ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τις συστάσεις των ειδικών και τις μαστογραφίες που πρέπει να ξεκινούν από τα 40

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τις συστάσεις των ειδικών και τις μαστογραφίες που πρέπει να ξεκινούν από τα 40

Διφορούμενες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη ανακοίνωση της Ομάδας Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών την ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε δύο χρόνια μετά τα 40 τους.

Οι τακτικές μαστογραφίες για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού θα πρέπει να ξεκινούν από νεότερες ηλικίες, για την ακρίβεια από τα 40 έτη, αναφέρει η ομάδα εργασίας. Οι γυναίκες ηλικίας 40 έως 74 ετών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο κάθε δύο χρόνια, σημειώνει και αυτό είναι το σημείο με το οποίο διαφωνούν οι περισσότερες γυναίκες που διάβασαν την είδηση σε μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων όπως το CNN και το BBC.

«Θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά και ίσως από νωρίτερα», ανέφεραν αρκετές στα σχόλια των σελίδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των μέσων. «Είμαι επιζήσασα καρκίνου. 41 ετών. Θα πρέπει να γίνονται και νωρίτερα ακόμα», έγραψε μία γύναικά στο πλαίσιο των σχολίων κάτω από την ανάρτηση του CNN.

Κάτω από τη σχετική ανάρτηση της Ομάδας Εργασίας στο Instagram μία γυναίκα έγραψε: «Η ετήσια μαστογραφία είναι καλύτερη. Την ίδια ώρα άφησαν τις γυναίκες με πυκνό στήθος χωρίς την σαφή καθοδήγηση που χρειάζονται ώστε η ασφάλιση να πληρώνει για υπερήχους ή μαγνητικές τομογραφίες».

Οι περισσότερες γυναίκες που σχολίασαν την ανάρτηση είχαν διαγνωστεί και νοσήσει με καρκίνο του μαστού και σημείωναν έντονα πως οι προληπτικές εξετάσεις θα πρέπει να ξεκινούν νωρίτερα και να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

«Τη στιγμή που βλέπουμε την αύξηση των νεότερων περιπτώσεων θα ήταν σωστό να το ξεκινούσαν από πολύ νωρίτερα», πρότεινε μία άλλη γυναίκα. «Έπαθα καρκίνο του μαστού στα 23 μου. Νομίζω ότι ο έλεγχος πρέπει να μειωθεί στην ηλικία των 25 ετών, όπως ακριβώς και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας», έγραψε μία ακόμη με τα σχόλια για αλλαγή της σύστασής να είναι πολυάριθμα.

ΗΠΑ: Η παλαιότερη σύσταση για μαστογραφία από τα 50 και μετά 

Παλαιότερα, οι συστάσεις έλεγαν ότι οι γυναίκες θα μπορούσαν να επιλέξουν να αρχίσουν τον έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού από τα 40 τους χρόνια, με μια αυστηρότερη προτροπή να κάνουν τις εξετάσεις κάθε δύο χρόνια από την ηλικία των 50 έως τα 74 τους χρόνια.

Η ανακοίνωση της Τρίτης, 30 Απριλίου, από την Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ επισημοποιεί ένα σχέδιο σύστασης που ανακοινώθηκε πέρυσι. Οι συστάσεις δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Medical Association.

«Είναι μια νίκη να αναγνωρίζουν πλέον τα οφέλη του προληπτικού ελέγχου στις γυναίκες από τα 40 τους», δήλωσε η Δρ Therese Bevers του Κέντρου Καρκίνου MD Anderson στο Χιούστον. Η ίδια δεν συμμετείχε στις κατευθυντήριες γραμμές.

Άλλες ιατρικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανικού Κολλεγίου Ακτινολογίας και της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, προτείνουν μαστογραφίες κάθε χρόνο – αντί για κάθε δεύτερο χρόνο – ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ή 45 ετών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, δήλωσε η Bevers, αλλά «τώρα η ηλικία έναρξης θα ευθυγραμμιστεί με αυτό που λένε πολλοί άλλοι οργανισμοί».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη BCRF (@bcrfcure)

Η σύσταση ισχύει για όλα τα άτομα που εκχωρούνται ως γυναίκες κατά τη γέννηση και έχουν μέσο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Βασίζεται σε επανεξέταση στοιχείων από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων της ειδικής ομάδας.

Μέχρι τώρα, οι γυναίκες στη δεκαετία των 40 ενθαρρύνονταν να κάνουν μια συζήτηση με τον πάροχο υγείας τους σχετικά με το πότε θα αρχίσουν τις μαστογραφίες με βάση τους προσωπικούς τους κινδύνους. Η προηγούμενη σύσταση της ειδικής ομάδας ήταν οι γυναίκες να αρχίσουν τις μαστογραφίες στα 50 και οι γυναίκες ηλικίας 40-49 ετών να εξετάσουν το ενδεχόμενο της εξέτασης, ανάλογα με τον προσωπικό τους κίνδυνο.

«Τα στοιχεία έχουν μετατοπιστεί υπέρ της μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες στα 40», δήλωσε στο NPR.org η Δρ Carol Mangione, ειδικός εσωτερικής ιατρικής στο UCLA, η οποία διετέλεσε πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και είναι συν-συγγραφέας της νέας σύστασης.

Αυξάνονται τα ποσοστά των γυναικών με καρκίνο του μαστού σε μικρότερες ηλικίες

«Η νέα και πιο περιεκτική έρευνα σχετικά με τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών μας επέτρεψε να επεκτείνουμε την προηγούμενη σύστασή μας», σημείωσε η Mangione. Επισήμανε, ακόμη, την αύξηση του καρκίνου του μαστού μεταξύ των ατόμων στα σαράντα τους χρόνια. «Υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες που παθαίνουν καρκίνο του μαστού και αυτό επηρεάζει τις συστάσεις μας».

Τα ποσοστά θανάτου από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί καθώς η θεραπεία συνεχίζει να βελτιώνεται. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Περίπου 240.000 περιπτώσεις διαγιγνώσκονται ετησίως και σχεδόν 43.000 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού.

«Η ώθηση προς τον προληπτικό έλεγχο νωρίτερα αποσκοπεί στην αντιμετώπιση δύο ενοχλητικών ζητημάτων: της αυξανόμενης επίπτωσης του καρκίνου του μαστού στις γυναίκες ηλικίας 40 ετών -αυξάνεται κατά 2% ετησίως από το 2015- και του υψηλότερου ποσοστού θανάτου από καρκίνο του μαστού μεταξύ των μαύρων γυναικών σε σύγκριση με τις λευκές γυναίκες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ομάδας εργασίας Dr. John Wong του Tufts Medical Center στη Βοστώνη.

«Δυστυχώς, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι μαύρες γυναίκες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις λευκές γυναίκες», δήλωσε ο Wong. «Μελέτες μοντελοποίησης προβλέπουν ότι ο πρώιμος έλεγχος μπορεί να βοηθήσει όλες τις γυναίκες και να έχει ακόμη μεγαλύτερο όφελος για όλες», είπε.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Περίπου 42.000 γυναίκες και 500 άνδρες πεθαίνουν από τη νόσο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το CDC.

«Αν όλες οι γυναίκες ακολουθούσαν τη νέα μας σύσταση, θα μπορούσαμε να μειώσουμε τη θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ κατά περίπου 20%», είπε η Carol Mangione, σώζοντας περίπου 8.000 ζωές ετησίως.

Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό ή γενετικούς παράγοντες κινδύνου που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορούν να αρχίζουν τον προσυμπτωματικό έλεγχο πριν από την ηλικία των 40 ετών, ενώ υπάρχουν ξεχωριστές συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για γυναίκες υψηλού κινδύνου. Αλλά για τις γυναίκες μέσου κινδύνου, έχει προηγηθεί μεγάλη συζήτηση σχετικά με την ηλικία έναρξης και τη συχνότητα.

Οι ειδικοί έκαναν μεγάλη έρευνα για να σιγουρευτούν ότι ο ετήσιος έλεγχος θα έσωζε περισσότερες ζωές από τον εξαμηνιαίο έλεγχο. Προς το παρόν, διαπίστωσαν ότι κάθε δύο χρόνια είναι η βέλτιστη στρατηγική, αν και απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.

Πολλές ιατρικές ομάδες έχουν συστάσεις για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού. Το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων συνιστά ότι οι γυναίκες με μέσο κίνδυνο καρκίνου του μαστού θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε 1 έως 2 χρόνια, ξεκινώντας από την ηλικία των 40 ετών. Έτσι, η νέα σύσταση από την Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ ευθυγραμμίζει τις συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο.

Το Κογκρέσο έχει ήδη ψηφίσει νομοθεσία που απαιτεί από τους ασφαλιστές να αναλαμβάνουν το κόστος για τις μαστογραφίες για τις γυναίκες 40 ετών και άνω χωρίς συμμετοχή ή με κάποια έκπτωση.

ΗΠΑ: Αντιδράσεις για τις συστάσεις των ειδικών και τις μαστογραφίες που πρέπει να ξεκινούν από τα 40 appeared first on | Ό,τι έχει σημασία για τις γυναίκες.



Πηγή: marieclaire.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ