Ισραήλ: Το Κογκρέσο απειλεί το ΔΠΔ να μην εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά αξιωματούχων του Τελ Αβίβ

Ισραήλ: Το Κογκρέσο απειλεί το ΔΠΔ να μην εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά αξιωματούχων του Τελ Αβίβ

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει λάβει προειδοποιήσεις από μέλη του Κογκρέσου – και των δύο κομμάτων – ότι η τυχόν έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους θα προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ, και η σχετική νομοθεσία βρίσκεται ήδη στα σκαριά.

Σε σχετικό ρεπορτάζ το Axios αναφέρει ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε την παρέμβαση Μπάιντεν ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης τόσο κατά του ίδιου όσο κατά άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Ισραήλ.

Τις τελευταίες ημέρες τόσο τα ισραηλινά ΜΜΕ όσο και διεθνή μέσα μεταφέρουν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ανησυχεί έντονα για αυτό το ενδεχόμενο που θα συμβάλει στην περαιτέρω απομόνωση της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, στην οποία χαρακτήρισε τα αναφερόμενα εντάλματα «επαίσχυντα» και «παράνομα»

Ο Νετανιάχου μάλιστα σε δηλώσεις του επιτέθηκε στο ΔΠΔ – χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε εντάλματα σύλληψης – σημειώνοντας ότι η όποια απόφαση κατά του Ισραήλ δεν θα έχει καμία επίπτωση στην πολεμική του επιχείρηση αλλά θα συνιστά ένα κακό προηγούμενο και για άλλες χώρες.

Το ΔΠΔ διερευνά καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου τόσο κατά του ισραηλινού στρατού όσο και κατά της Χαμάς που χρονολογούνται από το 2014.

«Θα μπορούσαν να διωχθούν και Αμερικανοί – Να αποτρέψουν ένα τέτοιο έκτρωμα»

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεφώνημα του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν, αλλά δήλωσε ότι «το ΔΠΔ δεν έχει καμία δικαιοδοσία σε αυτή την κατάσταση και δεν υποστηρίζουμε την έρευνά του».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον εξέδωσε δήλωση τη Δευτέρα, στην οποία χαρακτήρισε τα αναφερόμενα εντάλματα «επαίσχυντα» και «παράνομα».

«Εάν δεν αμφισβητηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν, το ΔΠΔ θα μπορούσε να δημιουργήσει και να αναλάβει πρωτοφανή εξουσία να εκδίδει εντάλματα σύλληψης εναντίον Αμερικανών πολιτικών ηγετών, Αμερικανών διπλωματών και Αμερικανών στρατιωτικών», δήλωσε ο Τζόνσον.

Ο ίδιος κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση Μπάιντεν «να απαιτήσει αμέσως και απερίφραστα να αποσυρθεί το ΔΠΔ» και «να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αποτρέψει ένα τέτοιο έκτρωμα».

Κυρώσεις σε δικαστές

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικλ Μακ Κολ (Ρεπουμπλικάνος) δήλωσε στο Axios ότι αναμένει μια έκδοση της Βουλής των Αντιπροσώπων του νομοσχεδίου του γερουσιαστή Tom Cotton (Ρεπουμπλικάνος) για την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του ΔΠΔ που εμπλέκονται στην έρευνα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αλλά πρόσθεσε: «Ελπίζουμε να μην φτάσουμε σε αυτό».

Ο βουλευτής Μπραντ Σέρμαν (Δημοκρατικός) δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σκεφτούν αν θα παραμείνουμε» στο Καταστατικό της Ρώμης – τη συνθήκη που ίδρυσε το ΔΠΔ.

«Πρέπει να σκεφτούμε να μιλήσουμε με ορισμένες από τις χώρες που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη για το αν θέλουν να υποστηρίξουν τον οργανισμό», πρόσθεσε.

Ο φιλοϊσραηλινός βουλευτής Ρίτσι Τόρες και ο γερουσιαστής Τζον Φέτερμαν, αμφότεροι μέλη του Δημοκρατικού κόμματος, επέκριναν τα φερόμενα εντάλματα, με τον Τόρες να ζητά «ισχυρές συνέπειες τόσο από το Κογκρέσο όσο και από τον πρόεδρο».

«Ξέρω ότι το Κογκρέσο θα εξασφαλίσει συνέπειες για μια τέτοια παράλογη απόφαση», δήλωσε ο Σέρμαν σε ανάρτησή του στο X.

Το ΔΠΔ είναι ανεξάρτητο όργανο

Εκπρόσωπος του ΔΠΔ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό, ανέφερε το Axios.

«Το ΔΠΔ είναι ένα ανεξάρτητο όργανο και πρέπει να προχωρήσει σε αυτό που πρέπει να κάνει», δήλωσε η πρόεδρος του Progressive Caucus Pramila Jayapal (Δημοκρατική), μια σφοδρή επικρίτρια του Ισραήλ.

Ο βουλευτής Mark Pocan (Δημοκρατικός), ένας άλλος προοδευτικός επικριτής του Ισραήλ, δήλωσε ότι «δεν είναι θέμα του Κογκρέσου να τους λέει (σσ στους Δικαστές) τι να κάνουν».

Αρκετοί Δημοκρατικοί βουλευτές που έχουν ασκήσει κριτική στο Ισραήλ δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθούν επί των πιθανών ενταλμάτων πριν αυτά εκδοθούν.

«Γιατί δεν βλέπουμε τι θα συμβεί και μετά μπορούμε να αξιολογήσουμε με βάση ό,τι βγει», δήλωσε ο βουλευτής Jim McGovern (Δημοκρατικός) στο Axios.

Ο βουλευτής Dan Kildee (Δημοκρατικός) δήλωσε ότι έχει «ανησυχίες σχετικά με τις διώξεις στον πόλεμο», αλλά «είναι πάντα καλή ιδέα να γνωρίζουμε τα γεγονότα προτού κάνουμε μια κρίση».

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ