«Μην αφήνετε άλλους να κάνουν τις επιλογές για εσάς»

«Μην αφήνετε άλλους να κάνουν τις επιλογές για εσάς»

Η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια και ζητήματα δημοκρατίας βρέθηκαν στην ατζέντα της ανοιχτής συζήτησης, στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας, ανάμεσα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και άλλους κορυφαίους συνυποψηφίους της για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα φώτα έπεσαν αναπόφευκτα στην πρόεδρο της Κομισιόν, με όλους τους ομιλητές να θίγουν τα ζητήματα-κλειδιά από τη δική τους σκοπιά, τον προερχόμενο από τους Πράσινους υποψήφιο να καταγγέλλει εγκατάλειψη της Πράσινης Συμφωνίας και τον ακροδεξιό να περιγράφει τις Βρυξέλλες ως «έναν βάλτο γεμάτο «ελίτ» που επιθυμούν να γεμίσουν την ΕΕ μετανάστες». Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση αυτή ήταν μια καινοτομία. Οπως σχολιάζει το Politico, η Φον ντερ Λάιεν θέλει τώρα να αλλάξει την εικόνα της, ώστε να μην προβάλλεται μόνο ως μια σκληρή επικεφαλής ικανή να διαχειρίζεται κρίσεις αλλά να βγει προς τα έξω και μια πιο οικεία της πλευρά, εκείνη της μητέρας και γιαγιάς που θέλει η οικογένειά της να μεγαλώσει σε μια ασφαλή Ευρώπη.

Από την πρώτη κιόλας παρέμβασή της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι θέλει να μοιραστεί το όραμά της για την Ευρώπη και αναφέρθηκε σε συζητήσεις που κάνει με τα παιδιά της. Τόνισε ότι μέσα στην πενταετία που πέρασε και χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν πολλές κρίσεις μέλημά της ήταν να συνεχίσει η Ευρώπη να πηγαίνει μπροστά. Υπογράμμισε ότι θέλει μια ισχυρή Ευρώπη, ότι επιθυμεί ενότητα αντί για πόλωση και μια Ευρώπη που νοιάζεται, προστατεύει και ευημερεί. «Αυτές οι εκλογές είναι πάνω απ’ όλα εκλογές για τη Δημοκρατία και η δημοκρατία αφορά τις επιλογές. Οπότε το μήνυμά μου απόψε είναι: Μην αφήνετε άλλους να κάνουν τις επιλογές για εσάς. Η ψήφος σας μετράει» τόνισε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, όπου της ασκήθηκε πίεση, παρουσίασε την Κεντροδεξιά ως το μοναδικό ανάχωμα στην Ακροδεξιά και υπερασπίστηκε την Πράσινη Συμφωνία ως τη μελλοντική απάντηση στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Το 2008, ως υπουργός Οικογένειας της Γερμανίας, η Φον ντερ Λάιεν άφησε τον ηθοποιό Χιου Τζάκμαν να τη βγάλει μέσα από έναν κάδο απορριμμάτων. Αυτή η εικόνα όμως έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα τελευταία πέντε χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η επικεφαλής της Κομισιόν έχει γίνει γνωστή για την απόλυτη αυτοπειθαρχία της και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς στα κεντρικά γραφεία της Επιτροπής. Οπως έγραψε το Politico, η προσωπικότητα και η οικογενειακή ζωή της γιατρού που γεννήθηκε στις Βρυξέλλες, έγινε μέλος του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της πρώην καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και ακολούθησε μια μακρά πορεία σε υψηλά κυβερνητικά πόστα αποτελούν σημεία αναφοράς στη γερμανική πολιτική ζωή. Αυτό το πρόσωπο θα επιχειρήσει τώρα να δείξει και στην Ευρώπη.

Αναλυτές σε διεθνή δίκτυα επισημαίνουν ότι πέρα από τις ισχυρές σχέσεις που διατηρεί η Φον ντερ Λάιεν με τις ευρωπαϊκές εθνικές κυβερνήσεις, συχνά κεφαλαιοποιεί και το χαμηλό έως ασθενές προφίλ των ανταγωνιστών της. Ο πιο σημαντικός υποψήφιος στην κούρσα είναι ο Νίκολας Σμιτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εργασία και τα Κοινωνικά Δικαιώματα, ο οποίος εκπροσωπεί το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES). Ο Σμιτ μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις άμεσες επιθέσεις εναντίον της Φον ντερ Λάιεν και απλώς τονίζει ότι το ΕΛΚ συχνά «στρογγυλεύει» ακροδεξιά στοιχεία στη συζήτηση για καίρια ζητήματα.

Στη συζήτηση του Μάαστριχτ, που συνδιοργανώθηκε από το Politico Europe και το Studio Europa, πήραν μέρος επίσης οι Μαρί-Αγκνες Στρακ-Ζίμερμαν (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη), Μπας Εϊκχουτ (Ευρωπαϊκό Κόμμα Πρασίνων), Αντερς Βίστισεν (Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας), Βάλτερ Μπάιερ (Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς), Μάιλις Ρόσμπεργκ (Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) και Βαλέριου Γκιλέτσι (Ευρωπαϊκό Χριστιανικό Πολιτικό Κίνημα).

Χωρίς σαφή εναλλακτική λύση, ο κεντροδεξιός σχηματισμός ποντάρει πολλά στη Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία που αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανταγωνιστικότητα και την άμυνα, ζητήματα που βρίσκουν κοινό, εντός του συντηρητικού εκλογικού σώματος.

«Ευημερία. Ασφάλεια. Δημοκρατία. Για αυτά νοιάζονται οι πολίτες σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Και αυτά θα επιδιώξει το ΕΛΚ» επισημαίνει η Φον ντερ Λάιεν σε ένα απόσπασμα παλαιότερων δηλώσεών της που προβάλλει και στην εκστρατεία της.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ