Ο πρίγκιπας και οι επίδοξοι πραξικοπηματίες

Ο πρίγκιπας και οι επίδοξοι πραξικοπηματίες

Μια από τις μεγαλύτερες δίκες στην ιστορία της Γερμανίας ξεκινά σήμερα, η πρώτη από τις τρεις σε βάρος ομάδας ακροδεξιών συνωμοτών, οι οποίοι σχεδίαζαν να ανατρέψουν βίαια το κοινοβούλιο της χώρας. Το δίκτυο ήταν τόσο μεγάλο και τόσο εκτεταμένα τα σχέδιά τους, που οι 27 εμπλεκόμενοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Σήμερα,  η εννεαμελής ομάδα που προσδιορίζεται ως η «στρατιωτική πτέρυγα» πίσω από τον αρχηγό, τον αυτοαποκαλούμενο Χάινριχ XIII, πρίγκιπα Ρόις, 72 ετών, θα είναι η πρώτη που θα δικαστεί στη Στουτγάρδη αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για τρομοκρατία. Εννέα άλλα μέλη, συμπεριλαμβανομένου του Ρόις, δικάζονται στη Φρανκφούρτη στις 21 Μαΐου.

Ο πρίγκιπας Ρόις, αντισημίτης επιχειρηματίας, με καταγωγή από πρώην αριστοκρατική οικογένεια, ίδρυσε την ομάδα με στόχο να καταλύσουν βίαια την κρατική δομή. Σε περίπτωση επιτυχίας του πραξικοπήματος, επρόκειτο να ανακηρυχθεί προσωρινός αρχηγός ενός νέου γερμανικού κράτους, το οποίο θα προχωρούσε σε ανασχεδιασμό σύμφωνα με τα σύνορα της χώρας του 1937.

Η ομάδα σχεδίαζε να εισέλθει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο στο Βερολίνο με ένοπλη υποστήριξη για να συλλάβει μέλη της κυβέρνησης και βουλευτές με σκοπό να «ανατρέψει το σύστημα», σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Οι συνωμότες είχαν στόχο να εξαλείψουν βίαια την υπάρχουσα κρατική τάξη και να την αντικαταστήσουν με τη δική τους κυβέρνηση. Εκπόνησαν τα σχέδιά τους από τον Αύγουστο του 2021, έως ότου αποκαλύφθηκαν τον Δεκέμβριο του 2022 σε μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που περιελάμβανε μεγάλης κλίμακας επιδρομές με τη συμμετοχή χιλιάδων αξιωματικών σε 11 γερμανικά κρατίδια, καθώς και στο εξωτερικό.

Μέλη, πολλά από τα οποία συνδέονταν με το γερμανικό ακροδεξιό κίνημα Reichsbürger, είχαν πρόσβαση «σε ένα τεράστιο οπλοστάσιο», κατά τις εισαγγελικές Αρχές, που πρόσθεσαν ότι «πρόκειται για άτομα τα οποία δεν αναγνωρίζουν την ομοσπονδιακή δημοκρατία και τις δημοκρατικές δομές της».

Στα λεπτομερή σχέδιά τους περιλαμβανόταν και «λίστα εκτελέσεων» με τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, δύο κορυφαίες τηλεοπτικές προσωπικότητες, τους Μάρκους Λαντς και Σάντρα Μάισμπεργκερ, και τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου CDU Φρίντριχ Μέρτς. Ο άνθρωπος που συνέταξε τη λίστα, πρώην στρατιώτης επίλεκτης μονάδας, με το παρατσούκλι «Λύκος», είχε παραγγείλει σε ράφτη στολή «ναζιστικού τύπου».

Οι επίδοξοι πραξικοπηματίες πλήρωσαν σε μια ελβετική εγκληματική οργάνωση περίπου 140.000 ευρώ για όπλα και θα αναζητούσαν «υπόγειες παιδικές φυλακές» στις οποίες πίστευαν ότι μια μυστική «παγκόσμια κυβέρνηση» πραγματοποιούσε πειράματα σε παιδιά.

Στο σχήμα μετείχε μια αστρολόγος, μέλος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, η οποία φέρεται ότι αναζητούσε υποψηφίους για τη «μελλοντική κυβέρνηση» σε «πνευματική βάση», σύμφωνα με τις ημερομηνίες γέννησής τους, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, πρώην αντισυνταγματάρχης ερμήνευσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ, τον Σεπτέμβριο του 2022, ως «σήμα για επίθεση από συμμαχικές δυνάμεις στη Γερμανία» για την «Ημέρα Χ», την ημερομηνία του πραξικοπήματος. Μια διακοπή ρεύματος θα έδινε το έναυσμα για την έναρξη του πραξικοπήματος, που όμως τελικά δεν συνέβη.

Πηγή: tanea.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέταξε… βόμβα με το «καλημέρα»

Πέταξε… βόμβα με το «καλημέρα»

Με το «καλημέρα», την ορκωμοσία της δηλαδή, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάφκοβα, επέλεξε…