ΕΣΥ – Νοσοκομεία: Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν μπόνους

ΕΣΥ - Νοσοκομεία: Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν μπόνους

Οι γιατροί εντάσσονται σε ειδικά μισθολόγια, επομένως δεν είναι δικαιούχοι του μπόνους αποδοτικότητας που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός

ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Ευχάριστα νέα επεφύλασε το χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο για περίπου 200.000 δημοσίους υπαλλήλους που θα λάβουν μπόνους αποδοτικότητας έως 15%, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός.

Το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής έχει στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η νέα πρωτοβουλία αφορά και στον κλάδο της Υγείας και τα νοσοκομεία, όπως σε κάθε τομέα του δημοσίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι γιατροί δεν θα λάβουν μπόνους, καθώς εντάσσονται στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων. Αντίθετα, δικαιούχοι του «πριμ» είναι οι νοσηλευτές, καθώς και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων. Το Υπουργείο Εσωτερικών έκανε χθες γνωστό ότι το μπόνους θα λάβουν όλοι οι υπάλληλοι φορέων που υπάγονται στο σύστημα στοχοθεσίας – αξιολόγησης.

Οι νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος Υγείας, που θα μπορούν να διεκδικήσουν μπόνους αποδοτικότητας, υπολογίζονται σε περίπου 18.000. Πρόκειται για το μόνιμο προσωπικό, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται επικουρικοί και νοσηλευτικό προσωπικό με άλλη σχέση εργασίας, που δεν τους «πιάνει» το μπόνους. Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, το 2022 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ εργάζονταν συνολικά 84.230 άτομα, εκ των οποίων οι 19.921 γιατροί.

Το ύψος του μπόνους των νοσηλευτών, σε αντιστοιχία με κάθε φορέα του δημοσίου, θα καθορίζεται από μετρήσιμους στόχους. Οι αρχικοί στόχοι θα τίθενται από τον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας. Η στοχοθεσία θα ξεκινήσει το 2025 και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πετύχουν τους στόχους θα ανταμοιφθούν το 2026. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της Υγείας καθώς όλοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν χαμηλούς μισθούς. Επιπλέον, το προσωπικό είναι κουρασμένο και σε πολλές φορές μη αποδοτικό. Η παροχή, επομένως, κινήτρων θα φέρει οφέλη για το ίδιο το προσωπικό και πρωτίστως τους ασθενείς.

Οι στόχοι των υπηρεσιών που προκύπτουν από την υφιστάμενη διαδικασία στοχοθεσίας φορέων του Δημοσίου διαμορφώνονται στο σύνολό τους σύμφωνα με τη μέθοδο S.M.A.R.T.

Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν στόχοι που είναι:

◦ Συγκεκριμένοι,
◦ μετρήσιμοι,
◦ επιτεύξιμοι,
◦ σχετικοί,
◦ χρονικά προσδιορισμένοι.

Ο βαθμός επίτευξης των επιλεγμένων προς επιβράβευση στόχων υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης. Οι δείκτες αυτοί, καθώς και το τεκμηριωτικό υλικό που αποδεικνύει την πρόοδο της επίτευξης των επιλεγμένων στόχων, καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής, που υλοποιείται για τον σκοπό αυτό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Αίρονται και τα τελευταία μέτρα κατά της Covid-19 που παρέμεναν σε ισχύ σε δομές Υγείας

Νέο app έχουν οι γιατροί για τη φροντίδα παιδιών και εφήβων

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ