Ταξίδι σύσφιξης σχέσεων θα κάνει στην Ευρώπη ο Σι Τζινπίνγκ

Πώς έχασε ο Μπακογιάννης

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία από τις 5 έως τις 10 Μαΐου, το πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς αυξάνονται οι εντάσεις με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Οι διμερείς σχέσεις με τη Γαλλία διατήρησαν υγιή αναπτυξιακή δυναμική και οι δύο χώρες είχαν στρατηγικές επικοινωνίες και πρακτική συνεργασία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιάν συζητώντας την επίσκεψη του Σι στη Γαλλία. «Είναι καιρός να προωθήσουμε τη συνολική στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Κίνας και Γαλλίας σε ένα νέο επίπεδο και να δώσουμε νέα ώθηση στην υγιή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – ΕΕ, να κάνουμε νέες συνεισφορές στην παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα, ανάπτυξη και πρόοδο» δήλωσε ο Λιν μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η Κίνα προσβλέπει στη συνεργασία με τη Γαλλία για την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας».

Εμπορικές διαμάχες

Οι εμπορικές διαμάχες με την ΕΕ έχουν επιδεινώσει τις σχέσεις, καθώς το Παρίσι υποστήριξε μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των επιδοτήσεων στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. Στη συνέχεια, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για το κονιάκ, μια κίνηση που φαίνεται να στοχεύει τη Γαλλία.

Το ταξίδι του Σι στο Παρίσι είναι μέρος της ετήσιας ατζέντας των δύο χωρών που θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνίες για τη χαλάρωση του εμπορικού πλεονάσματος της Κίνας, το ακόμα επίπονο ζήτημα των πνευματικών και τεχνικών δικαιωμάτων και τα αμοιβαία βήματα για την κλιματική πολιτική. Αντιμετωπίζουν επίσης ζητήματα πολιτικής ασφάλειας, καθώς τόσο η ΕΕ όσο και η Γαλλία θεωρούν ζωτικής σημασίας να μην παρέμβει η Κίνα στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Σι θα έχει επίσης συνομιλίες με τον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις και να συζητήσει την αναβάθμιση της σχέσης Κίνας – Σερβίας, είπε ο Λιν. Ο Σι θα επισκεφθεί και την Ουγγαρία, μια χώρα που ο Λιν αποκάλεσε «σημαντικό εταίρο για την Κίνα για την προώθηση της πρωτοβουλίας Belt and Road, και τη συνεργασία της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης». Σύμφωνα με αναλυτές, ένας λόγος για την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ευρώπη είναι η απόφαση της Ιταλίας να αποσυρθεί από το μεγαλόπνοο πρόγραμμα της Κίνας για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού, η οποία αυξάνει τη σημασία της Ουγγαρίας και της Σερβίας, προκειμένου να έχει η Κίνα ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ΕΕ μέσω ξηράς.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ