Συσπείρωση και για την καθημερινότητα

Συσπείρωση και για την καθημερινότητα

Με τους υπουργούς του στο Μαξίμου ανοίγει τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις ζυμώσεις με βουλευτές ενόψει της ευρωκάλπης. Στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο προγραμματίστηκαν 10 εισηγήσεις, με το πρωθυπουργικό γραφείο να ζητεί από την κυβερνητική μηχανή να μη ρίχνει ταχύτητες μπροστά στην εκλογική αναμέτρηση, ενώ αμέσως μετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κλειστή συζήτηση με βουλευτές, ολοκληρώνοντας αύριο τον κύκλο των επαφών… συστράτευσης που άνοιξε την περασμένη εβδομάδα. Ο ίδιος σκοπεύει να μείνει εντός στα επόμενα 24ωρα και θα επιστρέψει στις περιοδείες από τις 8 Μαΐου. Την Τετάρτη συγκαλεί και το ΚΥΣΕΑ, ενώ την ίδια μέρα θα βρεθεί στη Βουλή για την ψήφιση του δικαστικού χάρτη – θέμα που έχει ανοίξει πεδίο σύγκρουσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Για την κυβερνώσα παράταξη παραμένει σε προτεραιότητα η προβολή έργου και δίνεται βαρύτητα σε συγκεκριμένα πεδία που διαπερνούν και την καθημερινότητα (όπως έργα υποδομών, Μεταναστευτικό, αγροτικά θέματα, Δημογραφικό, κοινωνική πολιτική), ενώ στην προεκλογική αφετηρία είναι… μονότονο το αρχηγικό αίτημα για μέγιστη γαλάζια κινητοποίηση ανά την επικράτεια. Για ψήφο «ευθύνης, προόδου και δημοκρατικής εγρήγορσης» έκανε λόγο ο Μητσοτάκης στην κυριακάτικη διαδικτυακή ανασκόπηση, ξορκίζοντας εκ νέου τη χαλαρότητα των ψηφοφόρων στις κάλπες.

«Η ψήφος των ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι αψήφιστη και επιπόλαιη», τόνισε, ενώ για την απόφαση του Αρείου Πάγου να μείνουν εκτός εκλογών οι «Σπαρτιάτες» «κάρφωσε» χωρίς να τον κατονομάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν υπέβαλε υπόμνημα. «Μαχόμαστε τον ακροδεξιό φασισμό στην πράξη, όχι στα λόγια όπως κάνουν δυστυχώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης», σημείωσε.

Καμπάνια με περισσότερο Κασσελάκη

Η σημερινή επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη στην Αθήνα μετά την πολυήμερη περιοδεία στα νησιά του Αιγαίου δεν θα διαρκέσει για πολύ: τη Μεγάλη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί και πάλι για μερικές μέρες εκτός λεκανοπεδίου (που περιλαμβάνουν τις μέρες του Πάσχα) στα νησιά του Ιονίου. Σε μια παρόμοια περιοδεία με αυτή που έκανε στο Αιγαίο και με τον ίδιο τρόπο που συνέβη το προηγούμενο δεκαήμερο, ο Κασσελάκης φιλοδοξεί να κερδίσει το μάξιμουμ της εκλογικής επίδοσης και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα. Κι αυτό δεδομένου ότι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στα Επτάνησα εξακολουθούσε να είναι παρόμοιο ή μεγαλύτερο, με διαφορετικό προκείμενο, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023 – και θεωρείται πως υπάρχει χώρος επαναπροσέγγισης με το εκλογικό ακροατήριο στις συγκεκριμένες περιφέρειες.

Η επικοινωνιακή τακτική, σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει ούτε για το Πάσχα: ο Κασσελάκης είναι αυτός που, είτε στην Αθήνα είτε σε περιοδεία, εξακολουθεί να είναι το πρόσωπο που αναδεικνύει τη στρατηγική του κόμματος. Κι αυτή, τώρα αλλά και μετά το Πάσχα, περνάει όχι μόνο μέσα από την πόλωση και την ένταση που η Κουμουνδούρου αντιμετωπίζει τη σύγκρουσή της με την κυβέρνηση, αλλά και από κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες.

Η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το «μπάζωμα» των Τεμπών στοχοποιώντας τους Χρήστο Τριαντόπουλο, Μιχάλη Παπαδόπουλο, Θάνο Πλεύρη και Ζωή Ράπτη, αμέσως μετά τη διαβίβαση της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή από την εισαγγελέα Εφετών Λάρισας συμβαδίζει με την αντιπολιτευτική διάθεση η Κουμουνδούρου να γίνεται ο βασικός αποδέκτης της κοινωνικής δυσαρέσκειας. Και αυτό όχι μόνο για τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά για ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία.

Επενδύει στα «πράσινα» κάστρα

Η Δυτική Ελλάδα, στην οποία περιόδευσε το Σαββατοκύριακο ο Νίκος Ανδρουλάκης, είναι κομβικής σημασίας για την προσπάθεια που καταβάλλει το ΠΑΣΟΚ για την κατοχύρωση της δεύτερης θέσης – και κυρίως για τη μάχη που διεξάγεται ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης για την κυριαρχία στον προοδευτικό χώρο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει βγει στον δρόμο, συσπειρώνοντας τη βάση του κόμματος σε μια προσπάθεια να ξορκίσει τις κακές δημοσκοπήσεις.

Και, κυρίως, έχοντας γνώση πως σε αντίθεση με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι δηλώνουν στις δημοσκοπήσεις πως θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ το πιο πιθανό είναι να φτάσουν κανονικά μέχρι την κάλπη. Φιλοδοξώντας να προβάλλει ως το βασικό αντίπαλον δέος της ΝΔ, η Χαριλάου Τρικούπη ρίχνει το βάρος της στην ανάδειξη ζητημάτων της καθημερινότητας που δυσκολεύουν την κυβέρνηση.

«Εχουμε τη μεγαλύτερη ακρίβεια στην Ευρώπη. Κατάφερε ο κ. Μητσοτάκης να δώσει στην Ελλάδα το «πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας, καθώς τον Μάρτιο ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού τροφίμων ήταν υπερτετραπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης» ανέφερε ο Ανδρουλάκης το Σάββατο από το Αγρίνιο, ρίχνοντας τα βέλη του στο Μέγαρο Μαξίμου για «ολιγοπώλιο στις τράπεζες, ολιγοπώλιο στα τρόφιμα, ολιγοπώλιο στην ενέργεια, ολιγοπώλιο στην ιδιωτική υγεία».

Στο ΠΑΣΟΚ επενδύουν σε μια πιο θεσμική αντιπολιτευτική προσέγγιση, με στόχο να προσελκύσουν τους προοδευτικούς ψηφοφόρους, εκείνους που δεν ελκύονται από τον τρόπο του Κασσελάκη, αποδίδοντάς του ακραίο λαϊκισμό. Επόμενος σταθμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκτός απροόπτου και εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα είναι η Σέριφος και η Σίφνος – μια επίσκεψη που είχε αναβληθεί πριν από μερικές μέρες.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ