Οριακή μείωση στο 3,2% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο -…

Eurostat: Οριακή μείωση στο 3,2% του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Απρίλιο - Αμετάβλητος στο 2,4% στην ευρωζώνη

Χωρίς μεταβολή παρέμεινε ο γενικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο όπως αναμενόταν, αλλά με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές να αποκλιμακώνονται, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε ελαφρώς όπως έδειξαν τα στοιχεία της Eurostat.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ευρωζώνη διατηρήθηκε στο 2,4% ετησίως όσο και τον Μάρτιο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές.

Σε επίπεδο υποκείμενων πιέσεων, το λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες συνιστώσες των τροφίμων και της ενέργειας, επιβράδυνε στο 2,7% ετησίως από το 2,9% του Μαρτίου.

Στη μηνιαία σύγκριση, ο γενικός ΔΤΚ εμφάνισε αύξηση 0,6% μετά το +0,8% του Μαρτίου, ενώ ο δομικός ΔΤΚ που είχε μείνει αμετάβλητος τώρα αυξήθηκε με ρυθμό 0,3%.

Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος με τα ευρωπαϊκά πρότυπα δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε τον Απρίλιο με 3,2% ετησίως μετά το 3,4% που είχε προηγηθεί. Σε επίπεδο ωστόσο, η σύγκριση Απριλίου – Μαρτίου έδειξε αύξηση τιμών με ρυθμό 1%.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, ο πληθωρισμός στον κρίσιμο κλάδο των υπηρεσιών που στους πρώτους τρεις μήνες του 2024 παρέμενε επίμονα στο 4% πανευρωπαϊκά έδειξε τάσεις επιβράδυνσης στο 3,7%.

Αντίθετα, στην κατηγορία τρόφιμα/αλκοόλ/καπνικά οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 2,8% ετησίως επιταχύνοντας από το 2,6% του Μαρτίου, ενώ τα μη ενεργειακά αγαθά κινήθηκαν με +0,9% από το +1,1% και η ενέργεια με -0,6% μετά το -1,8% του περασμένου μήνα.

Υποχώρησε στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο - Αμετάβλητος στο 2,4% στην ευρωζώνη

Στις κατά τόπους μετρήσεις της Eurostat, ο πληθωρισμός έτρεξε με τον υψηλότερο ρυθμό στο Βέλγιο στο 4,9% ετησίως, στην Κροατία ήταν στο 4,7% και στην Αυστρία στο 3,4%.

Αντίθετα, οι χαμηλότεροι ρυθμοί παρατηρήθηκαν στην Λιθουανία με 0,4% ετησίως, την Φινλανδία με 0,6% και την Ιταλία με +1%.

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ