Προεκλογική καμπάνια από την Αθήνα ξεκινάει ο Eντι Ράμα

Προεκλογική καμπάνια από την Αθήνα ξεκινάει ο Eντι Ράμα

Την Κυριακή 12 Μαΐου έχει προγραμματίσει ομιλία ο Eντι Ράμα στην Αθήνα προκειμένου να απευθυνθεί στην αλβανική διασπορά, σε μια χρονική στιγμή που απέχει λιγότερο από μήνα από τις κρίσιμες για την ελληνική κυβέρνηση ευρωεκλογές του Ιουνίου και, επιπλέον, συμπίπτει με την ημέρα κατά την οποία φυλακίστηκε έναν χρόνο πριν ο Φρέντι Μπελέρης, υποψήφιος πλέον ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.

Αλβανικές διπλωματικές πηγές αποσυνδέουν την επίσκεψη Ράμα από την υπόθεση Μπελέρη, τονίζοντας ότι για την εν λόγω επίσκεψη είχαν αναζητηθεί και προγενέστερες ημερομηνίες, όπως η 14η Απριλίου και η 5η Μαΐου. Ωστόσο, όπως εξηγούν, για την μεν πρώτη δεν μεσολαβούσε ο απαιτούμενος χρόνος προετοιμασίας, ενώ η δεύτερη απορρίφθηκε καθώς πρόκειται για την Κυριακή του ορθόδοξου Πάσχα. Οι λόγοι της επίσκεψης Ράμα τη συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν αποσαφηνιστεί τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τα οποία έχουν έρθει, όπως αναφέρουν, σε επαφή, ειδικά αφού έγινε αντιληπτή η σύμπτωση με την επέτειο από τη φυλάκιση Μπελέρη.

Καμία συνάντηση με έλληνες αξιωματούχους

Από την Αθήνα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία ημερομηνία για την επίσκεψη Ράμα στην ελληνική πρωτεύουσα, τονίζοντας, παράλληλα, πως προφανώς και είναι αυτονόητο δικαίωμα του αλβανού πρωθυπουργού να απευθυνθεί στην αλβανική διασπορά. «Η ελληνική πολιτεία δεν θα είχε ποτέ καμία αντίρρηση να έρθει ο Εντι Ράμα στην Αθήνα για να συνομιλήσει με την αλβανική διασπορά», σημειώνουν χωρίς να παραλείπουν να σχολιάσουν πως ένας ουδέτερος χρονισμός για την επίσκεψη θα ήταν προτιμότερος. «Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να εμπλακούμε στην προεκλογική περίοδο της Ελλάδας ενόψει ευρωεκλογών», επισημαίνουν πηγές από την Αλβανία. Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, πάντως, ο αλβανός πρωθυπουργός, έως τις 13 Μαΐου που αναμένεται να αναχωρήσει από την Ελλάδα, δεν προβλέπεται να έχει καμία επίσημη συνάντηση με έλληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Πρώτος σταθμός η Ελλάδα

Στην Αθήνα ο Εντι Ράμα προσγειώνεται μία μέρα πριν, στις 11 Μαΐου, καθώς το μεσημέρι της επομένης θα απευθύνει ομιλία σε ένα κοινό 5.000 συμπατριωτών του, οι οποίοι θα βρίσκονται συγκεντρωμένοι στην εγκατάσταση των ολυμπιακών ακινήτων στο Γαλάτσι. Η Αθήνα θα είναι ο πρώτος σταθμός της προεκλογικής περιοδείας του Ράμα, με ορίζοντα τις αλβανικές εθνικές εκλογές, η οποία θα έχει τίτλο «Αναζωογόνηση της Διασποράς 2030» (Revitalization of Diaspora 2030) και σύνθημα «Περήφανοι για την Αλβανία». Επόμενη στάση του το Μιλάνο στις 26 Μαΐου.

Τον Ιούνιο επισκέπτεται διαδοχικά Λονδίνο και Μόναχο, ενώ υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί και στη Νέα Υόρκη. Από την Αθήνα ο αλβανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόθεσή του να υιοθετήσει και η Αλβανία το ελληνικό μοντέλο της επιστολικής ψήφου στις εθνικές αλβανικές κάλπες του 2025. Παράλληλα, θα απευθύνει κάλεσμα σε Αλβανούς που ζουν εδώ να επιστρέψουν στην πατρίδα ή και να επενδύσουν σε αυτήν, καθώς υπολογίζεται πως η αλβανική διασπορά στην Ελλάδα ξεπερνά τις 700.000 και διεθνώς τα 7 εκατομμύρια. Με αφορμή τον προεκλογικό χαρακτήρα της περιοδείας Ράμα με στόχευση την εθνική κάλπη του 2025, αλβανικές πηγές τονίζουν πως χρειάζεται έγκαιρη προετοιμασία και αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγεται αυτή η χρονική στιγμή για εκκίνηση από την Ελλάδα, την ώρα που από την Αθήνα δεν βλέπουν τον λόγο που δεν θα μπορούσε αυτή η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί σε χρόνο μεταγενέστερο.

Βουλευτές, δήμαρχοι

και καλλιτέχνες

Τον αλβανό πρωθυπουργό θα συνοδεύει ομάδα αλβανών βουλευτών καθώς και δήμαρχοι αλβανικών πόλεων που διατηρούν στενούς δεσμούς με την εδώ διασπορά. Στην εκδήλωση κινητοποίησης της αλβανικής διασποράς στο Γαλάτσι θα συμμετέχουν, για να ενισχύσουν το μήνυμα καλέσματος του Ράμα, και αλβανοί καλλιτέχνες που ζούσαν εδώ και επέστρεψαν στην πατρίδα τους, καθώς και άλλοι που κατοικούν στην Ελλάδα, ενώ αλβανικές διπλωματικές πηγές τονίζουν πως δεν αποκλείεται η ομιλία του Ράμα στην Αθήνα να κρύβει και άλλες εκπλήξεις.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ