Η κυβέρνηση θα επαναφέρει την τροπολογία για την επιστολική ψήφο στις…

"Αντίβαρο" στην αποχή η επιστολική ψήφος

Το…γάντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης πετάει η κυβέρνηση που προετοιμάζεται να επαναφέρει προς ψήφιση την τροπολογία που ανοίγει το δρόμο, προκειμένου το εργαλείο της επιστολικής ψήφου να ισχύσει και στις εθνικές εκλογές. Χωρίς (προς το παρόν) να έχει οριστεί το…momentum της συγκεκριμένης κίνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε ότι η επιστολική ψήφος δυναμώνει τη Δημοκρατία. “Θα επαναφέρουμε την τροπολογία για τις εθνικές εκλογές. Ως προς τους εκλογείς του εξωτερικού το έχουμε κάνει και θα το επαναφέρουμε, ελπίζοντας αυτήν τη φορά και στη στήριξη της αντιπολίτευσης. Ως προς τους εντός Ελλάδας εκλογείς πρέπει να είναι ορθό το νομοθέτημα συνταγματικά για να το θεσπίσουμε για τις εθνικές εκλογές…Το εγχείρημα ως προς το σκέλος των ευρωεκλογών ήδη έχει πετύχει και είναι μία καλή αρχή…”, τόνισε.

Ο τελικός αριθμός εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα της επιστολικής είναι 202.556 από 128 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων Ελλήνων του εξωτερικού κατέγραψε αύξηση σε ποσοστό 280% σε σχέση με τους 17.365 απόδημους που ψήφισαν στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.  Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι Έλληνες που διαμένουν σε χώρες της Ευρώπης, ενώ έχουν καταγραφεί εγγεγραμμένοι από 93 διαφορετικές χώρες στις οποίες δεν είχε συσταθεί εκλογικό τμήμα στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου, όπως Παπούα Νέα Γουινέα, Καζακστάν, Ελ Σαλβαδόρ, Ισημερινός, Τζιμπουτί, Ουγκάντα, Κονγκό, Καμπότζη, Ονδούρα, Γουατεμάλα, Βιετνάμ. “Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες εκλογείς που κατοικούν σε αυτές τις χώρες, αν δεν είχε θεσμοθετηθεί η δυνατότητα της επιστολική ψήφου δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αν δεν ταξίδευαν για να έρθουν στην Ελλάδα. Οι χώρες που σημείωσαν τον μεγαλύτερο αριθμό εγγραφών είναι η Γερμανία με 9.578 εγγεγραμμένους, το Ηνωμένο Βασίλειο με 9.090, οι ΗΠΑ με 3.857, το Βέλγιο με 3.491, η Ολλανδία με 3.119 και η Κύπρος με 2.808. Μία μεγάλη αλλαγή έγινε πράξη και ήρθε για να μείνει”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης, με αφορμή τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για παροχή 13ου και 14ου μισθού εγκάλεσε τον κ. Κασσελάκη για επιστροφή στη λογική των…λεφτόδεντρων. “Εμείς απευθυνθήκαμε στους πολίτες ενόψει των εκλογών του 2023 με ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Εξασφαλισμένο ότι θα εφαρμοστεί. Ο κ. Κασσελάκης και μία μόνο συνέντευξη κοστίζει 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τους πολίτες. Ο 13ος και 14ος μισθός κοστίζει 2,5 με τρία δισεκατομμύρια ετησίως στον προϋπολογισμό. Δεν είναι λογικό ενώ το πρόγραμμα της κυβέρνησης κοστίζει εννέα δισεκατομμύρια ο αρχηγός της αντιπολίτευσης να τάζει 60 δισεκατομμύρια σε τέσσερα χρόνια. Εμείς δώσαμε έναν επιπλέον μισθό στο δημόσιο βασισμένο στο πρόγραμμά μας, στις αντοχές της οικονομίας. Μη υποθηκεύοντας τις επόμενες γενιές. Ο κ. Κασσελάκης στέκεται κάτω από…λεφτόδεντρα και τάζει στους πάντες τα πάντα…”, ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτήθηκε και για την απόφαση της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι. “Οι τελευταίοι που μπορούμε να κατηγορηθούμε για λαϊκισμό όσον αφορά σε δηλώσεις ή δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με δικαστικές αποφάσεις είμαστε εμείς…Απαγορεύεται κατ’ εμέ ο οποιασδήποτε εκπρόσωπος της εκτελεστικής εξουσίας να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Σε ανθρώπινο επίπεδο καταλαβαίνω τις αντιδράσεις μέρους της κοινωνίας. Αυτό που μπορεί να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση είναι δύο πράγματα. Να κάνει ό,τι μπορεί για να μη ζήσουμε άλλες τέτοιες τραγωδίες…Το δεύτερο είναι να ψηφίζει νόμους. Και επειδή αντιληφθήκαμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τον ποινικό κώδικα δεν ήταν δίκαιο το αλλάξαμε και το αυστηροποιήσαμε. Αλλάξαμε τον τρόπο έκτισης ποινής στα πλημμελήματα. Δυστυχώς, όμως, για την υπόθεση αυτή, όπως για όλες τις υποθέσεις, το δικαστήριο υποχρεούται να εφαρμόσει την επιεικέστερη νομοθεσία που ίσχυσε από την τέλεση της πράξης μέχρι την αμετάκλητη απόφαση. Εφαρμόστηκε ο ποινικός κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ. Τις αποφάσεις τις εκδίδουν τα δικαστήρια. Η Δικαιοσύνη έχει όλα τα απαραίτητα εργαλεία και ήδη είχαμε ανακοίνωση από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Να επισημάνω ότι επειδή χαρακτηρίστηκαν ως πλημμεληματικού χαρακτήρα παραγράφονται στα οκτώ χρόνια. Άρα, όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα”, επεσήμανε. “Δε θα γίνουμε ΣΥΡΙΖΑ, δε θα βγάλουμε πανό με ονόματα νεκρών, δε θα εργαλειοποιήσουμε”, συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Όπως ανακοίνωσε, επίσης, αύριο θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Πηγή: capital.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ