Λάρισα: Ημερίδα για την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό

imerida school via1

Ημερίδα με θέμα «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός: πρόληψη, παρέμβαση και καλές πρακτικές στο σχολείο και την οικογένεια» διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, σε συνεργασία με την τετραμελή Ομάδα Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού της Διεύθυνσης.

Η ημερίδα στόχευε στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών των Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, οι οποίοι θα κληθούν να χειριστούν περιστατικά Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού, καθώς και στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων – κηδεμόνων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας συνολικά, στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Στον χαιρετισμό της η δΙευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, κ. Α. Καραγιώργου Αικατερίνη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η εκστρατεία ενημέρωσης για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού του υπ. Παιδείας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέες και καινοτόμες δράσεις, μέσω των οποίων θα θωρακιστούν οι σχολικές μονάδες, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης και εξάλειψης από τη σχολική κοινότητα. Καθιερώθηκε το πρόγραμμα δράσεων ενεργού πολίτη και εισήχθη οριζόντια εκπαίδευση των μαθητών και των μαθητριών σε δεξιότητες ζωής, ήδη από το Νηπιαγωγείο, ενώ από το νέο σχολικό έτος έχει θα τεθεί σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας των Σχολείων, ο οποίος περιλαμβάνει σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών. Έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, μέσω της οποίας ένας γονέας – κηδεμόνας ή ένας μαθητής μαθήτρια Γυμνασίου ή Λυκείου, έχει πλέον τη δυνατότητα να καταγράψει επώνυμα περιστατικά εκφοβισμού, ώστε να ξεκινήσει η διερεύνηση και η αντιμετώπισή του σύμφωνα με συγκεκριμένους κανόνες που έχουν διαμορφωθεί από ειδικούς».

Στην ημερίδα πραγματοποιήθηκαν οι εξής εισηγήσεις:

-Κουρκούτας Ηλίας, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, «Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά εμπλεκόμενων ομάδων, ρόλος γονέων και σχολικού πλαισίου: προτάσεις παρέμβασης».

-Παρασκευάς Μιχάλης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δ/ντης του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και Δικτυακών Τεχνολογιών, ΙΤΥΕ Διόφαντος, «Εφαρμογή διαχείρισης αναφορών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού».

-Ρούση Χριστίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Αξιοποιώντας τους πόρους του σχολείου στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού».

-Καραγεώργος Αλέξανδρος, Ψυχολόγος – Κέντρο Ψυχικής Υγείας Λάρισας, «Διαχείριση του bullying στο Σχολείο και Διασύνδεση με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας».

-Θάνος Θεόδωρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «Η οριοθέτηση της βίας ως μέρος της πρόληψης και της αντιμετώπισής της».

-Ζαγοριανός Κωνσταντίνος, Παιδοψυχίατρος του ΚΕΔΑΣΥ Λάρισας, «Ψυχιατρικές δυσκολίες – διαταραχές και σχέση με τον σχολικό εκφοβισμό».

-Κραννά Αθηνά, Εκπρόσωπος Ελληνικής Αστυνομίας, «Ο ρόλος της ΕΛ.ΑΣ. στη διαχείριση περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού».

Μαγγόπουλος Γιώργος, Σύμβουλος Εκπαίδευσης ΠΕ70, «Πρωτόκολλα Διαχείρισης Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού».

Η ημερίδα διεξήχθη με υβριδικό τρόπο και την παρακολούθησαν διά ζώσης ή διαδικτυακά, εκπαιδευτικοί, γονείς, κηδεμόνες και λοιποί ενδιαφερόμενοι, από την ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδας.

www.ertnews.gr

Πηγή: ertnews.gr

Facebook
Twitter
Telegram
WhatsApp
Email

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ