«Πέδρο μη φεύγεις.Είμαστε μαζί σου!»

«Πέδρο μη φεύγεις.Είμαστε μαζί σου!»

Χιλιάδες υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος ταξίδεψαν από όλη την Ισπανία για μια μεγάλη συγκέντρωση στη Μαδρίτη το Σάββατο για να καλέσουν τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στη θέση του, αφού κατέπληξε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι μπορεί να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία και ότι θα ανακοινώσει την απόφασή του σήμερα.

Ο Σάντσεθ είπε την Τετάρτη ότι θα σκεφτεί εάν θέλει να συνεχίσει να ηγείται της κυβέρνησης, αφού δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για διαφθορά στις συναλλαγές της συζύγου του. Είπε ότι αυτό ήταν μέρος μιας συνεχούς εκστρατείας συκοφαντίας εναντίον του και της οικογένειάς του από πολιτικούς αντιπάλους. Ο ισπανός πρωθυπουργός αρνείται τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν κατά της συζύγου του, Μπεγκόνα Γκόμεζ, ενώ την Πέμπτη η εισαγγελία της Μαδρίτης ζήτησε να απορριφθεί η υπόθεση διαφθοράς που άνοιξε εις βάρος της από δικαστήριο της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις.

«Πρωθυπουργέ, μείνε. Πέδρο, μείνε. Είμαστε μαζί σου», είπε η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, σε συνεδρίαση της επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στα κεντρικά γραφεία του στη Μαδρίτη. Εξω από το κτίριο, χιλιάδες άτομα είχαν συγκεντρωθεί με συνθήματα προτροπής προς τον Σάντσεθ να παραμείνει στο τιμόνι της χώρας. Η δικαστική έρευνα είχε ξεκινήσει έπειτα από καταγγελία της ομάδας πίεσης Manos Limpias (Καθαρά Χέρια), μια αυτοαποκαλούμενη συνδικαλιστική οργάνωση με ακροδεξιούς δεσμούς που έχει μακρά ιστορία στη χρήση των δικαστηρίων για την καταδίωξη όσων θεωρεί ότι ενεργούν ενάντια στα δημοκρατικά συμφέροντα της Ισπανίας. Στην επιστολή του, ο Σάντσεθ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2018, ανέφερε ότι η καταγγελία της οργάνωσης βασίστηκε σε «υποτιθέμενη αναφορά» από ακροδεξιούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους.

«Μην ξεγελιέστε»

Ολα αυτά, βέβαια, έχουν οξύνει την πολιτική ατμόσφαιρα με τα κόμματα της ισπανικής αντιπολίτευσης να πολλαπλασιάζουν τις επιθέσεις τους εναντίον του Σάντσεθ. «Ζητώ από όλους τους πολίτες να μην ξεγελιούνται. Η Ισπανία δεν έχει πρόβλημα, αυτός που έχει δικαστικό πρόβλημα είναι ο Σάντσεθ, η κυβέρνησή του, το κόμμα του και ο κύκλος του. Ας το λύσουν», δήλωσε ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο Σάντσεθ κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του – κυρίως τον Φεϊχό και τον Σαντιάγο Αμπασκάλ, ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Vox – ότι «συνεργάζονται με έναν ακροδεξιό ψηφιακό γαλαξία και με τη Manos Limpias». O Φεϊχό πάντως δεν έχασε ευκαιρία να απαντήσει σε κάθε δήλωση του πρωθυπουργού: «Εμείς οι πολίτες δεν πρέπει να είμαστε αυτοί που ομφαλοσκοπούμε σαν τον Σάντσεθ. Εκείνος πρέπει να επικεντρωθεί στους πολίτες», τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κύριε Σάντσεθ, το ερώτημα δεν είναι αν αξίζει τον κόπο να είναι κανείς πρωθυπουργός της Ισπανίας. Το ερώτημα είναι αν η Ισπανία αξίζει ή όχι έναν πρωθυπουργό σαν εσάς». Από την πλευρά του ο Αμπασκάλ του ακροδεξιού Vox είπε ότι το γεγονός πως ο Σάντσεθ δεν έχει ακόμη παραιτηθεί είναι «δημοκρατική ανωμαλία» και ότι «η Ευρώπη αναρωτιέται πώς μπορεί ο Σάντσεθ να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός όταν η σύζυγός του αντιμετωπίζει τόσο σοβαρές κατηγορίες».

Οι δημοσκοπήσεις

Ερευνα που διεξήχθη για το Λαϊκό Κόμμα από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Sigmados διαπίστωσε ότι το 54,1% πιστεύει ότι η περίοδος που ζήτησε ο Σάντσεθ για να αποφασίσει τι θα κάνει, αποτελεί «πολιτική στρατηγική» προκειμένου να κερδίσει υποστήριξη πριν από τις καταλανικές εκλογές στις 12 Μαΐου και τις ευρωκοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Περίπου το 56,4% των 1.527 ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Σάντσεθ δεν θα παραιτηθεί σήμερα, ενώ το 21,2% είπε ότι θεωρεί πως ο πρωθυπουργός θα ζητήσει πρόταση εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ