευνες που διεξάγονται σε περιφερειακό επίπεδο αποδεικνύουν πως οι διαφορές ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Ελλάδα είναι καθοριστικές για δύο διαφορετικές μάχες: η πρώτη αφορά τη δεξιά πολυκατοικία και η δεύτερη τη μάχη στον χώρο του Κέντρου.

Τα ήδη «φουσκωμένα» νούμερα των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, που έφεραν την Ελληνική Λύση και τη Νίκη εντός Βουλής, δεν δείχνουν σημάδια υποχώρησης το τελευταίο εξάμηνο – μάλλον το αντίθετο, ειδικά στα αστικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, όπου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου έρχεται δεύτερο, φτάνοντας ανά γειτονιές ακόμα και το διψήφιο ποσοστό. Η ΝΔ σ’ αυτό το πεδίο θέλει να γυρίσουν πίσω οι δικοί της ψηφοφόροι, παραδοσιακοί δεξιοί που δεν συμφωνούν με τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση ούτε με το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κέντρο.

Το «μάζεμα» δεν αποδεικνύεται εύκολη υπόθεση, όμως οι κυλιόμενες έρευνες που διεξάγονται δείχνουν πως οι μοναδικοί ψηφοφόροι που η ΝΔ δεν έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει είναι αυτοί της Νίκης, που θεωρούνται πλέον χαμένο ακροατήριο για την κυβερνητική πλειοψηφία – και αυτοί, πάντως, στην πλειοψηφία τους κατοικούν στον Βορρά, πράγμα που αποδεικνύει το διακύβευμα για την κυβέρνηση από τη Λάρισα και πάνω. Εκεί, η μάχη ανάμεσα στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης γίνεται σε χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τα πανελλαδικά τους – και μόλις έναν μήνα πριν από την κάλπη ο βασικός στόχος είναι η συσπείρωση και όχι η υπέρβαση.

Από τη Θεσσαλία και κάτω, η συζήτηση που γίνεται είναι διαφορετική – και η προεκλογική μάχη θα βγάλει δύο νικητές, έναν στον χώρο του Κέντρου και έναν ανάμεσα στα δύο κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που μάχονται για τα ηνία του κεντροαριστερού χώρου. Το 2023, σε κρίσιμες περιοχές όπως η Κρήτη και η Αχαΐα, για πρώτη φορά η ΝΔ βρέθηκε πρώτη στην εκλογική κατάταξη – αυτήν τη θέση θέλει να κρατήσει και τώρα, γνωρίζοντας ότι η βουτιά του Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο και σε παραδοσιακά πασοκικά ακροατήρια είναι αυτή που του εξασφαλίζει τη μεγάλη διαφορά. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξανακερδίσει τη θέση του ως πρώτη προοδευτική δύναμη, ειδικά στις περιοχές που είδε να έρχεται τρίτος μετά το ΠΑΣΟΚ. Σημάδια ανάκαμψης το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως δείχνει στην Πελοπόννησο και λιγότερα στην Κρήτη, όπου η εντοπιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ παίζει τον δικό της ρόλο. Ισχυρός πόλος για το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι το Νότιο Αιγαίο, ενώ η Αττική συνεχίζει να κινείται χαμηλά.

Τα διαφορετικά διακυβεύματα ανάμεσα σε ελληνικό Βορρά και Νότο φαίνονται και στα θέματα που αφορούν περισσότερο τους κατοίκους τους. Σε τελευταία αστάθμητα δείγματα σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία η ακρίβεια και η τραγωδία των Τεμπών (στον Βορρά με ελαφρώς ανεβασμένους αριθμούς) θεωρούνται τα δύο βασικά προβλήματα των πολιτών. Στην περιφέρεια που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, στην τρίτη θέση έρχονται οι γάμοι των ομόφυλων ζευγαριών. Αντιθέτως, στην Αττική, στην τρίτη θέση βρίσκεται η ασφάλεια, θεματική στην οποία έχουν μπει για τα καλά στη συζήτηση και τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης, με τα ομόφυλα ζευγάρια να βρίσκονται πολύ πιο χαμηλά στη σειρά ενδιαφέροντος.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ