Συνάντηση Φιντάν – Μπλίνκεν στη σκιά της αναβολής επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

Συνάντηση Φιντάν - Μπλίνκεν στη σκιά της αναβολής επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ

Ο πόλεμος στη Γάζα και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Δευτέρα στο Ριάντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ Μπλίνκεν και Φιντάν συζήτησαν τις προσπάθειες για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός που θα εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων και θα συμβάλει στην ανακούφιση των δεινών των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ από την πλευρά του ανέφερε ότι η άρνηση της Χαμάς να αποδεχθεί μια συμφωνία είναι η αιτία και για τη συνέχιση της σύγκρουσης. Προέτρεψε δε να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες για να πεισθεί η Χαμάς να αποδεχθεί την πρόταση άμεσης κατάπαυσης του πυρός που βρίσκεται στο τραπέζι.

Ανάγκη η αποφυγή κλιμάκωσης του πολέμου

Μπλίνκεν και Φιντάν επίσης μίλησαν για τις προσπάθειες για την εξασφάλιση μιας βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή, οι οποίες συνεχίζονται, μεταξύ των οποίων και η αναζήτηση ενός οδικού χάρτη με στόχο τη δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους με εγγυήσεις για το Ισραήλ. Ενώ ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η αγγλόφωνη DailySabah από την πλευρά της επισημαίνει ότι ΗΠΑ και Τουρκία έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα, καθώς η Τουρκία υποστηρίζει ανοιχτά τη Χαμάς ενώ οι ΗΠΑ είναι ο κύριος υποστηρκτής του Ισραήλ.

Υπογραμμίζει δε την αναβολή της επίσκεψης του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ.

Στη συνάντηση αναφέρεται και το κρατικό πρακτορείο Anadolu χωρίς ωστόσο να δίνει λεπτομέρειες.



Πηγή: in.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ