Γάζα: Έρευνα για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στα δύο μεγάλα νοσοκομεία

Γάζα: Έρευνα για πιθανή διάπραξη εγκλημάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στα δύο μεγάλα νοσοκομεία

Εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πήραν καταθέσεις από μέλη του προσωπικού των δύο μεγαλύτερων νοσοκομείων της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι το ΔΠΔ διεξάγει έρευνα συγκεντρώνοντας στοιχεία από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για την πιθανή διάπραξη εγκλημάτων στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι δύο πηγές, που δεν κατονομάζονται, είπαν στο Reuters ότι οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου συγκέντρωσαν μαρτυρίες από το προσωπικό του Αλ Σίφα, του βασικού νοσοκομείου της Πόλης της Γάζας και του Νάσερ, του βασικού νοσοκομείου της Χαν Γιούνες, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια πιθανών μαρτύρων.

Τα νοσοκομεία προστατεύονται βάσει διεθνών συμβάσεων, στη διάρκεια του πολέμου, γεγονός που καθιστά τις επιθέσεις εναντίον τους εγκλήματα πολέμου

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι τα γεγονότα που συνέβησαν στα νοσοκομεία αποτελούν τμήμα της έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η αρμοδιότητα του οποίου αφορά στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίας και επίθεσης.

Το γραφείο της εισαγγελίας του ΔΠΔ αρνήθηκε να σχολιάσει τα επιχειρησιακά θέματα των ερευνών, επικαλούμενο την ασφάλεια των θυμάτων και των μαρτύρων.

Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις στα δύο νοσοκομεία;

Το Δικαστήριο έχει ανακοινώσει ότι ερευνά και τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, κατά συνέπεια και την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς κατά του Ισραήλ, και την ισραηλινή επίθεση στην Γάζα.

Σε μία ένδειξη ότι το ΔΠΔ ερευνά και τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, η Ισραηλινή δικηγόρος Γιαέλ Βίας Γκβίρσμαν, η οποία εκπροσωπεί ορισμένα θύματα της επίθεσης της Χαμάς, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι μερικοί πελάτες της έδωσαν τις μαρτυρίες τους απευθείας στους ερευνητές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, και τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Γάζας υπήρξαν προνομιακοί στόχοι των ισραηλινών δυνάμεων – περικυκλώθηκαν, πολιορκήθηκαν και δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις που κατηγόρησαν τη Χαμάς ότι χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις τους για στρατιωτικούς σκοπούς.

Τις τελευταίες ημέρες, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ζήτησαν επίσης τη διεξαγωγή έρευνας για την εκταφή εκατοντάδων νεκρών από ομαδικούς τάφους στο νοσοκομείο Νάσερ. Οι δύο πηγές που μίλησαν στο Reuters δεν ήταν σε θέση να πουν αν οι ομαδικοί αυτοί τάφοι αποτελούν μέρος της έρευνας.

Το Ισραήλ αρνείται ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου εντός και γύρω από τα νοσοκομεία της Γάζας, όπου, όπως υποστηρίζει, οι ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες δικαιολογούνταν από την παρουσία εκεί μαχητών της Χαμάς.

Τα νοσοκομεία προστατεύονται βάσει διεθνών συμβάσεων, στη διάρκεια του πολέμου, γεγονός που καθιστά τις επιθέσεις εναντίον τους εγκλήματα πολέμου, αν και η προστασία αυτή μπορεί να χαθεί υπό ορισμένες συνθήκες, όπως όταν χρησιμοποιούνται από μαχητές κατά επιβλαβή για τον εχθρό τρόπο.

Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ

Το Ισραήλ δεν είναι μέλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Τα παλαιστινιακά εδάφη προσχώρησαν ως κράτος μέλος το 2015.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το γεγονός αυτό του δίνει αρμοδιότητα επί ενεργειών που διαπράττονται από οποιονδήποτε, περιλαμβανομένων των Ισραηλινών στρατιωτών, στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς και επί ενεργειών που διαπράττονται από Παλαιστίνιους οπουδήποτε, περιλαμβανομένου και του ισραηλινού εδάφους. Το Ισραήλ, πάντως, δεν αναγνωρίζει δικαιοδοσία του ΔΠΔ επί των πολιτών του.

Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με έδρα την Χάγη δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το ανώτατο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών που εκδικάζει διαφορές μεταξύ κρατών, αντίθετα με το ΔΠΔ που εκδικάζει προσφυγές κατά προσώπων.

Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ