Ποιο είναι το πασίγνωστο παθογόνο που θα «φέρει» την επόμενη πανδημία – Οι 6 στους 10 επιστήμονες το φοβούνται περισσότερο

Ποιο είναι το πασίγνωστο παθογόνο που θα «φέρει» την επόμενη πανδημία - Οι 6 στους 10 επιστήμονες το φοβούνται περισσότερο

Ποιο είναι το νούμερο ένα παθογόνο που φοβούνται περισσότερο οι επιστήμονες ότι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη μεγάλη πανδημία παγκοσμίως; Ένα πασίγνωστο παθογόνο είναι αυτό που τρομάζει περισσότερο τους επιδημιολόγους

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν πρόλαβε καλά – καλά να μας αφήσει και οι επιστήμονες ξεκίνησαν να αναφέρονται στην επόμενη, με τη νόσο Χ ως πιθανό παράγοντα, μια δηλαδή απροσδιόριστη λοίμωξη. Ανοίγοντας, έτσι, τα ενδεχόμενα σχετικά με τους παθογόνους οργανισμούς που θα μπορούσαν να απασχολήσουν τη δημόσια υγεία παγκοσμίως μελλοντικά, μια νεότερη μελέτη συγκεκριμενοποιεί τη λοίμωξη που θα φέρει την επόμενη πανδημία, και δεν είναι διόλου άγνωστη.

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη που  παρουσιάζεται στο Παγκόσμιο Συνέδριο ESCMID στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (27-30 Απριλίου), ειδικοί σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων συμπέραναν ότι η γρίπη θεωρήθηκε ο παθογόνος μικροοργανισμός με τον υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης της επόμενης πανδημίας, με το 57% να την κατατάσσει στην πρώτη θέση και ένα επιπλέον 17% στη δεύτερη.

Άλλα παθογόνα που κατέχουν υψηλή θέση στην κατάταξη περιλαμβάνουν την ασθένεια Χ (η άγνωστη μέχρι στιγμής ασθένεια), με το 21% να την κατατάσσει στην πρώτη θέση και το 14% στη δεύτερη. Ο ιός SARS-CoV-2 ήταν τρίτος σε αριθμό πρώτων απαντήσεων σε ποσοστό 8%, ενώ το 16% τον ψήφισε ως δεύτερο, ενώ ο αρχικός ιός SARS-CoV που κυκλοφόρησε το 2002-03 ψηφίστηκε πρώτος από το 2% των ερωτηθέντων και δεύτερος από το 8%. Αντίστοιχα, ο αιμορραγικός πυρετός και ο ιός Έμπολα ανήλθαν από κοινού στην πέμπτη θέση με το 1,6% των ερωτηθέντων να τους ψηφίζει πρώτους. Ο ιός Nipah, η γρίπη των πτηνών και ο ιός του πυρετού της κοιλάδας Rift (Rift Valley Fever) ήταν μεταξύ των παθογόνων που κατατάχθηκαν στην χαμηλότερη θέση όσον αφορά τον αντιληπτό κίνδυνο πρόκλησης πανδημίας.

Η γρίπη στην κορυφή 

Η έρευνα, που θα δημοσιευτεί στο περιοδικό Travel Medicine and Infectious Disease, πραγματοποιήθηκε σε συνάρτηση με Σχέδιο Δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη των επόμενων επιδημιών, στο οποίο επιλέχθηκαν παθογόνα μετά από αυστηρή αξιολόγηση λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η μεταδοτικότητα, η μολυσματικότητα, η σοβαρότητα και η δυνατότητά τους για εξέλιξη. Έπειτα, Eυρωπαϊκό Δίκτυο Έρευνας VACCELERATE για τα Εμβόλια COVID-19 και άλλες μολυσματικές ασθένειες προσέλαβε εμπειρογνώμονες σε θέματα μολυσματικών ασθενειών από όλο τον κόσμο, τόσο μεταξύ των μελών του όσο και εκτός αυτού, για να κατατάξουν τις ασθένειες που απαριθμούνται με βάση τον κίνδυνο πρόκλησης μιας πανδημίας.

Στους συμμετέχοντες ανατέθηκε να κατατάξουν διάφορα παθογόνα με βάση τον εκτιμώμενο κίνδυνο εκδήλωσης πανδημίας, περιλαμβάνοντας ασθένειες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο του ΠΟΥ και άλλα πρόσθετα παθογόνα. Οι εμπειρογνώμονες μπορούσαν να κατατάξουν έως 14 από αυτά με βάση τον κίνδυνο (τα 13 παθογόνα που απαριθμούνται συν την ασθένεια Χ) με οποιαδήποτε σειρά, και να προτείνουν επίσης παθογόνα που δεν απαριθμούνται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο μέγιστο των 14. Κάθε παθογόνο έλαβε βαθμολογία με βάση τις θέσεις του.

Σύμφωνα με συνολικά 187 απαντήσεις από 57 διαφορετικές χώρες, οι ιοί της γρίπης αναδείχθηκαν ως τα πιο ανησυχητικά παθογόνα, με άλλα ωστόσο να βρίσκονται εξίσου ψηλά στην κατάταξη: «Η μελέτη αποκάλυψε ότι η γρίπη, η ασθένεια Χ, ο ιός SARS-CoV-1, ο ιός SARS-CoV-2 και ο ιός Έμπολα είναι οι πιο ανησυχητικοί παθογόνοι μικροοργανισμοί όσον αφορά το πανδημικό τους δυναμικό. Τα παθογόνα αυτά χαρακτηρίζονται από τη μεταδοτικότητά τους μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και από ιστορικό προηγούμενων επιδημικών ή πανδημικών κρουσμάτων» κατέληξαν οι επιστήμονες.

«Αν και οι μικρές επιδημίες γρίπης εμφανίζονται κάθε χειμώνα, είναι κάπως ελεγχόμενες. Ωστόσο, κάθε εποχή τα εμπλεκόμενα στελέχη αλλάζουν, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε να προσβληθούμε από γρίπη αρκετές φορές στη ζωή μας και τα εμβόλια αλλάζουν χρόνο με το χρόνο. Σε περίπτωση που ένα νέο στέλεχος γίνει πιο ιογενές, αυτός ο έλεγχος θα μπορούσε να χαθεί» προειδοποιεί ο Δρα Jon Salmanton-García, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κολωνίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κολωνίας.

Διαβάστε επίσης:

«Νόσος Χ» – Επιδημιολόγοι κρούουν τον κώδωνα για νέα θανατηφόρα πανδημία

Κορωνοϊός, Γρίπη, Ιός RSV: Γιατί είναι στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ αυτό το καλοκαίρι

Γρίπη των πτηνών: Εξάπλωση του Α(Η5Ν1) στην Ελλάδα το 2022 – Τι αναφέρει έκθεση του ECDC

 

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ