Πρόστιμα κι ένα νέο πρόσωπο στη διαρροή των emails

Πρόστιμα κι ένα νέο πρόσωπο στη διαρροή των emails

Το πόρισμα της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων των εκλογέων εξωτερικών στην Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Γιώργου Νούλη, που χειρίζεται την έρευνα, αλλά και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που συνεδριάζει σήμερα για το πόρισμα της δικής της έρευνας και δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και κυρώσεις σε μορφή προστίμων. Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, πάντως, απέδωσε ευθύνες σε ένα νέο πρόσωπο, πέραν του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου, Μιχάλη Σταυριανουδάκη, που είχε αποδεχθεί την πολιτική ευθύνη της διαρροής.

Πειθαρχικά μέτρα

Συγκεκριμένα η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου πρότεινε πειθαρχικά μέτρα εναντίον υπαλλήλου υφιστάμενου του Σταυριανουδάκη, που φέρεται να του έδωσε τη λίστα κατόπιν αιτήματός του. Υπονοείται, μάλιστα, πως ο υπάλληλος γνώριζε ότι ήταν λάθος όταν του ζήτησαν προσωπικά στοιχεία των εκλογέων εξωτερικού από τους καταλόγους που είχαν καταρτιστεί στις περσινές εθνικές εκλογές. Αλλά τα έδωσε (σύμφωνα με το πόρισμα) επειδή θεώρησε ότι οφείλει να ανταποκριθεί στην εντολή του προϊσταμένου του. Ωστόσο, υπάρχουν λεπτομέρειες στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα και βάσει αυτών θα εξεταστεί πειθαρχικά. Ειδικότερα, αν ο υπάλληλος θεωρεί την εντολή του προϊσταμένου του παράνομη οφείλει να καταθέσει γραπτώς ένσταση. Ενώ η υποχρέωση να τηρήσει μια εντολή παύει να ισχύει αν είναι «προδήλως παράνομη». Μαθαίνω, επίσης, ότι η εσωτερική έρευνα του υπουργείου εντόπισε κενά ασφαλείας και εφαρμογής του GDPR. Ακούγεται δε ότι ενεργοποιήθηκε και η (εθελοντική) βοήθεια εταιρείας με ειδίκευση στα ηλεκτρονικά συστήματα.

Τα ίχνη του ξυλολίου

Ξαναφουντώνουν τα σενάρια για τα μυστηριώδη ίχνη ξυλολίου που εντοπίστηκαν στον χώρο του δυστυχήματος των Τεμπών μετά τις νέες πληροφορίες που παρουσίασε ο «Βηματοδότης». Οι οποίες προκάλεσαν την παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη, που ζήτησε επίσπευση των ερευνών, ώστε να απαντηθεί αν υπήρξε παράνομη μεταφορά ξυλολίου από την εμπορική αμαξοστοιχία κι αν όντως ανιχνεύτηκε αυτή η ουσία, μαζί με άλλες, στα οικόπεδα όπου μεταφέρθηκαν οι όγκοι χώματος μετά το δυστύχημα (κατά το λεγόμενο «μπάζωμα», την εκχέρσωση του σημείου). Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», το πόρισμα του καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ σχετικά με τα αίτια της έκρηξης αναμένεται λίγο μετά το Πάσχα, με την προσδοκία να δώσει απάντηση στα ερωτήματα που απασχολούν τις οικογένειες των θυμάτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ίχνη ξυλολίου που εντοπίστηκαν σε επτά διαφορετικά σημεία του χώρου της τραγωδίας. Αυτά επισήμως αποδόθηκαν στο λιώσιμο των βαφών των βαγονιών και των υλικών κάλυψης των γκράφιτι. Οι ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες, ωστόσο, έχουν επισημάνει ότι δεν παρατηρήθηκε αλλοίωση της βαφής των συρμών και, το κυριότερο, ότι το ξυλόλιο βρέθηκε και σε σημεία όπου δεν υπήρχε κοντά κανένα βαγόνι. Επαναφέροντας, έτσι, τα σενάρια για το ενδεχόμενο παράνομης μεταφοράς του.

Στο μικροσκόπιο

Με προσοχή παρακολουθούν στο Μαξίμου τις τελευταίες παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά. Και δεν τους έχει περάσει καθόλου απαρατήρητο ότι επέλεξε δυο φορές το τελευταίο τριήμερο να εκφραστεί με αιχμές, ειδικότερα για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό σε παρουσίαση βιβλίου.  «Παρατηρώ περίεργα πράγματα εσχάτως, για να το πω κομψά…» σχολίασε, κάνοντας λόγο για «επαγγελματίες κατευναστές που ισχυρίζονται ότι τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που εγείρει η Τουρκία δεν διευθετούνται λόγω Κυπριακού» και προτείνουν «να προχωρήσουμε χωρίς την Κύπρο». Ενώ κατηγόρησε πιο ευθέως την κυβέρνηση, με αφορμή τη φετινή επέτειο για τα 50 χρόνια του «Αττίλα», ότι «δεν έχει προχωρήσει, ως οφείλει, σε διεθνείς πρωτοβουλίες για την υπενθύμιση της τραυματικής αυτής επετείου». Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει τις δικές του απόψεις που είναι σεβαστές μεν, προσωπικές δε. Οχι ότι δεν… δαγκώνονται, όμως, όταν ακούν την κριτική που τους κάνει, και δη εν τω μέσω προεκλογικής περιόδου.

Πασαρέλα στη Σούδα

Κάτι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάτι η κρίση στη Μέση Ανατολή και η ΝΑΤΟϊκή άσκηση NEPTUNE STRIKE 2024, τα αεροπλανοφόρα κάνουν ουρά ποιο θα περάσει από τη Σούδα. Στην… Αμερικανική Ευκολία Σούδας, όπως είναι η τυπική της ονομασία, έδεσε το πρωί της Κυριακής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ», ενώ αναμένεται τη Μεγάλη Πέμπτη το γαλλικό «Σαρλ Ντε Γκωλ». Το Σάββατο ήταν εκεί το ισπανικό αεροπλανοφόρο «Χουάν Κάρλος» (δίδυμο του τουρκικού «Anadolu») που έκανε ασκήσεις για πρώτη φορά στο Ιόνιο. Ενώ και το ιταλικό «Cavour» κινείται κι αυτό γύρω από την Κρήτη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3+1 πρόσωπα – κλειδιά

3+1 πρόσωπα – κλειδιά

Οικονομία Ο υπεύθυνος για την οικονομική διπλωματία της χώρας, υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, είναι ένα από…