Intracom Properties: Οι άξονες του επιχειρηματικού πλάνου και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο –

Intracom Properties: Οι άξονες του επιχειρηματικού πλάνου και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο - Οικονομικός Ταχυδρόμος

Ένα πολύπλευρο αναπτυξιακό πλάνο «τρέχει» η Ιntracom Properties, ο επενδυτικός βραχίονας του ομίλου Ιntracom στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας, που διαχειρίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 120 εκατ. ευρώ και επενδύει σε εμπορικά ακίνητα και τουρισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intracom Properties, κ. Σωτήρης Μπακαγιάννης μας μιλά για την δρομολογούμενη εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τους άξονες του επιχειρηματικού πλάνου, το «άνοιγμα» στον τουριστικό κλάδο, την εξέλιξη της ελληνικής αγοράς ακινήτων και επιπλέον την επίδραση των υψηλών επιτοκίων στις επενδύσεις.

OT: Δρομολογείτε την εισαγωγή σας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι δυνατότητες πιστεύετε θα «ξεκλειδώσει» αυτή η εξέλιξη για την εταιρεία;

Ο Όμιλος Intracom Holdings έχει διαχρονικά δείξει την πίστη στις δυνατότητες που δίνει το ΧΑ, καθώς οι περισσότερες εταιρείες του Ομίλου έχουν εισαχθεί σε αυτό, ενώ σήμερα έχει συμμετοχή σε 5 εισηγμένες εταιρείες. To XA δείχνει ήδη σημαντικά σημάδια ανάπτυξης και με την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα μας και γίνεται η βασική πύλη τοποθέτησης κεφαλαίων από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Η εισαγωγή στο ΧΑ ήταν κομμάτι της στρατηγικής μας όταν εξαγοράσαμε την εισηγμένη εταιρεία Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Α.Ε. Η έμμεση αυτή εισαγωγή δίνει τη δυνατότητα στη νέα Intracom Properties, εφόσον το επιθυμούμε, να μετατραπεί σε ΑΕΕΠ. Οι ΑΕΕΠ υπό την προϋπόθεση ενός χαρτοφυλακίου, που έχει το κατάλληλο μέγεθος και επιδόσεις μπορεί να είναι ένα ελκυστικό επενδυτικό σχήμα, παρόλο που σήμερα στο ΧΑ και διεθνώς φαίνεται να υποαποδίδουν. Δεν αποκλείεται αυτή η εισαγωγή να ξεκλειδώσει και άλλες δυνατότητες.

OT: Σε ποιους άξονες κινείται το επιχειρηματικό πλάνο; Πως εξελίσσεται το «άνοιγμα» στον τουριστικό κλάδο;

Η αρχική μας προσπάθεια από την ίδρυση της Intracom Properties τον Φεβρουάριο του 2023, ήταν να διαχειριστούμε το αρχικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 60εκ. ευρώ με βέλτιστο τρόπο αυξάνοντας εισοδήματα και επιδόσεις. Με την απόκτηση της Ι. Κλουκίνας – Ι. Λάππας Α.Ε προσθέσαμε αξία ακινήτων 50εκ. ευρώ και έπρεπε μέσα από μια σειρά εταιρικών μετασχηματισμών (απόσχιση ΚΛΜ Α.Τ.Ε, απόσχιση Mothercare), να καταλήξουμε σε ένα όχημα, που θα μπορούσε να προχωρήσει σε ανάπτυξη και νέες επενδύσεις. Σήμερα, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει τις παραπάνω ενέργειες μπορούμε να προχωρήσουμε στο πλάνο μας.

Ο τουριστικός κλάδος είναι στο ενδιαφέρον μας εδώ και περίπου 10 χρόνια, καθώς ο Όμιλος με όχημα την Intradevelopment, είχε στο παρελθόν προχωρήσει σε σημαντικές και πετυχημένες αναπτύξεις στη Μύκονο (Branco Hotel, Luxury Villas, Καλό Λιβάδι Project). Έχουμε σημαντική τεχνογνωσία και διάθεση να αναπτύξουμε νέα Projects. Πρόσφατα αποκτήσαμε ένα ξενοδοχείο 55 δωματίων στα Κουφονήσια, το οποίο σκοπεύουμε να αναπτύξουμε σε ένα σύγχρονο Resort, ενώ στη Μύκονο θα αναπτύξουμε ένα συγκρότημα κατοικιών Προσωπικού.

OT: Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά ακινήτων; Που θεωρείτε ότι υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης;

Η αγορά συνεχίζει να αναπτύσσεται έχοντας ως βασικούς παράγοντες την ανάπτυξη γύρω από τον τουρισμό (ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες), την έλλειψη ποιοτικών χώρων γραφείων και την έλλειψη χώρων κατοικίας και αποθηκών. Η ανάπτυξη είναι πιο σταθερή στα προϊόντα που έχουν ξένους πελάτες (π.χ ξενοδοχεία, luxury κατοικίες), αλλά πιο ευάλωτη στα προϊόντα που αφορούν στη μεσαία Ελληνική τάξη (π.χ κατοικίες και εξοχικά σπίτια), καθώς η αγοραστική δύναμη έχει περιοριστεί από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Εμείς βλέπουμε τις ευκαιρίες σε πιο στοχευμένα προϊόντα, όπως στον τουρισμό σε λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά, στα κτίρια που μπορούν να αλλάξουν χρήση και να ανακαινιστούν, στις οργανωμένες κατοικίες (φοιτητικές ή προσωπικού, κλπ). Σε κάθε περίπτωση, επενδύουμε σε Projects που μπορούμε να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία και με πράσινο προσανατολισμό.

OT: Το επιχειρηματικό περιβάλλον παραμένει αρκετά απαιτητικό. Πόσο θεωρείτε ότι επηρεάζουν τις επενδύσεις τα υψηλά επιτόκια;

Προφανώς η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει σημαντικά όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στον τομέα των ακινήτων πανευρωπαϊκά έχει οδηγήσει σε κατάρρευση μεγάλες εταιρείες που ήταν βασισμένες στα μηδενικά επιτόκια των προηγούμενων ετών. Στην Ελλάδα, λόγω της διαφοράς του οικονομικού κύκλου, η άνοδος των επιτοκίων μάς πέτυχε στη φάση της ανάπτυξης και μπορεί να επηρεάζει τις αξίες και την ταχύτητα των αποφάσεων, αλλά δε φαίνεται να δρα ανασταλτικά.

Σε αυτό το περιβάλλον υπάρχουν και θετικά στοιχεία: Πρωτίστως το ταμείο ανάκαμψης, που δίνει μια σημαντική δυνατότητα περιορισμού του κόστους δανεισμού και αποτελεί μοχλό ανάπτυξης νέων Projects. Πολλές εταιρείες (και εμείς) προσπαθούμε να εντάξουμε τα έργα μας σε αυτό το πλαίσιο. Η μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη τάση των επιτοκίων είναι πολύ σημαντική, μια σταδιακή αποκλιμάκωση, έστω και σε βάθος χρόνου θα βελτιώσει σημαντικά τις αποδόσεις των επενδύσεων που γίνονται σήμερα.

Πηγή: ot.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ